časopis Informátor 9/2017

Publikováno 17.10.2017 10:51 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

         prázdniny jsou za námi a přichází krásný čas, kdy doslova můžeme sklízet, co jsme letos zaseli, tedy hlavně zahrádkáři, ti ostatní pak vzpomínky na události léta. Věřím, že každý si užil. Některé dny byly sice až nepříjemně horké, o to více jsme si užívali radosti při ochlazení a z doslova vymodleného deště.

 

Někteří z nás se účastnili letního programu odbočky. Byl letní, odlehčený a zábavný. Hry v prostorách kanceláře střídaly procházky a výlety, vše jsme naplánovali na dopoledne, abychom se vyhýbali horku. Tento plán byl přijat od mnohých s povděkem.  Posezení s kapelou Bez nervů v červenci mnohé inspirovalo i k návštěvě obdobných akcí. To hlavní se podařilo! Ten, kdo o prázdninách nechtěl být sám, zažil spoustu společných chvil. Jediné, co musel udělat, bylo přijít! Jsme skutečně velmi šťastné, že léto s Vámi bylo plnohodnotné a živé!

 

 Než začne podzim, vydá se třetina členů naší odbočky na společný ozdravný pobyt – rekondici do Albrechtic nad Vltavou. V době jejího konání, to je 9. – 16. září bude proto uzavřena kancelář odbočky v Táboře.  V pondělí 18. září se život odbočky vrátí do svého pravidelného rytmu a ke své pravidelné činnosti. Sledujte plány akcí v Informátoru a přicházejte za námi všemi.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

ČASOPIS  ZORA PREZENTOVAL NAŠÍ PRACOVNICI

KRISTÝNU VOBORSKOU

 

Poradci jsou (nejen) v každém kraji. Jsou tu pro vás…

 

Dobrá rada je nad zlato, tvrdí i jeden z našich seriálů. Ten se věnuje spíše psychologii, ale spoustu rad potřebuje každý, tím spíše zrakově znevýhodněný člověk třeba z oblasti práva, komunikace s úřady, když už nebudeme hovořit o těch nejpraktičtějších z každodenního života. Na právo tady je pro mnohé jen Mgr. Luboš Zajíc, ale to je veliký omyl. Ač se to jeví nepravděpodobné, značná část členů SONS opravdu neví, že v každém kraji, ale i v řadě větších měst, kde jsou oblastní odbočky, bývá i poradce, který dokáže poradit v právních záležitostech stejně jako v oblasti sociální a i v dalších zašmodrchanostech života. Na popud kolegyně Alice Martinkové, která se v SONS kromě jiného stará také o rozvoj lidských zdrojů v rámci oblastních pracovišť, jsme se rozhodli představit čtenářům postupně jednotlivé poradce, aby pro vás, bylo snazší obracet se na ně přímo kdykoli je to potřeba. Pod tímto titulkem budete postupně nacházet v následujících 18 číslech ZORY jejich medailonky. Začneme na jih od Prahy, v Táboře.

 

Dobrý den,

dovolte, abych se pro ty, kteří mě ještě neznají, představila. Jmenuji se Kristýna Voborská a již pátým rokem pracuji v SONSu jako sociální pracovník a vedoucí pracoviště Tábor.

 

V Táboře jsem se narodila a letos v dubnu jsem oslavila své 27. narozeniny. Maturovala jsem v oboru veřejnosprávní činnost a poté přišlo stěhování do Prahy, kde jsem pokračovala ve studiu na Vyšší odborné škole sociálně právní – obor sociální práce. Školní léta utekla jako voda, přišly státnice a rozhodování, co dál. Zůstat v Praze, nebo se vrátit domů?

 

Ještě před ukončením školy jsem začala hledat práci v sociální sféře a narazila na inzerát, kde se hledala sociální pracovnice do Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Táboře. To bylo úplně poprvé, kdy jsem slyšela, že tato organizace v Táboře vůbec je! Takže na internet, podívat se, co je ten SONS vlastně zač. Nabídka se mi líbila a popravdě – jako čerstvá absolventka jsem si nemohla moc vybírat a tak jsem poslala životopis. A ono to vyšlo. V červnu jsem si převzala diplom v Betlémské kapli a v červenci roku 2012 nastoupila do práce.

 

Než jsem nastoupila do SONSu, má jediná zkušenost s nevidomými byla ta, že jsem měla nevidomou babičku, ale byla jsem ještě dítě a nevnímala tolik její problémy a potřeby. Vůbec jsem si v té době nedokázala představit, čím si procházela. To jsem zjistila teprve tady. Až praxe mi ukázala, co to znamená špatně vidět nebo nevidět vůbec. Naučila jsem se na co si dávat pozor, na co se zaměřovat a jak komunikovat. Právě komunikaci beru jako stěžejní nástroj pro mou činnost a já se v ní snažím neustále zdokonalovat.

Jako každá práce s lidmi je i tato občas velmi psychicky náročná, ale mám svoje koníčky, díky kterým se udržuji v duševní pohodě. Hodně času trávím sportovními aktivitami, kdy ze sebe stres fyzicky dostanu. Ráda jezdím na in-line bruslích, chodím na jumping a 3x týdně se věnuji trénování holčiček ve věku od 6 do 12 let ve sportovní gymnastice. Hudba, dobré filmy a knihy jsou moje vášeň, jen mi na tyto aktivity nezbývá moc času.  A samozřejmě jako téměř každá ženská ráda nakupuji a trávím čas se svými přáteli a rodinou. Ty jsou pro mě vždy na prvním místě. Mám doma také čtyřnohého mazlíčka, yorkšírského teriéra Kimiho a jsem velkou fanynkou motocyklového závodníka Valentina Rossiho.

To je ve zkratce k mé osobě, abyste věděli, s kým se v té táborské odbočce můžete setkat a za kým můžete přijít do poradny ohledně záležitostí, se kterými si nevíte rady. Budu se moc těšit.

S přátelským pozdravem Kristýna Voborská

 

S čím se můžete na naše poradce obracet:

- dotazy k příspěvku na péči či na zvláštní pomůcku (pomohou vám vyřídit žádost a v případě nespokojenosti také odvolání)

- dotazy související se zaměstnáváním (pracovní smlouvy na dobu určitou/neurčitou, dohody o provedení práce a pracovní činnosti, výpovědi)

- dotazy z oblasti důchodového pojištění (invalidní důchody, starobní důchody, přechod z invalidního do starobního důchodu)

- dotazy související s průkazem ZTP a ZTP/P – výhody a povinnosti držitele, pomoc při zařízení průkazu

 

 

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

 

Soda a její účinky pro každodenní život.

Jedlá soda (soda bicarbona) je bílý prášek se zásaditou reakcí a chutí, je cenově dostupná a tak nám může posloužit v mnoha oblastech života, samozřejmě bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Zde je pár tipů jak ji správně využít.:


  1. Pokud máte suchou pleť, přidejte kávovou lžičku (půl lžičky) jedlé sody do misky s teplou vodou - oplachujte si s ní obličej. Nezapomeňte, před koupáním přidáme do teplé vody cca 100g sody, změkčí tvrdou vodu a pokožka bude jemnější.
  2. Zmírnit bolest v nohou po náročném dni můžete přidáním 4 lžíce jedlé sody na litr teplé vody na příliš unavené nohy nebo nasypte trochu do bot před obutím, ale když je sundáte, tak sodu zase vysypte.
  3. Patní ostruhy - jedlá soda je dobrý lék, neboť v ní obsažené krystaly pomáhají snížit vápenaté usazeniny na spodní straně patní kosti. Smíchejte půl lžičky jedlé sody s trochou vody a vytvořte pastu. Tu naneste na patní ostruhy a zajistěte ji gázou. Opakujte dvakrát denně po dobu několika dnů. Doplňte pitím: smíchejte 1 lžičku jedlé sody a 2 lžíce jablečného octa ve sklenici teplé vody. Pijte při tom jednou denně po dobu 2 týdnů.
  4. Místo deodorantu - (pokud zjistíte, že žádný nepomáhá). Stačí si jen "zapudrovat“ podpaží. Omytí se sodou po před cestou do přírody vás ochrání před hmyzem.
  5. Odstraní zápachy z čalounění – posypte ho sodou a za několik hodin vysajte.  Koberec stačí posypat 15minut. Zápach v ledničce? Nechte talíř s 50 g sody v chladničce.
  6. Vaření - zelená zelenina, hrách, fazolky, zelí si udrží intenzivnější barvu, když se do vody na vaření přidá trocha jedlé sody. Navíc se tímto vařením sníží riziko nadýmání. A luštěniny se vaří rychleji. Pokud máte příliš kyselé ovoce, tento problém můžete odstranit přidáním špetky sody na 1 kg ovoce. Soda změkčí maso naložené v lednici.
  7. Hygiena - soda neutralizuje zubní kyselý povlak a pro prevenci zubního kazu, vypláchněte ústa po jídle lžičkou jedlé sody přidané do sklenice vody. Jako ústní voda je výborná i na afty. Do  roztoku sody bicarbony jednou týdně ponořit na noc zubní kartáčky (dezinfikují se). Soda odstraní pach z ryb na rukou.
  8. Úklid Jednou za měsíc dejte do nádržky na WC půl balíčku jedlé sody, nechte celou noc působit a ráno spláchněte. Odstraní zatuchlý vzduch např. v chatě – zavěste do ponožky 3-4 lžíce. Leští mramor, šperky, čistí „očazené" cihly z krbu - Odmrazuje chodníky a také likviduje plevel mezi prasklinami v chodnících. Udržuje zásaditou vodu v bazénu.
    Jedlá soda = univerzální čistidlo použitelné v celé domácnosti, odstraňuje pachy z lednice a odpadkového koše, čističem povrchů. Nedělá škrábance, takže ji můžete použít na chromované a hliníkové povrchy, hrnce a pánve i vnitřek mikrovlnné trouby. Hravě odstraní i připáleniny, po zalití horkou vodou a nechat do rána odstát.
    Smíšená s horkým octem je vynikající při čištění výlevek či odpadního potrubí na toaletě. Odstraňuje na stěnách odřeniny od nábytku, fleky po tužce nebo inkoustu, ale i mastné a jiné skvrny z korku, keramiky a dřeva. Pastu nechte působit 10 minut a pak otřete vlhkým hadrem.

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

Dny zdraví

Ve dnech 3. – 4. října 2017 se na náměstí T. G. Masaryka uskuteční akce města s názvem Dny zdraví. Naše odbočka se do této akce zapojí a v tyto dny nás na náměstí před Zemědělskou školou budete moci navštívit v našem prezentačním stánku. Určitě se přijďte podívat, bude tam mnoho zajímavého a řekněte to těm, kdo o nás nic neví!

 

Bílá pastelka !!!        

V letošním roce se naše odbočka zapojí do celostátní sbírky Bílá pastelka. Tato sbírka bude probíhat v takřka 200 městech a obcích. Sbírkový den bude ve středu 11. října po celé České republice. Tento den se dobrovolníci, pracovníci oblastních odboček SONS a studenti ze Střední zemědělské školy Tábor vydají do ulic a budou prodávat bílé pastelky v několika barevných variacích. K pastelce nabídnou i „kalendářík“ Bílé pastelky na příslušný rok. Minimální cena pastelky je 30 Kč. 

 

Drazí členové,

prosím Vás touto cestou o laskavost. Povězte o této akci co nejvíce lidem z Vašeho okolí, může to být i firma, která by chtěla přispět na Bílou pastelku.  Samozřejmě velice ráda uvítám i Vaší případnou pomoc při tomto dni.        

Předem Vám všem moc děkuji.

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

 

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY …

 

Kdo si hraje, nezlobí

 

         Bylo to prima. Naučili jsme se hrát Qardo, rozeznávat i číst jednohlavé karty podle braillských značek i další hry, ke kterým jsme potřebovali otevřenou hlavu a postřeh. Všechny to bavilo.

 

Letní akce se společností Adaptech 22. srpna

 

Tradičně mezi nás zavítala společnost Adaptech, která nám představila novinky v oblasti kompenzačních pomůcek.

 

 

Zdravotní procházky

 

         Dopolední procházky kolem Tábora byly spojené s překvapením. Podle dohody jsme procházku zakončili společným obědem. Okolí Tábora a Tábor samotný jsme nestihli projít celý ani při intenzívním letním programu. Hodně překvapil!

 

 

 

VAŘÍME  PODLE KUCHYNĚ NAŠICH ČLENŮ

        

DOMÁCÍ PÁNKŮV RYBÍ SALÁT         JE OBLÍBENÝ U CHOMOUTOVÝCH

(říkáme Pánkův - podle souseda od kterého je recept J )

Cca 2kg ryb líni, cejni, bělice ... ryby vykuchat a nechat celé i s kůží

Potom dát do mísy

a zalít 1. lázní:

1l octa

11dkg soli (může být i méně)

1l vody 

Svařit, nechat vychladnout a nalít na ryby.

Nechat 4 dny v ledničce odležet.

 

Pak ryby vyndat, stáhnout kůži, vykostit

a zalít 2.lázní:

2dcl octa                                         6 celých pepřů

2dkg cukru                                               4 bobkové listy

4dkg soli (může být méně)           1 lžíce worčestru

                                                        6dcl vody

 

svařit, nechat vychladnout a vyndat pepř a nalít na ryby.

Nechat 3 dny v láku uležet, bobkový list klademe nahoru.

 

Po 3 dnech ryby dát na síto a scedit 2. lázeň. Nechat okapat a rozkrájet na kousky. Přidat 2 skleničky kunovjanky (tu dáváme, lze i moravanka nebo hradišťanka - tam nakrájet okurky a cibuli a nedávat feferonky), 10 malých syrových cibulí nakrájet na kolečka a 1 celou majolku - možno i dvě, přidat na konec.

 

 

Nepravidelné kulturní okénko: Co je „jánské“ to je dobré

Autor: Jiří Sálus

 

Dovolte mi, abych se na konci léta jen trochu poohlédnul za kulturou.

Nejdříve bych rád poděkoval studentům absolvující anglickou konverzaci, kteří mi umožnili navštívit Shakespearovskou komedii „Sen noci svatojánské“ na pražském hradě.  Thank you very much!

 

A jaké to bylo? Nuže tedy. Na počátku představení přišla úvodní informace, že na pódiu bude usazen čerstvě oddaný pár, který to údajně netuší. A skutečně. Asi pět minut po zahájení představení je v pravé části pódia usazen mladý pár, jehož role ještě přijde. Představení pak pokračovalo v humorném, místy až lehce erotickém, tónu. A proč taky ne, vždyť jde o starý známý konflikt mezi tím, kdo koho si má vzít a kdo koho si opravdu chce vzít. Vše navíc zkomplikují nadpřirozené bytosti, které se snaží vše pozměnit svými kouzly. Ale nejen lidé, ale i Elfové, jako např. elf Puk, jsou zřejmě tvorové omylní, a proto vše dopadne jinak, než bylo zamýšleno. Věřím, že čtenáři děj dobře znají, a proto již jen dodám trochu té chvály. Herci sehráli představení bravurně a soudě dle potlesku, nenabyl jsem tohoto dojmu zcela sám. A jak byl vlastně zapojen novomanželský pár do hry? Zřejmě, aby se i ženich správně naladil pro nadcházející noc se svou mladou nevěstou, zavlekly jej víly do svého doupěte, odkud se pak ozývaly zvuky, které nebývají přístupné mládeži do 18 let. A jeho drahá choť? I ta dostala šanci zaflirtovat si s nejednou postavou této komedie. Oba novomanželé to brali s humorem, takže kdo ví, kam až sahala improvizace a kde už se jednalo o záměr tvůrců představení. O tom se prý diskutuje v kuloárech do dnešních dnů.

Další akce mající v názvu též slovo „Jánský“, se odehrála v Jánských lázních v podkrkonoší. Zde se sešel pěvecký sbor Vokál klub (celostátní sbor pod organizací SONS), aby soustředěně, pod vedením sbormistra Pavla Menharta, procvičil již starší repertoár a také nastudoval zbrusu nový. Když se dny v týdnu prostřídaly, až ke dni označovanému jako čtvrtek, přestal sbor zkoušet, ale naopak se hodil do gala a vyrazil směrem na místní Kolonádu. Zde se po třetí hodince odpolední rozechvěla hrdla ženských i mužských hlasů, aby zazněly melodické skladby. Kromě tradičních lidových písní si mohli posluchači vychutnat i skladby starých mistrů vč. nově nastudované písně Signum. I přes opravdu horké počasí diváci nelenili a sbor frenetickými potlesky odměnili. Nakonec došlo i na přídavek v podobě písně Jungle, která všem, kdo tam přišli, sdělila, že nás zpěv baví a těší. Po skončení vystoupení nás vedoucí odboru místní kultury pozvala na šálek dobré kávy, při níž jsme byli vyzváni, abychom toto vystoupení zase zopakovali, neboť kvalitní kultury prý není nikdy dost. 

A já už jen dodávám, že co je „jánské“, to je dobré, bez ohledu na krevní skupinu.

 

 

Plán akcí

Září

  1. 4. září Jednání Oblastní rady                                     14:00 hod.
  2. 6. září Měření                                                         9:00 hod.
  3. 9. – 16. září Rekondiční pobyt Albrechtice nad Vltavou

 

V době rekondičního pobytu bude odbočka uzavřena!

 

út. 19. září         Vědomostní zápolení                             13:00 hod.

pá. 22.září          Konverzace v AJ                                    9:00 hod.

út. 26. září          Pletení z pedigu                                    13:00 hod.

  1. 27. září     Pletení z pedigu          13:00 hod.

pá. 29. září         Konverzace v AJ                                                9:00 hod.

 

Říjen       

po 2. říjen   Jednání Oblastní rady                                     14:00 hod.

st. 4. říjen  Měření                                                           9:00 hod.

pá.  6. říjen   Konverzace v AJ                                           9:00 hod.

út. 10. říjen                  Literární setkávání                    14:00 hod.

st. 11.říjen Celostátní sbírka Bílá pastelka !

pá. 13. říjen  Konverzace v AJ                                           9:00 hod.

út. 17. října   Vědomostní zápolení                                    13:00 hod.

pá. 20. říjen    Konverzace v AJ                                           9:00 hod.

út. 24. říjen    Pletení z pedigu                                        13:00 hod.

st. 25. říjen    Pletení z pedigu                                        13:00 hod.

čt. 26. říen         Zájezd do termálních lázní Bad Füssing

pá 27. říjen         Konverzace v AJ                                                 9:00 hod.