časopis Informátor 6/2017

Publikováno 06.06.2017 10:22 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

        

         jsem moc ráda, že jste se nenechali odradit od dobré nálady a radosti ze života podle receptáře našich představitelů. Pár měsíců zbývá do voleb a pokusy bořit, osočovat se a žalovat na sebe nenechalo čekat! Pragmaticky vzato se každý politik před volbami bojí o práci a o život, který mu přináší. Volby mohou život a zaměstnání politika změnit k lepšímu i horšímu. Musíme být ještě chvíli shovívaví.

 

Vzpomínám na časy své mateřské dovolené, když se malí kluci na pískovišti prali o hrad, lopatku a tatrovku na převážení hromádky písku. To byl řev! A žalování! Správná mamka to vyřešila tak, že si děti zavolala k sobě, dala jim napít, utřela slzy, pofoukala rány a důrazně jim připomněla, přeci se nebudete takto hádat!. Nesoudila je, protože neměla dost informací o vzniku problému. Jakmile se kluci vypovídali ze stresu, který jim hádka přinesla, domluvili se!  Pak společnými silami postavili všechno ke spokojenosti všech a sdíleli i společnou radost z povedeného díla. A maminka? Ta byla šťastná, že kluci jsou kamarádi a rostou z nich správní a spravedliví lidé.

 

         S každým z nás různé životní situace zamávaly, s někým více s někým méně. Vyrovnat se s případnými křivdami, úspěchy a neúspěchy je mnohdy pro naše srdíčka větší dřina než byla tehdy ta situace tam a tam. Jde to? Jde!  Mnohdy setkání a promluva s tím, kdo byl náš sok v mládí, je osvobozující a přináší odpuštění někomu i sami sobě. Ti nejmoudřejší představitelé země dokázali spravedlivě nahlížet na sebe i na své okolí. Ti vedli náš národ moudře k prosperitě a slávě. Jak to dělali? Rozhodně si nepřihřívali polívčičku ve sporech, kde nebyla pravda, spravedlnost a láska.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

    

 

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

Jetel dokáže i léčit!                          

Doba sběru květen – říjen

Pro čmeláky, motýly a včely je jetel potravou, kterou rádi sosají. Pro nás je lékem. Písnička o jetelíčku, který roste u vody, je sice lidová, ale asi byl autor textu obeznámen s užitečností této rostliny.

 

Nejznámější je bíle kvetoucí jetel plazivý a jetel luční, jemuž se podle barvy květů říká červený. Jetel luční využívali už naši praprapředci; severoameričtí Indiáni například jetel konzumovali jako posilující zeleninu a léčili jím spáleniny – dnes patří Amerika mezi největší výrobce potravinových doplňků z jetele. Sušené květy se dříve používaly pouze k úpravě chuti a vůně bylinných čajových směsí, jetel má široké spektrum účinků - léčí například katary zažívacího traktu, kašel a bronchitidu, ekzémy a mnohé ženy si pochvalují jeho účinky zmírňující nepříjemné potíže spojené s menopauzou. Červený jetel obsahuje fytoestrogeny. Zanedbatelný rozhodně není ani fakt, že přípravky z jetele slouží i jako prevence osteoporózy.

 

Čaj, tablety i kapsle pro ženy lze koupit i v lékárně.

Návaly horka, nadměrné pocení, náhlá nevolnost, podrážděnost, nespavost. To všechno jsou příznaky, které v období klimakteria postihují takřka každou ženu. Mnohé ženy potvrzují, že po dlouhodobějším a pravidelném užívání čaje buď pouze z jetele, nebo směsí s jeho příměsí, se jim znatelně ulevilo a menopauzu a problémy s ní spojené snášely mnohem lépe. Pro ty, které se nechtějí nebo nemohou zdržovat přípravou čaje, existují kapsle nebo tabletky, které kromě jetele červeného obsahují ještě například extrakt ze sójových bobů, vitamin E a minerály.

 

Recept na čaj / nálev z květů jetele lučního:

2 lžíce sušeného květu přelijeme 0,5l vroucí vody a necháme cca 5 minut odstát, přecedíme a teplý popíjíme.

Čaj z jetele lučního můžeme bez obav užívat i po delší období, nebo ho přidávat do čajových směsí.

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. června Zpívánky A+M2

 

Po velkém úspěchu se k nám vrací skupina    A+M2(Aleš, Miluška a Magda)

Přijďte si poslechnout jejich zpívání a třeba se i přidáte a společně si všichni zazpíváme.

 

Kde: v kanceláři SONS Tábor

Kdy: ve čtvrtek 1. 6. 2017 ve 14hod.

Kdo bude hrát: A+M2  

 

          8. června Termální lázně Bad Füssing

Opět se vydáme vykoupat, vyhřát a zrelaxovat do termálních lázní Bad Füssing v Německu. Nezapomeneme ani na společnou večeři. Ještě jsou volná místa, využijte toho a pojeďte s námi!

 

  1. června Fórum Zdravého města


Fórum Zdravého města Tábora se uskuteční v úterý 13. června 2017 od 17.30 hodin v sále Centra Univerzita Tábor. Přijďte diskutovat se zástupci města o prioritách a problémech, které v Táboře máme!

 

JEDNODUCHÝ RECEPT

 

podle kuchyně IVANY TÖRÖKOVÉ

 

Letní bramborový salát

Suroviny:

1kg nových brambor

6 vařených vajec

2 cibule

kyselé okurky

olej, cukr, sůl, pepř, hořčice

 

Cibuli nakrájíme do mísy na půlkolečka, zalijeme horkou vodou a scedíme. Uvařené brambory pokrájíme na půlkolečka, přidáme nakrájené okurky, vajíčka. Vše zalijeme půllitrem horkého láku z 1 lžíce hořčice, lžičky soli, lžíce octa, lžíce oleje, 4 lžiček cukru, pepře a horké vody.  Přikryjeme potravinovou fólií a po chvíli dáme na dvě hodiny vychladnout do ledničky. Vhodné jako příloha k jakémukoli masu, smaženému sýru, klobásce, apod.

 

 

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY …

 

Anglická konverzace každý pátek v měsíci

        

Angličtináři statečně bojují s vlastním já, které říká, já to nezvládnu! Všichni dělají pokroky.

Jsou báječní! Vydržte do 23. června!  

 

  1. května Literární setkávání

Darda – humorně laděná kniha, která s nadsázkou popisuje krizi středního věku v životě rodiny a hrdinky podle autorky Ireny Douskové nás několikrát upřímně rozesmála. Poslechli jsme si i hlas Báry Hrzánové a strávili úžasné odpoledne.

 

  1. – 24. května Pedig

Naše nejstarší pravidelná akce, kterou v hojné účasti navštěvujete. A my jsme za to moc rádi. Tentokrát to náš mistr Milan Chomout zvládl bez svého nemocného táty. A zvládnul to na jedničku a to nás tu bylo opravdu hodně. Milane díky a Jardo hodně zdraví!

 

  1. května Vědomostní zápolení

 

Vědomostní zápolení proběhlo jako beseda, při které jsme si vzpomínali na naše znalosti o Turecku. Že někdo něco nevěděl, jako vždy nevadilo, už dávno nejsme ve škole, a tak jsme se drželi připraveného materiálu, ze kterého jsme se dozvěděli řadu zajímavostí o této zemi. Dáša mluvila o svých zážitcích z cesty a promítaly se její fotky, Jiří vyprávěl o návštěvě Istanbulu a evropské části venkova v Turecku, Petr zmínil vzpomínky na práci techniků z Kovosvitu, kteří tam instalovali do výroby soustruh. Diskutovali jsme historické i geografické aspekty vývoje a chování této země.         

 

Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes se dělíme o zážitek Emilky Kumherové

Bedřich Smetana cyklus Má vlast tentokrát pro čtyřruční klavír

 

Má vlast je místo, kde žijeme.

Pro milovníky vážné hudby k měsíci květnu patří neodmyslitelně Pražské jaro. Letos jeho 72. ročník byl zahájen 12. 5. Už tradičně cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany přenášela Česká televize. Pomyslně jsem se přenesla do koncertního sálu a poslouchala jsem tuto hudbu.

 

Za pár dní jsem s radostí v knihovně v hudebním oddělení našla CD s názvem Má vlast. Zapůjčila jsem si je. Doma jsem se zaposlouchala do originální úpravy B. Smetany pro čtyři ruce a královský nástroj. Toto klavírní zpracování bylo předlohou pro pozdější orchestrální podobu. Méně známá stereonahrávka mě uchvátila. A při poslechu jsem si opakovala jejích šest názvů. 75 minut melodické hudby odplavilo všední starosti a navodilo krásnou a pohodovou sváteční náladu.

 

Myslím si, že je to jedna z možností, jak si vychutnat klasickou hudbu. Odpadá cestování do divadla a shánění vstupenek. Atmosféru v sále to nenahradí. Věřím, že jsem některým z Vás dala typ, jak si něco hezkého poslechnout.  Ať se líbí!

Krásné chvíle s hudbou přeje Emilka Kumherová

 

a dnes opravdu nepravidelně druhý příspěvek od Jiřího Sáluse

Vystoupení Vokál klubu SONS v Mariánských lázních 17. - 18. května

 

Je jaro a nejenom ptáčci zpěváčci si preludují své hudební party. Také sbor Vokál Klub (celorepublikový pěvecký sbor nevidomých SONS) vyrazil potěšit milovníky sborového zpěvu. A protože členové táborské odbočky posilují soprány a tenory, dovolte mi skromně poinformovat o našem vystoupení, které se uskutečnilo v Mariánských lázních.

Poprvé jsme se k vystoupení sešli v odsvěceném anglikánském kostele, kde se všichni účinkující museli doslova prodrat přes davy lidí, kteří již nenašli volné místo na sezení, a proto postávali, kde se dalo. Celý večer, začleněný do festivalu Porozumění, moderovala Bára Štěpánová. Naše chvíle nadešla po odzpívaném repertoáru místní základní umělecké školy a předvedení tanečního vystoupení dvojčat v černém a bílém kostýmu. Abychom ale diváky (a čtenáře také) nechali ještě chvilku v napětí, pozvala si Bára k sobě předsedu klubu Václava Fantu, který v žertovném duchu poinformoval o činnosti Vokál klubu a výstavě reliéfních obrazů, na něž si lze i sáhnout. Abych ale nenapínal, jen co se Václav zařadil zpět k tenorům a Olga Valentová (zastupující sbormistra) udala první tón, zajásaly soprány spolu s alty Aleluja a mocné basy s melodickými tenory podbarvily celý zvuk tak, až leckterému posluchači proběhlo příjemné chvění celým tělem. Dále už se střídaly skladby latinského původu s krásnými českými lidovkami a sbor sklízel jeden potlesk za druhým. Akustika samotného kostela společně s panující atmosférou umožnily udělat si pěkný večer pro všechny zde přítomné.

Na druhý den jsme se za zajímavého výkladu od Emila… procházeli historickým centrem lázní, popíjeli místní léčivou vodu a směřovali na kolonádu, kde nás čekalo další vystoupení. Abychom přilákali i ty, co o našem zpívání nevěděli, zahájili jsme písní Ondráš, která má ten správný svolávací potenciál. A protože hlasy máme díky Pavlu Menhartovi (sbormistr) již silné a dobře cvičené, svolali jsme i hosty z Rakouska či Německa (samozřejmě jen ty co se zde rekreovali). Asi po 15 písničkách jsme se již chystali rozloučit, avšak natěšení posluchači si ještě vyžádali 4 přídavky, což jsme jim rádi splnili.

Pak už jsme se vydali do svých domovů s dobrým pocitem, že jsme se dobře bavili a nejedno srdéčko zpěvem potěšili. A proto máte-li chuť a trochu hlas, přijďte mezi nás! Rádi si s Vámi zazpíváme.

 

Plán akcí na měsíc červen

 

Červen

1. června         Odpoledne s country          14:00 hod.

2. června         Konverzace v angličtině       9:00 hod. 

5. června         Jednání oblastní rady         14:00 hod.

7. června         Nácvik sebetestování           9:00 hod.

8. června         Termální lázně Bad Füssing   6:00 hod.

9. června         Konverzace v angličtině        9:00 hod.

13. června       Literární setkávání               13:00 hod.

13. června       Fórum Zdravé město            17:30 hod.

16. června       Konverzace v angličtině          9:00 hod.

20. června       Pedig                                   13:00 hod.

21. června       Pedig                                   13:00 hod.

23. června       Konverzace v angličtině          9:00 hod.

28. června       Vědomostní zápolední           13:00 hod.

 

Během července a srpna sice přerušíme naše pravidelné akce, ale rozhodně nepřerušíme činnost! Budeme akorát více času trávit venku a využívat krásného počasí. Budeme Vás informovat. Už víme o akci 21. července, kdy vyrazíme do Sezimova Ústí do restaurace u Vily a v rytmu country si užijeme hezký večer.

Na tuto akci už se můžete hlásit u K. Voborské.

 

Dovolená K. Voborská         26. 6. - 7. 7. 2017

Dovolená   I. Töröková         3. 7. – 7. 7. 2017