časopis Informátor 5/2018

Publikováno 05.06.2018 10:14 Odbočka Tábor


 

Milí přátelé,

 

a za dveřmi je máj, lásky čas. Stoletá a staletá tradice základního citu spojujícího nás všechny, lásky, je sluncem v našich srdcích. Vždyť bez lásky se nedá žít. Každý člověk potřebuje mít rád a také být milován.

 

S tématem lásky se setkáváme od prvních krůčků, když princ miloval princeznu a zachránil ji z moci zlého draka, pejsek a kočička žili ve společné domácnosti a museli se dohodnout v lásce o dělení povinností podle schopností a možností toho druhého, protože jejich láska byla o toleranci druhého a lásce přející a nezištné. Láska člověka k domácímu mazlíčkovi je krásně vyjádřena Karlem Čapkem v Dášence. Naše první literární zkušenosti tedy doprovází krásný ideální svět, ve kterém vítězí dobro nad zlem, láska nad zlobou a nenávistí.

 

Básníci o lásce píší překrásné verše: 

Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas, hrdliččin zval ku lásce hlas,… kdo by neznal nádherné verše Karla Hynka Máchy, Karla Jaromíra Erbena, Josefa Václava Sládka. Vrchlického verše byly inspirací divadelní hry a slavného muzikálu Noc na Karlštejně, Fráňa Šrámek psal na břehu řeky Svratky zamilované verše, verše i romány jako Stříbrný vítr pak psal ve svém milovaném Písku, Vladislav Vančura nám nezapomenutelně vryl do povědomí lásku v jednání postav Rozmarného léta. Příběhy lásky čteme v řadě českých básní, povídek, novel, divadelních her a románů Babička, F. L. Věk, Největší z Pierotů, Postřižiny, Cirkus Humberto, Dědeček automobil, Báječná léta pod psa, Ženský román, Osudy dobrého vojáka Švejka, který ve větě… nestřílejte, vždyť jsou tady lidi, vyjádřil lásku k člověku jako takovému obdobně, jako doktor Galen v Čapkově hře Bílá nemoc odmítl uzdravit diktátora, dokud mu neslíbil, že zamezí válce. Miloval lidi! Ve hře Matka poukázal na lásku mateřskou a opět lásku k dětem a lidem.

 

Nejenom naše historické romány řeší lásku k rodné zemi, rodnému městu, jeho obyvatelstvu, hrdinech, jeho okolí, přírodě, uličkách. Téma lásky v parku, lesíku, na kopci za městem je tak silné, jako bylo silné v srdci básníka, spisovatele. O lásce je světová literatura. Veronské milence Romeo a Julii znají snad všichni. Pamětníci určitě vzpomenou na romány v časopisech Večery pod lampou, Červenou a modrou knihovnu, literaturu, kterou dnes nahradily Harlekýnky.   

 

Užijte si krásný květen, rozkvetlý a rozesmátý, plný radostí, lásky a klidných zastavení v přírodě, parku s milými přáteli. Přijďte mezi nás a naplňte i naše akce radostí ze setkání s Vámi.

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

10 května Sboráček – vystoupení pěveckého sboru ZŠ Zborovská

Sboráček k nám zavítal poprvé letos před vánoci. Vystoupení dětí obohatí náš program tentokrát s písničkami, které si děti nacvičily za celý školní rok. Máme se na co těšit, protože tento dětský sbor vedou nám známé Miluška a Magda z tria A + M.

Plánovaný začátek je ve 14:00 hodin.

                            

  1. května Exkurze do Prahy

Na cestu do Botanické zahrady hl. m. Prahy k návštěvě skleníku Fata morgana, kde mezi námi budou poletovat i motýli, se všichni nesmírně těšíme. Autobus bude odjíždět v 9:30 hod. z autobusového nádraží, od 12:30 hod. nás čekají prohlídky s vyškolenými průvodci.

 

  1. května Bad Füssing

 

Pravidelný zájezd do oblíbených termálních lázní nám umožní rozhýbat po zimě všechny klouby a neduhy, které nás po zimě bolí v teplé vodě. A že se opravdu uleví, to vědí všichni ti, kteří tam jezdí.

 

 

Nepravidelné, tentokrát  technické okénko:

Praktické rady Emilky Kumherové k mluvícím hodinkám

 

Nastavení správného času a mluvící hodinky

 

Přijít na autobus či vlak nebo na schůzku pozdě je nepříjemné. Aby v tom nebyly na vině hodinky, si povíme dnes. V minulém článku jsme si provedli změnu času ze zimního na letní. Tentokrát popíšu, jak si seřídit správný čas, když se hodinky opozdí nebo předejdou.

 

Stiskneme pravé horní tlačítko a čas oznámí 7 hodin a 28 minut. Aktuální čas je 7 hodin a 30 minut. Víme, že hodinky jdou o dvě minuty později.

 

Zmáčkneme pravé horní tlačítko a ozve se čas sedm hodin a dvacet osm minut. Potom zmáčkneme jednou pravé dolní tlačítko a uslyšíme jedno pípnutí. Pak zmáčkneme levé dolní tlačítko dvakrát a ozve se dvacet devět a třicet. Potom stiskneme pravé dolní tlačítko třikrát za sebou a ozve se třikrát pípnutí. Teď je správný čas nastaven. Pro kontrolu znovu zmáčkneme pravé horní tlačítko a ozve se 7 hodin a 30 minut. Hotovo!

 

Jestliže hodiny jdou napřed, tak při seřizování postupujeme stejně jen s tím rozdílem, že minuty nestiskneme o dvě napřed, ale 58 krát napřed. Minuty ani hodiny nejde posunout zpět, pouze dopředu.

 

Další funkce je nastavení na displeji 12-ti hodinový nebo 24-hodinový čas. Na displeji máme 13 hodin a 20 minut. Zmáčkneme jednou levé horní tlačítko a pípnutí se neozve. Na displeji je zobrazen čas 1 hodina a 20 minut. Ale hlas řekne 13 hodin a 20 minut. Pokud chceme nám dobře známý středoevropský čas, stiskneme znovu levé horní tlačítko a teď se ozve pípnutí. Na displeji vidíme 13 hodin 20 minut. Levé horní tlačítko je přepínací. Tato funkce je pro ty, kteří vidí na ciferník.

 

Seřídit správný čas už umíme. Nastavit změnu času také umíme. A v příštích číslech „miniseriálku“ se naučíme další užitečné funkce mluvících hodinek.

Hodně zdaru při pokoření techniky a krůčku k samostatnosti.

 

Štěstí v jakémkoliv čase přeje

Emilka Kumherová

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

  1. dubna Oblastní shromáždění

Čtvrteční odpoledne patřilo našemu tradičnímu Oblastnímu shromáždění. Mezi hosty se objevili představitelé Lions Clubu Tábor, kteří nás informovali o své činnosti a připomněli jsme si dlouholetou spolupráci, za kterou jsme moc vděční. Sešli jsme se v celkem dobrém počtu a mohli tak diskutovat o rekondici, připravované Bílé pastelce a mnoho dalším. Chtěli bychom také Vás jako členy moc pochválit, že poctivě platíte členské příspěvky. Těšíme se na další shledání.

 

  1. dubna Jarní posezení členů

 

S pravidelností téměř železnou jsme se sešli v našich prostorách, abychom poseděli u kafíčka, vínečka, domácích koláčů, muffinů a dalších dobrot. Probralo se leccos -  co se událo v zimě a nebo před pár lety. Malé skupinky se přelévaly a proměnily tichou kancelář příjemným hovorem přelévajícím se po ní v krásné prostředí plné zájmu jednoho o druhého a touhy je sdílet s tím druhým.

Děkujeme všem, kteří přišli a pohostili ty druhé.

 

  1. dubna Literární setkávání

 

Tak tentokrát jsme procvičili naše bránice při ukázkách z tvorby mladého nadějného cestovatele Ladislava Zibury. Tento 23 letý mladý muž chodí pěšky například do Jeruzaléma z Turecka. Jeho zážitky jsou popisovány se zdravou nadsázkou mladého člověka a nám nezbývalo nic jiného, než se smát a smát a smát.

 

Plán akcí odbočky

 

 

KVĚTEN

pá.

 4.

května

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

po.

 7.

května

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 9.

května

Měření

 9:00

hod.

čt.

10.

května

Vystoupení dětského sboru Sboráček

14:00

hod.

11.

května

Exkurze Praha

9:30

hod.

út.

15.

května

Literární setkávání

13:00

hod.

čt.

17.

května

Termální lázně Bad Füssing

 6:00

hod.

pá.

18.

května

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

út.

22.

května

Pedig

13:00

hod.

st.

23.

května

Pedig

13:00

hod.

pá.

25.

května

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

29.

května

Vědomostní zápolení

13:00

hod.

 

po.

4

června

Oblastní rada

13:30

hod.

 st.

 6.

června

Měření

 9:00

hod.

 pá.

 8.

června

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

 

Změna termínu měření v květnu!!!

Mimořádně z důvodu nepřítomnosti M. Heřmánkové a K. Voborské bude měření až druhou středu v květnu, tedy 9. května.

 

Termíny v červnu upřesníme. V plánu je návštěva Benešovy vily a další připravujeme.