časopis Informátor 8/ 2018

Publikováno 31.07.2018 08:39 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

doba dovolených v letních měsících je neodmyslitelnou tradicí v životě společnosti. Na česká panství a zámky se vracelo panstvo z teplejších krajin, aby tady prožilo krásné období letních měsíců červen až září, kdy ve slunné Itálii, Francii a dalších teplých destinacích byla vedra a panstvo dalo přednost snesitelnějším teplotám u nás. Do této doby se řadí spousta slavností, které se pořádali za finanční (např. zaplacení muzikantům, výroby výzdoby a šití oděvů) nebo hmotné podpory panstva (jídlo, sudy piva nebo vína) a odměny zásluh při dožínkách nebo jiné slavnosti podpořily aktivitu správce („manažera“) v jeho další práci. Někdy se stávalo, že pro nemoc vlastní nebo blízkých osob se nemohli vrátit majitelé panství na jih a začaly vyhledávat možnost léčení a míst pro odpočinek u ostatních a v okolí svých cest. Krásná česká krajina nabídla množství míst pro vybudování lázní a rekreačních oblastí, které známe a navštěvujeme stále.  Ale vraťme se k situaci u nás. Poznatky v oblasti medicíny vedly ke snížení úmrtnosti dětí a prodloužení délky života, což vyvolalo demografickou revoluci. Průmyslové poznatky se odrazily i v zavádění nových technologií do zemědělství, čímž ubyla potřeba velkého počtu pracovní síly. Kvůli těmto změnám vzniká přetlak venkovské populace, který je uvolněn zrušením nevolnictví.

 

Teprve s rozvojem průmyslu, dovolených obyvatel měst, kteří v nich celoročně pracovali, přinesly cesty za rodinou na venkov základ turistického ruchu, cest do obcí, do lázní, kde je odpočinek nebo zajímavost. Vznikla první cestovní kancelář ČEDOK. Každá rodina má určitou míru soudržnosti a při neshodách se může přestat stýkat. A tak, člověk nesvázaný svým polem, rozejitý s rodinou, vyrazil do přírody, pod stan. Začal trampovat, našel si kamarády, se kterými sedával večer u ohně s kytarou a zpěvem. V obzvláště krásných místech a nedaleko průmyslových oblastí začaly vznikat trampské osady se sruby, vybavenými základním nádobím, kavalci a dekou. V písních u táboráku se zpívalo o radosti i o smutku v duši, o zklamáních, o vytoužené lásce – Táboráku plápolej, táboráku zpívej, děvče mé se vrátilo, píseň lásky pěj.

 

Pohodlí i nutnost s sebou přinesly další praktické věci: konzervy, otvírací nůž rybička, baterky, petrolejové lampy vystřídaly plynové a do chat, které dávno přestaly být lesními sruby, se dávaly plynové vařiče a sporáky, později se zavedla elektrika a někde už i kanalizace. Mnozí lidé udržují chalupy po rodičích na vesnici, kde si mnozí namlouvají, že je přeci jenom jednodušší starost o děti, vnoučata a původní myšlenka jednoduché domácnosti a ohřátí jídla se stala druhou domácností, mnohdy náročnější než je ve vlastním bytě. Také oblečení spojené s trampováním se proměnilo. Maskáčové oděvy, tepláky, obnošené oděvy, „šusťákovky“ nahradilo funkční  outdorové oblečení. I funkční bunda promokne. Při dešti zůstala po celá léta nejužitečnější pláštěnka a holinky. Pořád platí pro všechny generace před námi a po nás: „S holinkami nohy v teple, nemoc v pekle“. A tak se do výroby dostávají i zajímavé tvary a barvy.

Řada obyvatel Česka se jezdí vyhřát k moři a do teplých krajin na 1 – 2 týdny, tradičně většina jezdí buď do bývalých zemí Rakouska – Uherska nebo dále do okolí Středozemního moře. Dovolenou chápeme jako vyhřátí se v teplých krajinách z té naší zimy. Jiní zůstali u svých zahrádek a chat. Ať už je člověk v létě kdekoliv, hlavně aby vám bylo krásně. Zasloužíme si nádherné zážitky a vůni smíchu pod letním nebem. Krásné prázdniny všem!

        

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

OZNAMUJEME, ŽE MÁME DOVOLENOU J  6. – 10. SRPNA

 

Odbočka bude v tomto termínu uzavřena, těšit se na Vás budeme opět od pondělí 13. srpna.

 

 

Program na srpen

 

 

        Kdo si hraje, nezlobí - vždy v úterý! Dopoledne věnované hrám pro nevidomé, kvízům a vzpomínání. Nyní nově zkoušíme skládat Origami. Pokaždé proběhne jiný program podle počtu příchozích.

 

Ve středu 15. srpna odpoledne nám přijede ukázat novinky v kompenzačních pomůckách společnost Sagitta.

 

 

Čtvrtky pokračujeme ve zdravotních aktivitách, tedy procházkách a výletech. Po pozitivním ohlasu a zkušenostech z loňska plánujeme dopoledne. Pokud není dohodnuto jinak, sraz je vždy v 8:45 hod. na stanici MHD autobusové nádraží směr Klokoty. Máme připraveny různé cesty a cíle. Bude záležet na složení skupiny, protože výlety mohou být jak procházky po Táboře, tak např. výlet do Soběslavi nebo Malšic, Slap. Vždy bude záležet na aktuálním počasí a dohodě účastníků. Choďte, protože v našem Táboře a okolí je toho hodně k navštívení. Pití a svačinka do batůžku, bude rozumnou výbavou každého z Vás.

 

 

Sledujte náš plán akcí, který je na konci každého časopisu. Je na každém, aby telefonem potvrdil, že s ním máme obzvláště na akce mimo kancelář počítat nebo že by chtěl přijít.

 

 

Rekondiční pobyt

 

Prosíme všechny přihlášené, aby doplatili příslušnou částku za rekondiční pobyt do konce měsíce srpen. Vzhledem k času dovolených, zavolejte předem, abyste nevážili cestu zbytečně. J Děkujeme!

 

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

 června Hodnocení skupinky Braillu

 

         Skupinka odvážných, kteří se začali scházet nad slabikářem Braillu, aby společně natrénovali hmatovou dovednost a čtení v Braillově písmu, si předala také symbolická vysvědčení. Přes léto se skupinka schází dále, protože získanou dovednost prohlubuje při čtení dalších písmen v druhé učebnici a čítance.

 

  1. července Letní akce Adaptech

 

Letní prezentace kompenzačních pomůcek dodávaných společností Adaptech byla užitečnou ukázkou a seznámením se s aktuálně nejzajímavějšími produkty na trhu. Zaujaly kamerové lupy se snadným ovládáním pro seniory nebo jednoduché tlačítkové mobilní telefony, vhodné pro technicky nenáročné uživatele, obojí samozřejmě s hlasovým výstupem. Volnou chvíli v průběhu akce mohl každý využít namícháním si svého vlastního koktejlu z ingrediencí  podle vlastní chutě.  Porota vybrala tu nejlepší chuť a vítězný recept postoupil do celostátní soutěže Adaptechu.

 

  1. července Návštěva Husitského muzea v Táboře

Deštivý začátek druhého červencového týdne změnil plány na společnou vycházku a navštívili jsme Výstavu stavby století v Jihočeském kraji. Výstavu nám pracovnice muzea paní Nimrichtrová doplnila novými expozicemi husitského muzea – zvukovým filmem o situaci v Evropě vedoucí k revoluci a vzniku husitského hnutí, ozvučenou expozicí jednotlivých aktérů husitské revoluce. Největší radost samozřejmě udělalo vyzkoušení si drátěné košile, potěžkání si dřevěného cepu s okovanými hroty, osahání si řemdihu nebo kamenné koule do husitského děla. Na závěr jsme si mohli osahat další prvky expozice a sednout si na pravé husitské sedlo. 

Za krásný zážitek děkujeme!

  1. července Exkurze do Benešovy vily

 

Návštěva vily v Sezimově Ústí, která sloužila, jako oblíbený letní byt československého prezidenta Edvarda Beneše byla pro nás zážitkem, který nám dokreslil postavu pana prezidenta nejen jako člověka pohybujícího se po celém světě a zastávajícího významné mezinárodní úlohy v době vzniku Československa, tak i v době války a těsně po jejím ukončení až do dnů jeho úmrtí.

Expozice nám ukázala prostředí, kde žil velice skromný a pracovitý, cílevědomý člověk se svojí manželkou v sousedství svých přátel. V přední části zahrady v objektu pro správce se pak nachází velice zajímavá zvukovým filmem vybavená expozice Husitského muzea, která seznámila s panem prezidentem jako historickou postavou a významem jeho osobnosti v historii naší země.

 

  1. července Návštěva Botanické zahrady v Táboře

 

Botanická zahrada v Táboře byla založena při Královské české vyšší hospodářsko – průmyslové škole. Tato škola má botanickou zahradu, která zachovává semena různých hospodářských rostlin a je druhou nejvýznamnější a nejstarší v Čechách. Výklad průvodkyně a seznámení se se zajímavostmi, doplněné hmatovými vjemy, nám poskytlo úžasný zážitek. Mnoho z nás neznalo skutečný obrovský rozsah zahrady a filosofii jejího uspořádání. Rozhodně se zahrada ještě stále obtížně vzpamatovává z dob, kdy přes ni vedla silnice.

 

 

Plán akcí odbočky

 

ČERVENEC

 

SRPEN

čt.

 2.

srpna

Zdravotní procházka sraz MHD autobusové nádraží

 8:45

hod.

po.

13.

srpna

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

14.

srpna

Kdo si hraje, nezlobí

 9:00

hod.

st.

15.

srpna

Letní akce Sagitta

13:00

hod.

čt.

16.

srpna

Zdravotní procházka sraz MHD autobusové nádraží

 8:45

hod.

út.

21.

srpna

Kdo si hraje, nezlobí

 9:00

hod.

čt.

23.

srpna

Opékání buřtů u Pavly N. na zahradě sraz na zástávce Klokoty

 9:00

hod.

pá.

24.

srpna

Country – kapela Bez nervů, Svépomoc 18:00, sraz o půl hodiny dříve

17:30

hod.

út.

28.

srpna

Kdo si hraje, nezlobí

 9:00

hod.

čt.

30.

srpna

Zdravotní procházka sraz MHD autobusové nádraží

ROZLOUČENÍ S LÉTEM

 8:45

hod.

pá.

31.

srpna

Konverzace v AJ opakování

ZMĚNA TERMÍNU!

 9:00

hod.

 

Termíny dovolených:

  1. 7. – 10. 8. Oblastní rada a Oblastní revizní komise
  2. 8. – 10. 8. Kristýna Voborská, Ivana Töröková

 

ZÁŘÍ

po.

 3.

září

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 5.

září

Měření

  9:00

hod.

so.-so

8.-15.

září

Rekondiční pobyt – Albrechtice nad Vltavou