časopis Informátor 5/2016

Publikováno 10.05.2016 14:32 Odbočka Tábor


Moji milí přátelé,

 

čeká nás měsíc lásky. Určitě neplatí, že láska je jen

pro zamilované. V každodenním shonu totiž vypadl význam nejcennější: láska je vztah. Je to náš vztah k druhé osobě – dítěti, rodičům, partnerovi, sousedovi, kamarádovi, známému, někomu na ulici...

 

Přirozenou vlastností člověka je vytvářet vztahy. Chybí-li pak někomu vztahy, nazývá svoji situaci často blbou náladou, bolestí hlavy, zad a páteře apod. Nechtěně začíná vztahy bořit a začíná vyhledávat lékaře, léčitele, babské recepty, atd. Touha po lásce se proměňuje

ve všudypřítomný strach z osamocení. Chybějící vztahy totiž bolí a mnohdy se projevují jako nemoc. Často osamocený člověk onemocní, hledá chyby na čemkoliv a komkoli v okolí, je konfliktní, má vzácnou schopnost si znepřátelit okolí, později nikam ani nechodí, protože se stydí za svoje „úlety“...

 

Ve skutečnosti srdce osamoceného člověka volá a křičí:

„Jsem vyčerpaný z pocitu samoty, mám lidi rád a těším se na kontakt.  Nevím, proč každý ode mne utíká. Tolik toužím pocítit zájem o sebe. Nezvládám svoje emoce. V poslední době mne často přepadá pláč a beznaděj. Nevyčítám, jenom v dané chvíli nevím co dál.“

 Je moc těžké, když se člověk do svých problémů tak zacyklí, že se schovává doma, sám v sobě a moc se trápí. Bez podání pomocné ruky rodiny, přítele nebo sociální organizace, církve se snižuje šance vyskočit z nekončícího cyklu.

 

Dnešní složitý způsob jednání společnosti často neví, co má v moci udělat. Za proklamacemi povinnost, právo, nárok se vytrácí projevení pochopení, vřelosti, radosti ze setkání, štěstí z obyčejného mezilidského kontaktu i z krátkého problesknutí vztahu.

 

Nebojme se otevřít naše srdce pro vzájemnou lásku, odpuštění, vyslechnutí jeden druhého a povzbuzení. Projevit lásku k druhému je radostí jak pro nás, tak pro toho druhého. Nebojme se vlastních emocí a hlasu vlastních srdcí, protože nejdůležitější na celém světě je naše láska, kterou dáváme, a kterou můžeme přijímat.

 

Přeji Vám dny plné lásky a krásných vztahů.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

ZAJÍMAVOST MĚSÍCE – VÝROČÍ NAROZENÍ 100 let

 

Alexej Petrovič Maresjev 20. května 191619. května 2001), legendární letecké eso z doby Velké vlastenecké války.

Narodil se 20. května 1916 v Kamyšině. Roku 1940 absolvoval leteckou vojenskou školu, létal jako vojenský stíhač. Měl 4 sestřelená nacistická letadla, když byl sám v březnu 1942 sestřelen nedaleko města Staraja Russa. Těžce raněný v nepřátelském týlu se rozhodl vrátit na území kontrolované sovětskou armádou. Cesta zpět trvala celých 18 dnů. Jeho zranění se zhoršila tak, že mu musely být pod kolenem obě nohy amputovány.

Po ročním úsilí se naučil ovládat své protézy tak, že se mohl v červnu 1943 vrátit do činné služby a sestřelil ještě několik letadel. Byl vyznamenán celou řadou vyznamenání. Zemřel na zástavu srdce několik hodin před oficiální oslavou svých 85. narozenin.

Jeho životní příběh se stal základem pro novelu Příběh opravdového člověka od Borise Polevého, ve které však vystupuje pod pozměněným jménem Meresjev, a stejnojmennou operu Sergeje Prokofjeva, dílo bylo následně i zfilmováno

 

PŘIPRAVUJEME A INFORMUJEME

Nevidomý Čech poběží maratón přes Velkou čínskou zeď

 

Odhodil slepeckou bílou hůl a nadšeně vykřikl: „Běžíme do Číny.“ Krátké, výstižné, jasné, ale pro většinu nepochopitelné. Nevidomý běžec Ondřej Zmeškal z Vysočiny poběží 21. května maratón na Velké čínské zdi. Společně s trasérem je čeká 5164 schodů. Tenisky, oblečení, to potřebuje. Proti jiným běžcům navíc ještě provázek a traséra, jinak je stejný jako milióny dalších běžců. Ne každý se ale vydá do Asie zdolat královskou disciplínu.

 

 

  1. května - Vyprávění o návštěvě Izraele

 

        Opravdu zajímavé zážitky z Izraele a Palestiny, okolí Mrtvého moře z březnové cesty naší členky a jejích dvou přátel. Vyprávění bude spojeno nejen s ukázkou fotek, ale i zkušenostmi, jak se nechá připravit na cestování se zrakovým handicapem, o chování k postiženému na letištích i v zahraničí, ale osobní zkušenosti průvodců, kteří také přijdou mezi nás.

 

  1. června - Koupání v termálních lázních Bad Füssing

        Pravidelný zájezd do termálních lázní, který prospěje naším členům k protažení a prohřátí kloubů, zad a dalších částí těla. Víme moc dobře, že taková cesta a kúra vždycky prospěje, a pomůže ulevit naším neduhům.

Už nyní se můžete přihlásit Kristýně Voborské. Počet míst je omezen kapacitou autobusu.

Cena 300 Kč pro členy, 600 Kč nečlen.

 

  1. června - Návštěva Tyfloservisu České Budějovice

 

Podíváme se na prostory kanceláře, seznámíme se se službami, které Tyfloservis poskytuje, budeme mít možnost vidět a vyzkoušet si kompenzační pomůcky, které neuvidíte v naší půjčovně. Dále i např. vybavení kuchyně pro zrakově postižené.

 

  1. srpna - 3. září Rekondiční pobyt

 

        Letos opět připravujeme rekondiční pobyt . Po prověření všech připomínek a požadavků zůstaneme i pro letošní rok věrni prostorám rekreačního střediska v Albrechticích nad Vltavou. Připravujeme program, který všem určitě přinese radost i povzbuzení tak, aby s námi mohli jet bez obav osoby s těžkým zrakovým postižením  a nevidomé  osoby.  

 

         Nezapomeňte se včas přihlásit  Kristýně Voborské. Ráda odpoví případné dotazy.

Uzávěrka přihlášek se zaplacením zálohy 1.000,- Kč je 30. června.

Cena týdne s ubytováním, plnou penzí, výlety i vstupným je 2.500,- Kč.

 

 

KVĚTEN                      

VAŘÍME Z RECEPTŮ -  IVETY NAJMAN:

 

Čokoládový dort nepečený

Potřebujeme:

¾ balíčku kakaa

kostku másla

2 balíčky dětských piškotů

3 lžíce cukru

2 dcl vody

 

Vodu a kakao svaříme. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a přimícháme piškoty. Přidáme svařené kakao a vše dobře promícháme. Dáme do formy a necháme ztuhnout v lednici.

                          

 

SPOLEČNÉ AKCE, KTERÉ PROBĚHLY…

 

         Proběhly pravidelné akce odbočky schůzka výboru, nácvik sebetestování, pedig. Rozbíhají se další akce odbočky.

 

 

VÝSTAVA: Velká filmová zbrojnice v Housově mlýně 7. 4.

 

         Výstava mimořádně zpřístupněná pro naše členy poskytla velmi zajímavé informace ze zákulisí některých filmů české i zahraniční výroby. Informace a zkušenosti filmařů s vybavením při realizaci různých soubojů, bitev, ale i s historickou zbrojí a jejími replikami pro potřeby filmu skutečně velmi rozšířili naše poznání v této oblasti. Je úžasné, že máme v Táboře takovou mimořádnou expozici.

 

OBLASTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ODBOČKY TÁBOR 14. 4.

 

Druhý dubnový čtvrtek patřil Oblastnímu shromáždění, které se konalo tradičně v budově MěÚ a ÚP v Táboře. Opět jste se mohli dozvědět, co nového se v organizaci děje nebo co se připravuje. Poděkování si zaslouží hosté, kteří dorazili a zodpovídali Vaše dotazy. Byl to prezident Lions Clubu Tábor Ing. Jan Bouma, dále za Úřad práce Bc. Jaroslava Danielová a nakonec i za MěÚ paní Hana Musilová.

 

 

VĚDOMOSTNÍ ZÁPOLENÍ 26. 4.

 

         Krátké testy zabrousili do oblasti biologie a logiky. Následoval obecný společenský test, který zabrousil do různých oblastí svátků, historie, techniky. Prostě jsme si vyzkoušeli svůj osobní rozhled nebo si doplnili, co jsme vlastně nevěděli, zapomněli. Nakonec jsme provětrali mozkové spoje při společném psaní povídek. Absurdní nápady byly vítány a společný smích uvolnil soutěžní atmosféru.

 

Příště se sejdeme 17. května.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plán akcí Odbočky Tábor  - květen, červen

Akce venku nám může ohrozit počasí, ale my se nebojíme!!!

Neváhejte zavolat, když pochybujete!!!

Květen

Červen

2. 5.        jednání výboru odbočky

               od 14:00 hod.

1. 6.       Měření od 9:00 hod.

4. 5.       Měření od 9:00 hod.

6. 6.       jednání výboru odbočky

              od 14:00 hod.

11. 5.     Literární setkávání

              od 13:00 hod.

8. 6.      Literární setkávání

              od 13:00 hod.

17. 5.     Vědomostní zápolení

              od 13:00 hod.

9. 6.      Termální lázně

              Bad Füssing

24. 5.     Pedig od 13:00 hod.

14. 6.     Vědomostní zápolení

              od 13:00 hod.

25. 5.     Pedig od 13:00 hod.

16. 6.     Návštěva Tyfloservisu ČB

31. 5.     Vyprávění o návštěvě 

              Izraele a Palestiny

              od 13:00 hod.

21. 6.     Pedig

 

22.6.      Pedig

 

29. 6.     Letní akce se

              společností ADAPTECH,

              od 10:00 hod. (ukázka

              nových komp. pomůcek)