vernisáž výstavy grafičky Markéty Evjákové

Publikováno 10.10.2022 11:07 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

 Výstavu, která potrvá do 31. října 20022,  pořádá Oblastní odbočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. ve spolupráci s Kulturním zařízením města Pelhřimova. Záštitu převzal místostarosta pan Ing. Josef Koch. Vernisáže se zúčastnili návštěvníci z řad veřejnosti a členové pelhřimovské odbočky SONS.

Na úvod zahrály skladbu děti ze ZUŠ Pelhřimov pod vedením paní učitelky Terezy Levákové. Poté si vzala slovo paní Dagmar Filgasová, která přítomným sdělila podstatné informace o festivalu Dny umění nevidomých (DUN). Následně k sobě pozvala paní Evjákovou a kladla jí různé otázky. Sympatická umělkyně se zájmem odpovídala. Dozvěděli jsme se nejen o její tvorbě, jakým způsobem obrazy tvoří a jak se k tvorbě grafik dostala, ale také nám pověděla o svém životě a o zrakovém handicapu.

Další hudební vstup žáků ZUŠ zpříjemnil již tak příjemnou atmosféru vernisáže. Závěrečné slovo si vzal pan místostarosta Josef Koch, který připomněl, že je mu počítačová grafika blízka a že všem přeje příjemný kulturní zážitek.

Každý si následně mohl prohlédnout obrazy zblízka, osobně se pozdravit z paní Markétou Evjákovou a případně se jí na něco zeptat nebo si pro radost zakoupit některý z barvami hrajících obrazů, pohlednic, magnetek...

                                                                                                                                                                                                                                            Napsala: M. Drbalová


Obrázky

pan místostarosta pan místostarosta
pí Filgasová a Drbalová pí Filgasová a Drbalová
vystoupení žáků ZUŠ vystoupení žáků ZUŠ
vystavený obraz vystavený obraz
vystavený obraz vystavený obraz
pí Evjáková a Filgasová pí Evjáková a Filgasová