časopis Informátor 8/2016

Publikováno 14.10.2016 10:08 Odbočka Tábor


Vážení přátelé,

 

         tedy září uteklo jako voda. Jen zavřeme dveře za srpnem, zavaříme poslední zbytky úrody, už na dveře tluče neodbytně podzim, svátek sv. Václava a přichází říjen. Já jsem si osobně zakusila antibiotika a nepříjemnou zkušenost s nemocí. Už to je pryč a jsem šťastná, že mohu být zpátky v kontaktu s Vámi. Vyzbrojila jsem se řadou přírodních doplňků. Věřím, že to je ta cesta, aby se situace už neopakovala.

 

Říká se, že množství energie, kterou nasbíráte v září a říjnu, určuje, jak se budete cítit v lednu a únoru. Kdo může, je potřeba chodit na procházky, jíst hodně ovoce a zeleniny, radovat se ze života a absolvovat i nějaké výlety, například naší odbočku čeká v říjnu zájezd do Bad Füssingu. Termální lázně jsou vždycky prima.

 

Před vánoci se zase zvýší tlak na nákupy, uzavírání smluv, prostě mumraj před koncem roku. Jak se bránit a odolávat praktikám prodejců? Často si ani neuvědomíme, že s námi někdo manipuluje a přijdeme domů s výrobkem, který nepoužijeme.

 

 SONS pro vás připravil seminář v rámci projektu BRAŇTE SE! Tato akce se bude konat na naší odbočce. Přijďte se poučit. Seminář povedou lektoři, kteří vědí o praktikách „ŠMEJDŮ“ více, než my všichni dohromady.

Svou účast potvrďte telefonem nebo e-mailem co nejdříve!

 

Přeji Vám radost v srdci

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

 

JEDNODUCHÝ RECEPT :

podle kuchyně EMILIE KUMHEROVÉ si uvaříme

 

JABLKOVÉ KNEDLÍKY

 

- Půl kila jablek,

- 20  deka hrubé mouky,

- 1 vejce,

- špetka soli.

Jablka nastrouhat na hrubém struhadle, přidat mouku, vejce a sůl. Zamíchat a nechat jednu hodinu odležet. Potom z hmoty vytvarujeme kuličky o velikosti ovocného knedlíku a vložíme do osolené vroucí vody. Zamícháme a vaříme pět až sedm minut, vyplavou nahoru. Trošku se odvaří. Vyjmeme a na talíři omastíme máslem, posypeme cukrem a skořicí nebo kysanou smetanou a tak podobně. Ihned podáváme. Jsou dobré i studené. Dobrou chuť.

 

 

 

 

ZAJÍMAVOST MĚSÍCE – 15. říjen Mezinárodní den bílé hole

   V roce 1964 byl v New Yorku 15. říjen vyhlášen jako Den bílé hole. Jeho cílem je připomenout lidem, že mezi námi žijí i nevidomí či jinak zrakově postižení občané. Podle údajů Světové zdravotnické organizace žije na světě asi 180 milionů lidí s vážným zrakovým postižením.

Den bílé hole se váže ke jménu fotografa Jamese Biggse, který žil v Bristolu. Při autonehodě přišel o zrak, a protože měl strach pohybovat se bezpečně před svým domem, kde byl hustý silniční provoz, rozhodl se natřít si svou hůl na bílo, aby se tak zviditelnil a řidiči jej na vozovce nepřehlédli.

Guilly d’Herbemontová v roce 1930 poprvé navrhla, aby byli nevidomí označování bílou holí, ta se poté stala jejich symbolem. Ve Spojených státech se nejdříve snažili o to, aby se jako symbol uchytila černá hůl. Ta se ovšem po otestování zdála nevhodná z důvodu špatné viditelnosti pro řidiče a motoristy, a tak nevidomí začali definitivně používat bílou hůl.

 

Richard E. Hoover a C. Warren Bledsoe se v roce 1944 snažili vyvinout techniku, jakou by mohli nevidomí bílou hůl používat. Jako nejefektivnější se jevila ta, při níž nevidomý pohybuje holí před sebou ve tvaru oblouku a země se dotýká na opačné straně, než kráčí jeho noha. Takto se bílá hůl používá dodnes.

 

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. října - Koupání v termálních lázních Bad Füssing

 

        Pravidelný zájezd do termálních lázní, který prospěje naším členům k protažení a prohřátí kloubů, zad a dalších částí těla. Víme moc dobře, že taková cesta a kúra vždycky prospěje, a pomůže ulevit naším neduhům.

Už nyní se můžete přihlásit Kristýně Voborské. Počet míst je omezen kapacitou autobusu.

Cena: 300 Kč pro členy, 600 Kč nečlen.

 

 

  1. října - Sbírka Bílá pastelka

 

U příležitosti Mezinárodního dne bílé hole se u nás každoročně koná sbírka Bílá pastelka organizovaná SONS, která letos připadá

na 17. října. Název sbírky je symbolický, poukazuje na nutnost rozšiřovat informace o světě nevidomých mezi vidící spoluobčany. Výtěžek sbírky bude jako vždy použit na speciální výukové programy pro nevidomé a slabozraké. Ty jim umožní např. naučit se obsluhovat počítač, učit se Braillovo písmo nebo uplatnit se v zaměstnání. Prostředky získané touto sbírkou jsou plně použity pro osoby se zrakovým postižením.

 

Bílou pastelku si budou moci lidé koupit ve středu 17. října na více než 250 místech naší republiky. Do prodeje jsou každoročně zapojeni dobrovolníci či studenti humanitních oborů. Poznáte je podle jednotného oděvu – trička s logem Bílá pastelka, zapečetěné kasičky a povolení k prodeji předmětu. Pastelku lze pořídit za minimální částku 20 Kč.

 

Projekt mohou dárci podpořit také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS PASTELKA na telefonní číslo 87777. Cena SMS zprávy je 30 Kč, příjemce vaší pomoci obdrží 27 Kč.

  1. října - Projekt BRAŇTE SE !!!

 

        Předmětem projektu je osvěta v oblasti nekalých praktik prodejců, proti manipulaci ze strany rodinných příslušníků a dluhové pasti pro seniory s těžkým zrakovým postižením.  Společným tématem je nácvik toho, jak nepodlehnout  psychologickým nátlakům ze strany prodejců či rodinných příslušníků a jak se bezpečně chovat v dané situaci. Součástí semináře budou i zajímavé praktické simulace. Při nich si účastníci vyzkoušejí a zafixují správné chování a komunikační dovednosti.

 Přijedou nás učit tři specialisté z Prahy. Předpokládaný čas je 13:00 – 16:00 hod. Předpokládáme účast většiny členů. Proto se co nejdříve přihlaste Ivaně Törökové, potřebujeme znát počet účastníků.

 

 

 

ANGICKÁ KONVERZACE NA DOVOLENOU

 

         Jezdíte na dovolenou, potkáte i v Táboře na ulici cizince a neumíte mu odpovědět na jednoduchou otázku? Budeme se to od února učit na společných kursech. Plánujeme, že bychom se setkávali 1x týdně v malých skupinkách a naučili se základní otázky a odpovědi potřebné k doptání se na cestu nebo objednání jídla. Prostě praktické věty.

K otevření této služby potřebujeme zmapovat váš zájem.

Proto se nám přihlaste do konce roku v kanceláři.

 

 

 

SPOLEČNÉ AKCE, KTERÉ PROBĚHLY…

 

         Proběhly pravidelné akce odbočky schůzka výboru, nácvik sebetestování, pedig, vědomostní zápolení a literární setkávání. Všechny akce se připomněly, že léto je pryč a babí léto nás překvapovalo svojí vlídností a krásnými dny.

  1. září     SEMINÁŘ  OMBUDSMANA  PRO ZDRAVÍ

 

Setkání se uskutečnilo dne 20. září od 14.00 hod. v prostorách bývalé univerzity v Táboře – dnes částečně prostory Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory o.p.s. Jako přednášející vystoupila paní MgA. Kateřina Havelková (ředitelka Kanceláře Ombudsmana pro zdraví) a jako asistenti či další odborníci se představily kolegyně z Univerzity Karlovy (studující práva a mající praxi v kanceláři ombudsmana) a lékařky z táborské nemocnice.

 

Seminář byl rozdělen do dvou částí – přednáškové a debatní. Během přednáškové části byli posluchači seznámeni s činností kanceláře ombudsmana, s institucemi zajišťující dohled nad poskytováním zdravotní péče a následně s konkrétními případy z praxe. Dozvěděli jsme se tak, že  např. každý pacient má právo na všechny informace o zákroku, než poskytne tzv. informovaný souhlas, a že tyto informace by měl poskytnout lékař vykonávající zákrok. Dále, že pacient má právo zdarma nahlédnout do své zdravotní dokumentace, přičemž je-li vyžadována přítomnost odborného lékaře, musí se pacient s lékařem domluvit na čase a místě. Pořízení kopie vlastní zdravotnické dokumentace by neměla stát více, jak cena obvyklá v místním kopírovacím centru.

 

Po skončení první části (asi po hodině) se naskytla příležitost k neformálnímu setkání s přednášející a jejími kolegyněmi nad šálkem dobré kávy a čaje (vč. malého občerstvení), a případně prodiskutovat konkrétní situace, které účastníky trápí.

Druhá část se již týkala diskuse nad praktickými situacemi, kdy nás kolegyně z Karlovy univerzity vyzvaly, abychom sami podávali návrh řešení. Měli jsme tak možnost se dozvědět, že lékař musí cenu zákroku oznámit vždy před jeho uskutečněním, že rychlou záchrannou službu voláme pouze v případě akutního ohrožení života, jinak nezbývá než užít jiných dopravních služeb anebo, že si praktický lékař nemůže účtovat poplatek za zprostředkování vyšetření u specialisty a další.

K závěru zbyl čas na dotazy ze strany účastníků, přičemž jeden z nich vedl až téměř k filosofickým úvahám nad odpovědností pacienta za své vlastní zdraví. Zejména se řešila otázka, zda by nemohl být nastaven systém, který by ty zodpovědné (např. nekuřáky, abstinenty a udržující si fyzičku) odměňoval a ty druhé sankcionoval. A protože se jedná o otázky spíše nepraktické povahy, neboť nelze ani dnes přesně a objektivně změřit a prokázat vliv konkrétního jednání na konkrétní nemoc, nemohli jsme ani my dojít k nějakému funkčnímu řešení. Přesto se tomuto tématu věnují i některé zdravotní pojišťovny, neboť svým klientům nabízejí tzv. bonusy v podobě příspěvků na různé sportovní aktivity nebo na očkování. Jejich výše je odvozena od zodpovědnosti klienta za své zdraví – hodnotí se, zda klient absolvuje preventivní vyšetření a prohlídky u zubaře, u praktického lékaře atd.

Ať už pojišťovny takové bonusy nabízí či nikoliv, určitě se všem vyplatí vzít odpovědnost za své zdraví do svých rukou všude tam, kde je to jen trochu možné.

Zprávu ze semináře zpracoval nový člen naší odbočky Ing. Jiří Sálus, který určitě rád odpoví i na Vaše případné dotazy v příštím Informátoru. Mockrát děkujeme za příspěvek!

 

 

Plán akcí Odbočky Tábor  - říjen, listopad, prosinec

Akce venku nám může ohrozit počasí, ale my se nebojíme!!!

Neváhejte zavolat, když pochybujete!!!

 

Říjen

 3.10.                   Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.

 5.10.                   Měření                                                                 9:00 hod.

11.10.        Literární setkávání                                            13:00 hod.

13.10.        Bad Füssing                                                      6:00         hod.

18.10.        Vědomostní zápolení                                       13:00 hod.

19.10.        Braňte se !!!                                                     13:00 hod.

  1. – 26.10. Pedig                              13:00 hod.

 

Listopad

  1. 11. Měření                                                                9:00 hod.
  2. 11. Haptická výstava Jindřichův Hradec
  3. 11. Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  4. 11. Literární setkávání                                            13:00 hod.

10.11.        Oblastní shromáždění SONS                       14:00 hod.

  1. 11. Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  2. 11. Den otevřených dveří 9. - 17. hod.
  3. – 23.11.Pedig           13:00 hod.

30.11.        Výroba adventních věnců                            

 

Prosinec

  5.12.        Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.

  7.12.        Měření                                                                9:00 hod.

  7.12.        Vánoční posezení