časopis Informátor 4/2017

Publikováno 19.04.2017 09:27 Odbočka Tábor


 

SLOVO PŘEDSEDKYNĚ ODBOČKY OR  TÁBOR

 

Vážení členové a příznivci naší odbočky SONS ,

nastalo nám jaro a dny se začaly prodlužovat a tak už je to pro nás „nekoukavé“  lepší.

 

Dne 12. dubna nás čeká Oblastní shromáždění, na kterém Vás všechny rádi přivítáme a zase se s Vámi rádi setkáme. Snad nám bude přát počasí a sejde se nás mnoho.

 

Zdraví Vás všechny

Iveta Najman

předsedkyně OR odbočky Tábor

Naši oslavenci v měsíci duben.

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

 

Čechová Jana

Divíšek Jiří

Ketnerová Helena

Kopáček Lukáš

Lutovská Věra

Marunová Jindřiška

Šárka Luboš

Voborská Kristýna

 

 

 

Za celou organizaci Vám přejeme hodně zdraví, štěstí a elánu

do dalších let!

 

 

 

 

 

Milí přátelé,

 

tento úvodník s předstihem píši v třetím týdnu měsíce března. Během těchto dní, kdy se absolutně všichni potýkáme s realitou pranostiky Březen, za kamna vlezem a přáním teplého jarního sluníčka, se asi cítíme všichni stejně. Nikdy jsem nepochopila, proč za kamny nejsem už v lednu nebo únoru, ale lidové pranostiky nám říkají, že na zkušenostech a pozorováních našich předků je stále něco úžasného a je chytré je respektovat. Rozumný člověk, a tím naši předci byli, je samozřejmě za kamny celý leden i únor, když příroda a počasí jsou zcela jasně chladné a prostě i pro další měsíce se musí mladší dědic staletých pozorování dozvědět, co se považuje za moudré chování. 

 

Naši předci neměli televizi, internet, rozhlas, ale spoléhali na vlastní zkušenost a rozum a nerozhodovali se pod dojmem, že nám televizní Rosnička sdělí objevnou, do falešné lítosti zabalenou, informaci, že v březnu je zima a je předčasné vytahovat jarní kabáty. Předpověď počasí odbyli pranostikou a ušetřili si mnoho zklamání a znechucení nad televizním a společenským šlendriánem. Naopak měli čas na to, proč jsme tady – v předjarním čase relativního volna si zatancovat, pobesedovat, povyprávět příběhy, poveselit se na masopustu, radovat ze života a vzdát tak čest a chválu obyčejnému lidskému žití a spolunažívání, lidem kolem sebe a rodině.

 

A že nás něco bolí a někde píchá? To je přece jasné! Když mne něco bolí, tak vím, že žiju. Místo nástupu strachu, že bolest je projevem vážné nemoci, což je mimochodem výsledek nekompromisní práce reklamy a médií na zabudování často neopodstatněných obav z hrozných nemocí v našem podvědomí, bychom se měli zamyslet, kdy jsem se naposledy protáhl. Je bezvadné, když místo léků si pět minut ráno protáhnu údy a napiji se čisté vody a k rannímu chlebu přikusuji třeba mrkev nebo papriku. Samozřejmě cvičení a dobrá nálada nenahradí lékařské vyšetření v případě nemoci, ale mnohdy nám ušetří sezení v čekárně ordinací s tím, že si odnesu recept na lék, který sice chemicky ohloupí naše tělo, ale asi neprozradím tajemství – ztuhlým tělem opět nezacvičí a neprotáhne ho. Přirozené cvičení zažívají zahrádkáři. První práce na zahrádce sice bolí, ale kondice se rychle vrátí a zpevňuje všechno. Není nad zdravé protažení.

 

         Přejeme Vám krásné prožití velikonočních svátků v dubnu a těšíme se s Vámi na setkání při členském shromáždění, které se mimořádně posouvá o den dříve, na středu 12. dubna.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

    

 

 

NAŠE ZDRAVÍ A „BABSKÉ RECEPTY“

Přírodní recept na bolavé klouby

obnovuje správnou funkci kolen a ostatních kloubů. Působí tak, že podporuje zdravou konzistenci a regeneraci kloubních struktur jako jsou kosti, vazy, chrupavky a ostatní kostní tkáně.

 

Ingredience

     3 polévkové lžíce rozinek

     2 polévkové lžíce želatiny bez příchuti

     8 polévkových lžic mletých lněných semínek

     4 polévkové lžíce mletých sezamových semínek

    200 gramů medu

Postup

Vše dobře promíchejte, dokud nezískáte homogenní směs, potom směs přemístěte do sklenice na zavařování

 

Jak lék užívat?

Tento lék je nutné užívat každý den. Konzumujte 1 čajovou lžičku směsi 2x denně nejlépe před spaním a před obědem. Časem vás přestanou bolet klouby a přestanete cítit tahání vazů, posílí se kosti (recept je účinný proti osteoporóze) a navíc pomůže při stimulaci vašeho metabolismu. Recept nemá žádné časové omezení, můžete ho užívat i pravidelně na prevenci problémů s kostmi a klouby.

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. dubna Literární setkávání

 

         Velikonoční téma v setkávání vychází z oblíbené komedie, která je součástí TV vysílání. Mohu Vám prozradit, že se bude jednat o společenský román z prostředí, ze kterého je tato komedie, ale dějově nemají společného vůbec nic. Vzbudilo to vaši zvědavost? Přijďte! Téma stojí za to.

 

  1. dubna OBLASTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ SONS TÁBOR

        

Upozorňujeme na posunutí původního termínu o jeden den dopředu, to je na středu 12. 4. 2017 ve 14:00 v Tabačce ve 3. patře. Opravte si Vaše kalendáře!!!

 

 

 

  1. dubna Vědomostní zápolení

         Tentokrát budeme zápolit s našimi vlastními vzpomínkami a znalostmi, postřehem a schopností se soustředit. Všichni víme, že zápolení neznamená soutěžit, ale přeprat sami sebe a vymést pavučiny ze šuplíků našich pamětí. Nikdo nikoho nezkouší, ale naopak si mnohokrát uvědomíme nebo osvěžíme informace, které v naší paměti zapadly.

 

Vyzýváme všechny zahrádkáře

Kromě běžného rozstřelu při výběru odpovědí na téma naše zahrádka si chceme vzájemně vyměňovat zkušenosti z pěstování koření na zahrádce i doma v květináčích a vzájemně si můžeme doporučit. Myslíme, že duben je ještě vhodným obdobím pro rozhodnutí o pěstování a vysazení rostliny.

 

Pojďme si vzájemně poradit a doporučit.

        

 

JEDNODUCHÝ RECEPT

 

podle kuchyně IVETY NAJMAN vaříme

 

VELIKONOČNÍ VAJEČNOU ROLÁDU:

Budeme potřebovat:

vařená vejce

kunovjanku bez nálevu

majolku

salám junior

sůl, pepř

želatinu

 

Postup:

Smícháme vařená vejce nakrájené na kostičky, salám na kostičky, kunovjanku, majolku a podle  návodu připravenou želatinu. Dochutíme solí a pepřem, dáme do formy a necháme v lednici ztuhnout.

Dobrou chuť!

 

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY

 

Anglická konverzace každý pátek v měsíci

 

         Tak, a máme to! Už si umíme říci slušnou konverzační větou v restauraci o nápoj, v obchodě o ovoce. Umíme počítat – anglické číslovky, a proto nás nezaskočí říci si o jakékoliv množství nebo budeme rozumět, kolik máme zaplatit. Je to bezvadné. Pomalu a jistě spějeme k základní mluvě a schopnosti říci si například v hotelu o klíč od pokoje. Nezbývá nic jiného než chválit lektora i žáky!        

 

 

  1. března - Literární setkávání

 

         Bety McDonaldová – jméno u nás velmi známé pro příběh ženy, které ač vychována pro měšťanský život, se po svatbě s Bobem stane farmářkou na slepičí farmě. Překonává nemoci i další nové trable. Humorná nadsázka a nadhled pomohly zvládnout situace, ve kterých by mnohá jiná osoba klesla do letargie a mnohonásobných stížností na zatracený životní osud. Krátká procházka příběhem knihy nás určitě povzbudila.

 

 

 

 

 

  1. března - Vědomostní zápolení

 

Vyprávění a vědomosti nejenom o Havaji s naším milým hostem paní Ivankou Kubecovou bylo obohaceno krátkým všeobecným testem našeho rozhledu.  Povídání a odpovědi na otázky vytvořili tu krásnou atmosféru, kdy jsme odcházeli domů s pocitem užitečně prožitého času, a těšíme se na příště. Došlo i na společné zpívání s naším hostem. Mohu prozradit, že pochází od zpěvného Kyjova a hlas, který zpíval s Hradišťanem v mládí,  zněl svěže a strhnul všechny.

 

 

  1. března - Jarní posezení členů

 

 

dne 29. března jsme pořádali v kanceláři naší odbočky SONS jarní posezení, na které nakonec dorazilo hojně členů. Též jsme přivítali nové členy. Posezení se nám vyvedlo, dali jsme si malé občerstvení. Mezi sebou jsme si popovídali, seznámili se a hlavně doufám, že se to líbilo i ostatním nejenom mě. Věřím, že takovýchto setkání naší odbočky bude v budoucnosti více.

S pozdravem vaše předsedkyně Iveta Najman.

 

Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes se dělíme o zážitek

Koncert Jarka Nohavici , dne 13. března v Divadle Tábor.

 

Koncertu se zúčastnili i dva zrakově handicapovaní přátelé z Prahy, střediska Dědiny, kteří nás požádali o zprostředkování vstupenek a pomoc s orientací po městě.

 

V pátek, kdy psalo se datum 24. února, jsme se vydali ke kasám táborského divadla O. Nedbala, abychom zakoupili lístky na poetický večer písničkáře Jarka Nohavici. Předprodej měl začít v 15.00 hod., ale již ve14:00 hod. se táhl od pokladny nekonečný had příznivců tohoto folkaře. Lístky jsme kolem půl páté získali.

 

  1. března jsme se i s přáteli do divadla vydali. Jarek nám pak za zvuků hudby recitoval celé dvě hodiny. V textech jsme našli mnohá poučení i pobavení. Např. proč by si i ženy kopanou oblíbiti měly, jak jedni u nás křičí sláva, zatímco druzí hanba, proč se životem neměli bychom chtít skoncovat, když i to cyankáli dokáže se u nás pančovat a samozřejmě nechyběla ani balada o kometě a další šlágry. Koncert trval neuvěřitelné dvě a čtvrt hodiny bez přestávky.

 

Jarek dokázal, spolu s jeho spoluhráči, že dobrý folk pobaví i poučí, a především zanechá posluchače ve skvělé náladě ještě dlouho po odeznění posledních tónů. A pokud nevěříte, pak zeptejte se druhých, kteří stejně, jako já, na závěr aplaudovali ve stoje, což odměněno bylo písní navíc – v pořadí již sedmým přídavkem!

Jiří Sálus

Plán akcí na měsíc duben a květen

 

 

Duben

3. dubna Jednání oblastní rady odbočky 14:00 hod.

5. dubna Měření             9:00 hod.

7.dubna     Konverzace v angličtině                                     9:00 hod

11. dubna Literární setkávání 13:00 hod.

12.dubna  OBLASTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ SONS TÁBOR        14:00 hod.

18.dubna  Vědomostní zápolení                                       13:00 hod.

21. dubna Konverzace v angličtině   9:00 hod.

25.dubna  Pedig                                                                 13:00 hod.

26.dubna  Pedig                                                                 13:00 hod.

28. dubna Konverzace v angličtině  9:00 hod.

 

Květen

2. května Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.

3. května Měření                                                          9:00 hod.

5. května Konverzace v angličtině                                  9:00 hod.

10. května Literární setkávání 13:00 hod.

12. května Konverzace v Aj  9:00 hod.

16. května Vědomostní zápolení 13:00 hod.

19. května Konverzace v AJ   9:00 hod.

23. května Pedig 13:00 hod.

24. května Pedig 13:00 hod.

26. května Konverzace v angličtině 9:00 hod.