časopis Informátor 7/2017

Publikováno 27.06.2017 10:30 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

        

léto je tady a s ním přichází jistota, že konečně nemusíme přemýšlet, zda ještě obléci ten svetr, nebo jestli jít jen v tričku. Dopřejme si pohodu a užijme si příjemného posezení na sluníčku nebo ve stínu pod stromy. Vůně grilování, smích na letní zahradní sešlosti anebo seznámení se s novými lidmi při dovolené, cestování vlaky a autobusy nám přinese radost. Přijímejme všechno, co nám letošní léto a každé setkání přinese. Nastavme se přijímat se štěstím i třeba drobné nepříjemnosti, protože i ty nás mají posunout k tomu, abychom se dokázali radovat ze skutečností daleko podstatnějších pro naše životy. Léto nás vychovává k pozitivnímu myšlení, přijměme ho!

 

Ani v době dovolených nebudete v Táboře sami, ale připravili jsme pro Vás aktivity, které Vás určitě potěší. Pozvání na akce čtěte o několik řádků dále. Choďte mezi nás i s námi do přírody, zahrát si qardo, přijďte poznat nové prostředky techniky pro nevidomé.

        

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

Melouny možná úplně neznáte!                        

 

Melounová semínka jsou totiž Superpotravina roku 2017, kterou většinou vyhazujeme. Semínka vodního melounu v sobě ukrývají spoustu tělu prospěšných látek. Jsou plná proteinů, vlákniny, vitamínů skupiny B, minerálů (hořčíku, draslíku, manganu, železa, zinku, fosforu) i nenasycených tuků. Někteří lidé semínka suší a pak nasucho opékají (na pánvi nebo na plechu v troubě). Abyste ze semínek ale vytěžili maximum toho, co obsahují, radí odborníci nejprve je podrtit, povařit ve vodě a pak vypít.

Recept je jednoduchý: vezměte hrst semínek, podrťte je, zalijte litrem vody a povařte asi 15 minut. Tento odvar (buď i se semínky nebo jen samotnou tekutinu) se doporučuje užívat dva až tři dny po sobě.

 

Výzkum potvrdil, že je možné melounová semínka využít zejména při léčbě onemocnění ledvin a infekcí močových cest. Mají výborný diuretický (močopudný) účinek, a proto jsou vhodná pro pacienty, kteří se potřebují zbavit ledvinových nebo močových kamenů. Popíjení odvaru z melounových semínek pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Doporučuje se píti ho tři dny po sobě, 1 den přestávku a postup zopakovat. Odvar pomáhá i pro řadu dalších problémů.

 

Semínka jsou plná vlákniny nezbytné pro správné fungování střev. Srdci pomáhá v tomto případě hlavně velké množství hořčíku, ochráníte vlasy před negativními vnějšími vlivy a zabráníte i případnému nepříjemnému svrbění pokožky hlavy a tvorbě lupů. Značný obsah antioxidantů, což jsou zdatní bojovníci proti vráskám. Mladě vypadající pleť zajistí odvar z melounových semínek, popíjejte pravidelně.

Ještě další a další výhody. Prostě melouny se jí celé. Jsou zdravé.

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

Upozornění pro účastníky rekondice:

 

Účastníci letošního rekondičního pobytu, vy, kteří jste nezaplatili ještě zálohu, učiňte tak nejpozději do konce června a doplatek 1500,-Kč i s přihláškou do konce srpna. Kdo tak neučiní, bude z pobytu vyřazen.

                                                                  Iveta Najman

Kdo si hraje, nezlobí

         Pod tímto programem se budou ukrývat akce v kanceláři. Budeme se scházet a hrát společenské hry - dámu, Qardo, kvízy a soutěže podle toho, kolik se nás sejde. Připraveno máme dostatek zajímavého. Máme i klapky na oči, takže můžeme hrát úplně všichni.

Budeme se scházet dopoledne v 9 hodin.

 

Pojďme do ZOO 13. července

 

Výlet do ZOO Tábor na Větrovech určitě pomůže objevit, co nového je v naší ZOO. Jsou otevřeny nové výběhy, líní medvědi jsou zahanbováni hravými surikatami. Pojedeme autobusem č. 30 v 8:56 minut z autobusového nádraží. Prosíme, potvrďte svou účast.

 

 

Posezení s country U Vily v Sezimově Ústí I.    21. července

 

         Představíme Vám kapelu Bez nervů. Historie vzniku této kapely začíná v roce 2001. Tří kamarádi, Jan Melichar, Tomáš Musil a Gustav Němec, se domluvili a založili kapelu „ŘEMEN“. Žánr této kapely byl všeobecný, jak se říká pro lidi. Kapela se několikrát obměnila a v novém složení hraje od června 2014, kdy se ze zdravotních důvodů kapela obměnila. Obsazení kytara, banjo, basa, mandolína, housle. Hraje se od 18:00 hod. Opět potřebujeme potvrzení účast kvůli zamluvení společného stolu. J

 

 

Letní akce se společností Sagitta 26. července

 

 Tradičně mezi nás zavítá společnost Sagitta, která nám představí novinky v oblasti kompenzačních pomůcek. Přijďte mezi nás, začínáme v 10:00 hod. v naší kanceláři.

 

Zdravotní procházky

 

         Dopolední procházky kolem Tábora budou vždy spojené s překvapením. Pokaždé se sejdeme v 9:00 hod. na autobusovém nádraží, na zastávce a cíl procházky bude překvapením. Podle dohody můžeme procházku zakončit společným obědem.

 

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY …

 

 

  1. června Zpívánky A+M2

Krásné odpoledne s písničkami pro mnohé bylo spojené s pohodou mládí a posezení s kytarami někdy jen s partou nebo u ohně. Nebyly počítače ani desítka televizních programů, měli jsme na sebe čas. Krásná atmosféra zachycená na fotografiích potěšila účinkující, a tak jsme dostali krásnou reakci od Milušky:

 

„Moooc děkuji za fotečky a příjemnou atmosféru. Na příště si připravíme píseň od Matušky. Jó třešně zrály, To jsem já ten kovboj, Ač bylo mě a jí tak šestnáct let. Už se na tom pracuje, pokud nás ještě budete chtít.

Ivance mooc děkuji a na příště prosím o nějakou píseň. Ono je to úžasné zpestření a Tato žena opravdu umí zpívat a svým projevem říci to, co chtěl vyjádřit tvůrce.  

Děkuji za nás Vám, co pro lidi děláte. Hezký den

Přeji s pozdravem Miluška, Magda, Aleš a Radek.“

 

 

 

  1. června Termální lázně Bad Füssing

Opět se vše vydařilo. Od cesty po počasí a hlavně koupání. Bylo tak krásně a příjemně, že mnohým se nechtělo opustit vodní ráj několika termálních bazénů s různě teplou vodou. Masážní trysky blahodárně masírovaly všechny části těla a perličková koupel jemně domasírovala vše, co bylo třeba.

 

 

 

 

  1. června Fórum Zdravého města

 

Se uskutečnilo v úterý 13. června 2017 od 17.30 hodin v sále Centra Univerzita Tábor. Z diskuze o řešení různých problémů ve městě přinášíme dobrou zprávu. Během 3 let budeme mít nové prostory pro naši činnost vyprojektované přímo s ohledem na naše potřeby, které město vybuduje zcela nově v blízkosti nemocnice. Prostory budou tedy i dobře dostupné pro nás.

 

 

  1. června Literární setkávání

 

Došlo na detektivku Dicka Francise s názvem Motiv koní. Příběh a povídání opět všechny naplnilo. Opět krásně strávené odpoledne.

 

 

 

 

Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes se dělíme o zážitek Ivany Törökové Noc kostelů v Praze 3

 

        V březnu tohoto roku jsem byla oslovena varhanicí z Betlémské kaple církve českobratrské na Žižkově, abych s ní připravila koncert z duchovních písní Johanna Sebastiana Bacha. Přiznám se, že jsem měla obavy, ale už první píseň mne vtáhla do řádu a pravidelnosti Bachovi hudby a postupné studium dalších písní mi pomáhalo vyrovnávat se sama se sebou. Znovu chodím po ulicích a zpívám si pro sebe některou z úžasných melodií. Koncert 9. června potěšil posluchače na Žižkově a věřím, že na podzim potěší tentokrát s doprovodem cembala i táboráky.

 

Můžeme děkovat panu Johanu Sebastianovi (31. března 1685 Eisenach28. července 1750 Lipsko) za všechnu tu sílu i moudrost, kterou dokázal naprosto bezkonkurenčním způsobem zapracovat do svých písní a svého díla. Kdo chce, ten odkaz vnímá.

 

 

 

Plán akcí na období prázdnin

 

Červen

  1. června          Vědomostní zápolení              13:00 hod.

 

Červenec

út. 11. července      Kdo si hraje, nezlobí                 9:00 hod.

čt. 13. července      ZOO Větrovy                            9:00 hod.

út. 18. července      Kdo si hraje, nezlobí                 9:00 hod.

pá 21. července      Posezení s country U vily         18:00 hod.

st. 26. července    Sagitta letní akce                 10:00 hod.

čt. 27. července      Zdravotní procházka                  9:00 hod.

 

Srpen

út.  1. srpna     Kdo si hraje, nezlobí                        9:00 hod.

čt.  3. srpna     Zdravotní procházka/Exkurze           9:00 hod.

út.  8. srpna     Kdo si hraje, nezlobí                        9:00 hod.

čt. 10. srpna    Zdravotní procházka                         9:00 hod.

út. 22. srpna   Letní akce Adaptech                   10:00 hod.

čt. 24. srpna    Zdravotní procházka                       9:00 hod.

út. 29. srpna    Kdo si hraje, nezlobí                      9:00 hod.

čt. 31. srpna    Zdravotní procházka (rozloučení s létem) 9:00 hod.

 

Dovolená K. Voborská  26. 6. - 7. 7. 2017,     14. 8. -18. 8. 2017

Dovolená   I. Töröková    3. 7. – 7. 7. 2017,     17. 7. -21. 7. 2017, 14. 8. - 18. 8. 2017