50 let od založení organizace zrakově postižených osob na Vsetínsku

Publikováno 13.01.2020 13:59 Odbočka Vsetín


Obrázek

Jubilejní básní Václava Valáška bylo zahájeno vánoční posezení spojené s oslavou 50. výročí založení první organizace zrakově postižených osob na Vsetínsku. 

Předsedkyně Oblastní odbočky Ludmila Pavelková přivítala všechny přítomné , seznámila  s programem a předala slovo přítomným  hostům. Téměř 80 členů pozdravil prezident SONS ČR z.s. Mgr. Václav Polášek a místostarostka města Vsetín Mgr. Simona Hlaváčová.  Členka Oblastní rady Jarmila Drahoňovská  seznámila přítomné s historií odbočky od vzniku organizace  až do současnosti. K bohatému programu přispěly k  vánočnímu naladění  děti z folklorního souboru Malá  Jasénka. Velmi ojedinělým a poutavým vystoupením  zaujaly  Zvonky dobré zprávy z Kateřinic. Jedná se o hudební společnost mladých lidí, která  hraje na různé tvary  zvonků  vydávající krásné   melodie  různého žánru. Společnost je první a jediná v ČR, protože ve světě se tato hra na ruční zvonky ještě nerozšířila. Osoby se zrakovým postižením velmi ocenily hmatové přiblížení zvonků, jejich  tvarů, velikosti, váhy  a struktury. Na vánočním posezení nechybělo ani dobré cukroví, které si v rámci každoroční soutěže připravují sami členové. Po přinesení 12 kousků cukroví, porota po degustaci spravedlivě hodnotila a soutěžící  byli  oceněni drobnými dárky od sponzorů.  Členové si přinesli i dárky do tomboly , která byla rovněž  laděna  k vánočnímu tématu.

K tanci a poslechu nám zahrála živá hudba pod vedením Karla Trusiny, který našim členům velmi často hraje a zpívá. Karel Trusina je studentem našeho člena učitele hudby Petra Bazaly. Hraje nejen klasické, ale hlavně lidové písně, díky kterým svým hlasem strhne a zaujme své posluchače.

Jako každým rokem se vánoční posezení velmi vydařilo. Členové odcházeli velmi spokojeni a dobře naladěni s malým dárkem v podobě vynikajících pralinek s „Příběhem“ vyrobených v pralinkárně Diakonie Valašské Meziříčí. Již nyní se všichni těší na další podobné akce.

 

 

Ludmila Pavelková