časopis Informátor 7/2019

Publikováno 19.07.2019 11:05 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

         vítám Vás všechny v novém pololetí. Jak to, ono to už je půl roku? Čas letí jako bláznivý, zpívá Karel Gott ve svém hitu Musica! Jeho písničky a skvělý zpěv posloucháme už od roku 1957 a v letošním červenci se dožívá neuvěřitelných 80 let. Jeho typickou barvu hlasu a jeho jméno známe všichni a určitě si občas zanotujeme motiv některé z nejúspěšnějších písní, například  z Lady Karneval. Myslím, že mu všichni 14. července v duchu popřejeme hodně zdraví a aby zpíval ještě dlouho dál. Svým zpěvem povzbudil mnohdy každého z nás!!!

 

Červenec má několik světových dnů, například připomeňme si Světový den UFO hned 2. července, ke kterému se váže příběh odehraný roku 1947. Kdy farmář William Mac Brazel na ranči Foster se svým synem našel po velikém úderu do země, který slyšel předchozí den, úlomky neznámého kovu, plechu či pásky. Do dnes není známé, co to přesně bylo, armádní vědci se domnívají, že to byl létající talíř - UFO - 5. července Mezinárodní den objetí zdarma. Tak se nelekněte, když Vás bude chtít někdo nečekaně obejmout nebo můžete obejmout toho, kdo Vás dlouho neobjal.  Pozor! Musí se objímat zdarma! A ještě doporučuji zachovat zdravý rozum – svátek obejmutí slavit jen s těmi, kdo se chtějí obejmout!!!

 

Počátek července patří k těm důležitým v české historii. Svatí Konstantin (Cyril) a Metoděj (označováni někdy jako Soluňští bratři, Apoštolové Slovanů či Slovanští věrozvěstové) byli bratři ze Soluně, kteří v rámci své mise na Velké Moravě prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, pro který Konstantin vytvořil také písmo nazývané hlaholice. Přestože dnes oslavujeme osobnosti, které naší zemi a kultuře nezastupitelně pomohly, chtěla bych ocenit významné manažerské rozhodnutí českého knížete Rostislava, který v roce 862 věrozvěsty do Čech pozval a dal tak vizionářský základ pro vytvoření české kultury. Vizionáře často nikdo nestaví na pomníky a často se o nich nemluví.

 

Táborští a Sezimáčtí členové naší odbočky mi mohou namítat, že počátek července je svátek upálení Mistra Jana Husa a ten je nejdůležitější. Souhlasím plně, ale bez Slovanských věrozvěstů a jejich práce by nemohl vyrůst v tehdejším školství další vzdělaný a moudrý člověk mezinárodního významu, jakým bezesporu Jan Hus byl. Važme si proto moudrosti a činů všech našich předků a vzdejme jim pro Vás přijatelnou formou úctu.

 

Přejeme Vám všem radostný průběh prázdnin a těšíme se, že se s Vámi sejdeme při programech dopoledne v kanceláři nebo na našich procházkách a dalších. Nezapomínejte nám dát vždy vědět, že přijdete, budeme rádi. Pracovnice odbočky SONS Tábor jsou tady pro Vás.

 

        Ivana Töröková

      pracovnice v sociálních službách

 

 

Novinky ze sociálně právní poradny

 

Sociálně právní poradna SONS ČR v Praze pod vedením pana Mgr. Luboše Zajíce pravidelně zpracovává:

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS. https://www.sons.cz/pravni

Úhrada bílých holí

Podstatnou úlohu při prosazování změn v náš prospěch sehrál JUDr. Pavel Ptáčník, který se 27. května již zmíněného zasedání komise zúčastnil a jemuž bych rád za jeho aktivní účast poděkoval. Nyní si pojďme představit, o jaké změny jde.

  1. U bílých holí signalizačních a orientačních došlo k navýšení úhradového limitu na 807 Kč (bez DPH), z původních 609 Kč), čímž by měly být plně pokryty všechny typy bílých holí v této kategorii, včetně nejdražší pětidílné skládací bílé hole kompozitové.
  2. U bílých holí opěrných došlo k navýšení limitu na 435 Kč (bez DPH) z původních 174 Kč. I přes poměrně velké navýšení si bude nutné při pořízení některého z nyní nabízených typů doplatit. Dohodnutá úhrada odpovídá ceně opěrné teleskopické dvoudílné hole. Spoluúčast tak bude nutná při pořízení např. bílé hole opěrné čtyřdílné aluminiové skládací nebo kombinované pětidílné aluminiové.
  3. Bylo dohodnuto, že bude možné získat úhradu na maximálně tři kusy bílých holí za kalendářní rok. Zde byla úplně původně navržena úhrada pouze jedné hole. Na toto řešení však pojišťovny přistoupily až po prokázání skutečnosti, že k využití možnosti úhrady tří holí za rok dochází jen zcela výjimečně, a to např. v případě zřetězení nějakých nešťastných incidentů, kdy dojde k výraznému poškození či zničení hole. Průměr čerpaných úhrad na jednoho pojištěnce přitom činí 1,5 hole za rok.
  4. u holí červenobílých pro hluchoslepé platí limit 807 Kč, jako u bílých orientačních či signalizačních holí.

Za Sociálně právní poradnu SONS v Praze

Luboš Zajíc

 

Pokud si s něčím nevíte rady, neváhejte se obrátit na táborskou odbočku SONS.

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

Proběhly všechny pravidelné akce, které byly pro červen naplánovány.  Zájem členů o jejich zdraví při akci Měření – nácvik sebetestování (měření krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi) je stálý. Měření bude Pokračovat po prázdninách. Pravidelné kurzy konverzace v angličtině, trénink čtení bodového písma završily pololetí hodnocením, pletení z pedigu upletlo svoje košíčky a děkujeme Jardovi a Milanovi, měli svoje pravidelné návštěvníky. Závěr června byl věnován dalšímu setkání Putovaly písničky. Rozloučily jsme závazkem, že po prázdninách rozšíříme repertoár o písničky české a písničky, které se nám líbí. Kromě toho jsme se byli koupat v termálních lázních Bad Füssing.

 

Děkujeme všem pomáhajícím s vedením aktivit a členům, kteří si našli čas a přišli.

 

 

 

 

Nezapomínejte v létě na Vaše ledviny!

Letní očistná kúra ledvin

Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin

 

7 hrnečků vody

1 hrneček nasekané petrželové natě.

 

Roky běží a naše  ledviny neustále filtrují krev od solí,  od různých jedů a od všeho, co znečišťuje naše tělo. Je to velmi snadné:
Kupte jednu kytičku petržele kudrnky - lepší je bio z vlastní zahrádky, omyjte ji, pak ji pořežte  na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou,  povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar  přefiltrujte, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky.  

Užívání: pít jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči,  že sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich  ledvin a také sami uvidíte, že se budete cítit jako nikdy předtím. 

 

 

Jak na klíšťata? píšeme ze článku na internetu pro všechny

aneb vzpomeňme si, když doma dojde repelent a podobné

 

Klíšťová sezona je v plném proudu a ne všichni jsme očkovaní. Podle starých receptů našich dědů a pradědů je řešení jednoduché: fenykl!

 

V článku, na který odkazujeme dole, vyzkoušeli zcela jednoduchý způsob ochrany před klíšťaty, který je dostupný. Tenhle recept popisují prvorepublikové zálesácké příručky. Podle zasvěcených si totiž stačí vzít s sebou do lesa fenykl! Úplně jednoduše si kupte pytlík tohoto koření, přesypte jej do nějakého prodyšného sáčku nebo třeba do ponožky či kapesníku. Dejte do kapsy, před výpravou do přírody fenykl promněte a můžete vyrazit! Klíšťata specifická vůně fenyklu odpuzuje. Více informací naleznete na:

https://www.dotyk.cz/magazin/kliste-prevence-jak-nechytit-kliste-prirodni-recept-20190615.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Termíny plánovaných akcí

ČERVENEC  2019

po.

 1.

července

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

 2.

července

Qardo

9:30

hod.

st.

 3.

července

Cesta kolem světa… prstem po mapě

 9:30

hod.

čt.

 4.

července

Vycházka Kozí Hrádek

10:00

hod.

 út.

 9.

července

Vyšívání knižních záložek

 9:30

hod.

 čt.

11.

července

Vycházka Harachovka

 

9:30

hod.

 út.

16.

července

Skládání Origami

 9:30

hod.

 st.

17.

července

Cesta kolem světa… prstem po mapě

9:30

hod.

 čt.

18.

července

Vycházka na Komoru

9:30

hod.

 út.

23.

července

Písničky z Filmů a pohádek

9:30

hod.

 čt.

25.

července

Vycházka Hýlačka

9:15

hod.

 út.

30.

července

Kdo si hraje, nezlobí

9:30

hod.

 st.

31.

července

Cesta kolem světa… prstem po mapě

9:30

hod.

 

Cesty kolem světa…prstem po mapě – budou besedy o různých zemích, které jsou během léta velmi populární.

Vycházka Kozí Hrádek – Sraz v 10:00 hod. na zastáce v Sezimově Ústí – Svépomoc. Bus č. 16 vyjíždí z Klokot ve 9:31 hod. Jedná se celkem o 5 km chůze!

Vycházka Harachovka – Sraz 9:30 hod. na zastávce Harachovka. Bus č. 60 jede z Autobusového nádraží ve 9:09 hod. Opět se jedná o cca 5-6 km chůze.

Vycházka na Komoru – Sraz v 9:30 na zastávce Sídliště nad Lužnicí střed, Bus č. 10 jede z Autobusového nádraží 9:13 hod. Ze Sezimova Ústí 8:59hod. nebo 9:15 hod. Celkem cca 2 km chůze.

Vycházka na Hýlačku – Sraz v 9:15 hod. na zastávce Autobusové nádraží. Bus č. 30 jede ve 9:24 hod. Celkem cca 1 km chůze.

 

Prosíme o hlášení se i odhlašování se z akcí. Děkujeme!