časopis Informátor 4/2019

Publikováno 08.04.2019 09:17 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

 

Dobrý den přátelé,

 

po dlouhé době Vás opět zdravím a připomínám, že se blíží naše jarní oblastní shromáždění. To se uskuteční dne 11. dubna 2019 od 14: 00 hod. v místě, které dobře znáte, tedy v budově Tabačky v Táboře.  Zde se dozvíte mnoho nového a budete si moci vyzvednout také přihlášky na letošní rekondici, která se bude konat od 31. srpna do 7. září v krásném prostředí Nové louky u Albrechtic nad Vltavou.

 

Připomínám, že záloha 1000 Kč se bude vybírat opět do konce června a doplatek 1500 Kč společně s přihláškou je třeba doplatit do 15. srpna. Kdo tak neučiní, nebude moci jet na pobyt. Proto neváhejte a včas se přihlaste.

Děkuji a všechny zdravím Iveta Najman

                                předsedkyně odbočky

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Milí přátelé,

 

koncem března se nám každoročně nechce věřit, že už máme za sebou první čtvrtletí tohoto roku. Pro podnikatele skončil hektický čas daní a účtování roku loňského. Určitě se nejednou zamysleli nad uvážlivostí jejich rozhodování a současným finančním zdravím v jejich firmách, rodinách. Nejedna myšlenka jim pak připadla nad dalším vývojem jejich práce, firem, zaměstnanců a vztahu k nim. U všech došlo na otázky zlepšování činnosti, ale i efektivity vynaložených sil.

 

Jak se vše podobá našim životům? Možná i vy jste si sami pro sebe provedli vlastní vyúčtování vašich aktivit a zhodnotili jste, co letošní rok má smysl dělat a co necháte na rok další. Tato rozhodnutí je dobře dělat po důkladném uvážení i po prodiskutování s rodinou, dlouholetým známým nebo i s odbornou poradenskou službou. Asi nejtěžší je přijmout rozhodnutí a věřit, že vše vnímáte a děláte správně.

 

Duben je v dopravě tradičním měsícem bezpečnosti. A my musíme pro naši bezpečnost leccos udělat. Ptáte se co a proč? Řada nevidomých a prakticky nevidomých není smířena se svým zrakovým handicapem, a asi proto neužívá pro orientaci ve městě nebo na svých cestách bílou hůl. Jenomže každý odpovídá sám za sebe i za svoji bezpečnost. Kdo špatně vidí nebo má problémy s orientací, má podle zákonů této země používat k označení bílou hůl. Člověk s bílou holí si nevyťukává pouze volnou cestu, ale svému okolí na vědomí dává – Pozor, špatně vidím! Nechoďte mi přes cestu!!! Když se pak zastavíte na kraji u silnice, mnohý vás rád převede. Tomu, kdo nechodí s bílou holí, se jenom zřídka povede, aby mu někdo nabídl pomoc. Na přechodu tomu, kdo má bílou hůl, auto také spíše zastaví a přecházení pak není takovým stresem.

 

Blíží se doba velikonočních svátků, doba výletů, doba návratů svátečních řidičů na silnice. Buďte opatrní a označujte se bílou holí na vašich cestách. I ty nejtěžší situace kolem Vás se trochu zpřehlední a my budeme moc rádi, když bychom se vždy ve zdraví setkali.

Milí přátelé, moc se těšíme na setkání s Vámi všemi na Oblastním shromáždění 11. dubna ve 14:00 hod. v Tabačce.

 

Přejeme Vám všem radostné velikonoce a bohatou pomlázku.

 

        Ivana Töröková

      pracovnice v sociálních službách

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. dubna 14:00 hod. Oblastní shromáždění

 

Termín jarního shromáždění Oblastní odbočky Tábor je příležitostí setkat se se všemi našimi členy a pracovníky Úřadu práce, Městského úřadu a dalšími hosty v prostorách blízko nádraží v budově „Tabačky“.

 

 

  1. dubna Národní muzeum

 

Pojedeme se podívat, jak se rekonstrukce muzea vydařila. Cestovat budeme vlakem, přihlásit se můžete u K. Voborské.

 

 

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

Proběhly všechny pravidelné akce, které byly pro březen naplánovány.  Obrovsky potěšil nebývalou účastí zájem členů o jejich zdraví při akci Měření – nácvik sebetestování a měření krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Pravidelné kurzy konverzace v angličtině, trénink čtení bodového písma, pletení z pedigu měly svoje pravidelné návštěvníky a i nové hosty.

 

Noví hosté přišli i na pořad společné zpívání Putovaly písničky s paní Evou Královou. Společně jsme se naučily již 18 písniček z oblasti Slovácka a Valašska. Toto setkání neslouží jen k přezpívávání písniček, které známe, ale učíme se i písničky nové, které v Čechách nejsou známé. Trénujeme tak přirozeným způsobem paměť. Vytváříme vlastní zpěvníček, který mohou dostat i nově příchozí. Zpívalo nás posledně už deset.

 

Děkujeme všem pomáhajícím s vedením aktivit a všem, kteří si našli čas a přišli.

 

 

 

  1. března 14:00 hod. Beseda o nové službě pro nedoslýchavé

 

U nás proběhla beseda o nové službě pro neslyšící a nedoslýchavé a tou je tzv. přepis mluveného slova, který nově nabízí Město Tábor.

 

 

  1. března 15:00 hod. Odpoledne s country A+ M²

 

Oblíbené zpívající trio muzikantů s krásnými písničkami Country přišlo za námi se svým jarním programem. Rádi jsme si společně s nimi zazpívali.

 

 

 

  1. března 13:00 hod. Jarní posezení členů

 

Popovídali jsme si u kávy s dobrou buchtou. Krásné setkání a společný čas určený pro setkání všech, kteří mají naši organizaci skutečně rádi.

 

 

  1. března 10:00 hod. Beseda NRZP

 

Pracovníci Národní rady osob se zdravotním postižením nám přijeli povědět něco o právech pacientů. Zároveň jsme shrnuli i systém sociálního zabezpečení a příspěvků, na které má osoba se zdravotním postižením nárok.

 

  1. března 18:00 hod. Kino s audiokomentářem!

 

Promítal se film s názvem: Ještě nekončíme a obsahoval i  audiokomentář právě pro nás, osoby se zrakovým postižením. To vše se událo v rámci festivalu dokumentárních filmů - Jeden svět. Následující debata s Bárou Tůmovou z organizace Elpida přinesla nový pohled na aktivity pro seniory v Praze 7. Velice nás potěšila velká účast a s organizací Cheiron už připravujeme další promítání filmu s audiokomentářem.

Brzy se budete moct těšit na další kino. J

 

V rámci festivalu proběhla ještě beseda o zrakovém postižení a to v neděli 31. 3. od 10:30 hod. v Kafe Jednota v Pražské ulici. Společně s Ivetou Najman a Emkou Kumherovou jsme se snažily přiblížit posluchačům, jaké to je žít se zrakovým handicapem.

 

                            Kristýna Voborská

         vedoucí pracoviště Tábor

 

 

Nepravidelné okénko - tentokrát  okénko o prospěšnosti vajíček:

O zajímavý článek se s vámi podělila Hanka Novotná

 

Když sníte vajíčka, s vaším tělem se stane těchto 12 věcí

 

Zřejmě o tom neslyšíte často, ale vajíčka si skutečně zaslouží, aby se nazývala „super potravinou“. Dietologové uvádějí, že patří mezi nejvýživnější potraviny na světě. Jsou bohaté na živiny jako například bílkoviny, aminokyseliny, železo či antioxidanty.

 

Pojďme se nyní blíže podívat na 12 věcí, které se s vaším tělem stanou, když budete hodně konzumovat vajíčka.:

 

1) Dodají tělu všechny potřebné aminokyseliny

Aminokyseliny dělíme na esenciální a neesenciální. Neesenciální si tělo dokáže vyrobit samo, esenciální však ne, a proto mu je musíme dodat ve stravě. Vajíčka obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

 

2) Regulují cholesterol

Vysoký cholesterol může způsobit mnohé zdravotní problémy. Dělíme ho na dobrý a špatný. Vajíčka mají sice vysoký obsah cholesterolu, ale toho dobrého, proto se jejich konzumace ani ve zvýšeném objemu nemusíte obávat.

 

3) Posilují imunitu, štítnou žlázu a srdce

Na posílení imunity, aby zvládala boj s nemocemi, viry či infekcemi, jezte denně 2 vajíčka. Obsahují totiž až 60% doporučené denní dávky selenu. Selen je velmi důležitý nejen pro imunitu, ale i pro regulaci hormonů štítné žlázy. Děti by také měly jíst vajíčka. Nedostatek selenu u dětí může vést k rozvoji Keshanské choroby (oslabení srdce). Platí to i pro dospělé.

 

4) Chrání cévy

LDL, respektive špatný cholesterol (nízké hustoty) se lepí na stěny cév, což pak vede k arterioskleróze. Na druhé straně, HDL cholesterol (vysoké hustoty) z cév nánosy LDL cholesterolu odstraňuje. Vědci potvrdili, že čím je molekula cholesterolu větší, tím je lepší. Lidé s vysokou hladinou LDL cholesterolu riskují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Právě vajíčka obsahují sice mnoho, ale dobrého HDL cholesterolu, čímž chrání vaše cévy.

 

5) Stimulují mozek

Cholin obsažený ve vajíčkách je součástí membrán nervových buněk. Je také nezbytný při syntéze dalších látek důležitých pro váš mozek. Přes 90% obyvatelstva má dnes ve stravě nedostatek živin, které jsou potřebné pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů. Studie ukázaly, že nedostatek cholinu způsobuje neurologická onemocnění a zhoršuje kognitivní schopnosti.

 

6) Zlepšují kvalitu zubů a kostí

Vajíčka patří vedle slunečního záření mezi jeden z nejvydatnějších zdrojů vitamínu D, který je potřebný pro dobrou kondici svalů a kostí. Vitamin D zlepšuje absorpci a využití vápníku z jídla. Je také důležitý pro srdce, střeva a celkový metabolismus.

 

7) Zkvalitňují pokožku a vlasy

Nemůžete očekávat, že budete mít kvalitní vlasy a pokožku bez látek nacházejících se ve vajíčkách. Jde hlavně o vitamíny B2, B5 a B12.

 

8) Zlepšují zrak

Vaječné žloutky obsahují lutein a zeaxantin. Tyto látky snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a kataraktů, které jsou dvěma hlavními příčinami špatného vidění a slepoty ve vyšším věku. Podle studie publikované v Americkém žurnálu klinické výživy, pravidelná konzumace vaječných žloutků zvyšuje hladinu zeaxantinu v těle o 114 až 142%. Hladiny luteinu vzrostou o 28 až 50%.

 

9) Podporují hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, pak se nedívejte jinam než na vajíčka. Dokáží vám pomoci spálit tuk a shodit kilogramy navíc. Osm týdnů trvající studie zjistila, že lidé konzumující vajíčka zhubli o 65% více než ti, kteří je nekonzumovali. Jelikož mají přímo ideální nutriční hodnoty, tak zajistí, že vám během hubnutí či diety nebudou chybět žádné důležité živiny. Vejce můžete jíst na měkko i na tvrdo.

 

10) Dodávají pocit zasycení

Vajíčka jsou bohatá na bílkoviny. Někteří experti je dokonce používají jako míru pro měření množství bílkovin. Studie potvrdily, že potraviny bohaté na bílkoviny ovlivňují chuť k jídlu. Na seznamu potravin, které vás zasytí, jsou vajíčka někde na jeho vrcholu.

 

11) Snižují stres a úzkost

Již jsme se v předchozím bodě zmínili o esenciálních aminokyselinách. Aminokyseliny totiž také výrazně ovlivňují vaše duševní zdraví. Studie z roku 2004 provedená Národní akademií věd v USA ukázala, že stres a úzkost můžete zredukovat úpravou hladiny serotoninu v těle. A právě aminokyselina L-tryptofan je stavebním prvkem, ze kterého tělo vytváří uvedený „hormon štěstí“.

 

12) Zvyšují energii a potlačují únavu

Vitamin B2 a další vitaminy skupiny B jsou dobré pro tvorbu energie, protože se podílejí na přeměně potravy na palivo pro buňky. Pouze jedno vajíčko obsahuje až 15% denní doporučené dávky vitamínu B2. Vajíčka nejen dodávají vašemu tělu energii, ale ho i tónují (zeštíhlují, zlepšují poměr mezi svalovou hmotou a tělesným tukem).

DUBEN  2019

po.

 1.

dubna

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 3.

dubna

Měření

9:00

hod.

pá.

5.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

9.

dubna

Putovaly písničky

13:30

hod.

čt.

11.

dubna

Oblastní shromáždění

14:00

hod.

út.

16.

dubna

Velikonoční výroba

13:00

hod.

čt.

18.

dubna

Návštěva Národního muzea

Bude upřesněno

út

23.

dubna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

24.

dubna

Pletení z pedigu

13:00

hod.

čt.

25.

dubna

Velikonoční výstava

10:30

hod.

pá.

26.

dubna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

30.

dubna

Čarodějnická procházka

14:00

hod.

* Národní muzeum – přihlášeným bude upřesněn odjezd i program

* Velikonoční výstava (sraz 10:30 hod. na Žizkově náměstí, bus z autobusového nádraží jede v 10:09 hod.)

* Čarodějnická procházka (sraz 14:00 hod. na zastávce Sídliště nad Lužnicí)

čt.

 2.

května

Měření

9:00        

hod.

po.

 6

května

Oblastní rada

13:30

hod.

pá.

10.

května

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

st.

15.

května

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:30

hod.

pá.

17.

května

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

21.

května

Pedig

13:00

hod.

st.

22.

května

Pedig

13:00

hod.

čt.

23.

května

dětský sbor Sboráček

14:00

hod.

pá.

24.

května

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

28.

května

Putovaly písničky

13:30

hod.