časopis Informátor 3/2018

Publikováno 27.02.2018 10:48 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ

 

Vážení členové naší odbočky SONS,

 

opět Vás po delší době zdravím. Blíží se nám hodně očekávané jaro a s tím i svátky velikonoční, na které se určitě mnozí z Vás těší. Věřím, že tyto svátky prožijete se svými rodinami a blízkými a hlavně ve zdraví. Víte, že zdraví máme každý jenom jedno, a proto je potřeba si ho chránit.  A protože jsme spolek nevidomých a slabozrakých, tak naší prioritou jsou hlavně naše oči.  Chraňme si je a užívejme života, jak jen to jde.

 

Budu se na Vás těšit na našich společných akcích v kanceláři odbočky, protože stále probíhá soutěž o účasti na těchto akcích.

 

Mějte se všichni dobře a opatrujte se vaše

Iveta Najman

předsedkyně OR odbočky Tábor

 

 

Milí přátelé,

 

na konci března se dočkáme Velikonoc, času s upečeným mazancem či beránkem, kraslicemi a hlavně koledováním dětí po sousedech. Staletá tradice, při níž si věřící připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, se slaví každoročně a je základem naší kultury. Původní svátek židovský (odchod Židů z Egypta podle Starého zákona v Bibli) je teprve od roku 325 uznán jako křesťanský zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Křesťanské Velikonoce jsou svátkem pohyblivým. Svátek připadá vždy na neděli po prvním jarním úplňku, nejdříve tedy 21. března a nejpozději 26. dubna. Obzvlášť za našich předků byla tato neděle vyvrcholením dlouhých příprav na jaro.

 

Dříve se šest neděl předem, od takzvané Popeleční středy až do Božího hodu, držel půst. Z jídelníčku byly vyřazeny maso nebo vejce, jedla se jen zelenina, luštěniny a chléb. Předvelikonoční postní doba skončila na Zelený čtvrtek. Na Velký pátek pak nastalo před východem slunce velké očišťování v blahodárné proudící vodě, která měla zahánět nemoci. Ženy ráno vymetly stavení a metlu pustily po vodě, aby se z domova odstěhoval hmyz. Právě na Velký pátek se také otevírala zem, vydávající své poklady.

 

Pro Křesťany je Velký pátek den nejhlubšího smutku, Kristovo ukřižování. Bílá sobota pak představuje den bdění u Kristova hrobu, příprava na velkou noc - zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V katolické církvi se v noci ze soboty na neděli světí oheň a voda, to v kostele ještě před úsvitem zažehne kněz oheň a s ním pak zapálí velikonoční svíci a v noci na Velikonoční neděli světí kněz i vodu. Ta představuje symbolicky "prazdroj všeho života", duchovní svět, který je dárcem plodnosti a úrodnosti. Když pak kněz postříká svěcenou vodou věřící, jde o zvyk známý už v antice a jeho základem je stejná symbolika, z jaké vycházelo jednání chlapců, když stříkali na děvčata vodu. Na Velikonoční neděli po vzkříšení Ježíše Krista začínalo období radosti, hojnosti, nadějí. Nastával hlavní svátek - Boží hod velikonoční. Na ranní mši se světily potraviny: vejce, nádivka, mazanec, chléb, víno. Už v neděli děti navštěvovaly s pomlázkou své sousedy a koledovala si vejce.

 

Na Velikonoční pondělí platí dopoledne takzvané mužské právo. Muži vyrážejí s pomlázkou upletenou z mladých vrbových proutků, svázaných nahoře pestrobarevnými stužkami. Měli by s ní neustále pohybovat, což dodává svěžest a čipernost ženám, které vyšlehají.
Dotyk pomlázkou má totiž magickou moc! Šlehnutí symbolizuje polibek slunečního paprsku dodávajícího rostlinám i lidem život, zdraví a sílu. Ženy se vykupují vajíčky. Odpoledne nastupuje ženské právo, "polévačka". Jedná se také o rituál plodnosti. Má stejné kořeny jako šlehnutí pomlázkou, ale dnes už se moc nevidí. Studená voda symbolizovala vláhu, kterou potřebuje příroda, aby mohla rodit.

Přejeme Vám krásné a šťastné prožití velikonočních svátků, bohatou pomlázku, radost a smích nad velikonočními koledníky a z velikonočního koledování.

                                     

Ivana Töröková

         pracovnice v sociálních službách

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

 

Večer poezie s recitací básní Ladislavy Svobodové

 

V Městské knihovně v Soběslavi proběhne jeden z pravidelných večerů poezie, na kterém budou uvedeny tentokrát i verše Ladislavy Svobodové, naší nevidomé členky v realizaci cyklu

 

JAPOPO – Jarní podvečer poezie

úterý 13. března 2018 od 17,30 hodin

Městská knihovna Soběslav

 

  1. března –Výroba velikonočních ozdob

 

Výroba velikonočních ozdob může být zajímavá pro každého, kdo o Velikonocích chce mít kromě obarvených vajíček i něco veselého např. na stole nebo v květináči. Přijďte.

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

  1. února – Country odpoledne s triem A + M²

         Samozřejmě se zpívalo. Každý se přidával podle svých znalostí a schopností. Někdo si pobrukoval pod vousy a jiný se přidal nahlas. Trio hraje a zpívá čím dál přitažlivěji, a tak příjemná atmosféra zaplněné kanceláře byla dokreslena celkovou pohodou v duši a radostí těch, kteří dorazili. Příště se sejdeme počátkem května a bude to stát za to! J

 

Trénink Braillu

 

Trénování čtení v Braillu začal a skupinka odvážlivců se pilně zdokonaluje v bodovém písmu. Pokud bude někdo další mít zájem o výuku, je potřeba se registrovat v kanceláři.

Aktuálně!!!

Knihovna KTN darovala naší odbočce 2 výtisky anekdot v Braillském písmu. Výtisky jsou dostupné v kanceláři pro čtení.

 

  1. února – Literární setkávání

 

Ráno napadl sníh, který před polednem roztál, když vysvitlo sluníčko. Opatrně došla tři děvčata, ta která špatně vidí a měla by tisíce důvodů vymyslet výmluvu, proč nedorazit. Škoda pro ty, co se nepřemohli a nepřišli! Připravené téma zůstalo spát a místo toho jsme pracovali se slovy – hledali jsme skrývačky ve větách, vymýšleli slova na principu hry scrable a nakonec hráli Qardo. Odpoledne bylo příjemně naplněné.

 

 

Nepravidelné kulturní okénko – Jiří Sálus

 

téma:         Pachatel se vrací na místo činu

Koncert ve škole Jaroslava Ježka

 

Jojo, škola je základ života, povzdechli si někteří, když vešli do prostor Základní školy Jaroslava Ježka v Praze. A kdo a proč vlastně? No přeci… ale hezky popořádku. Vše se odehrálo předposlední úterý v únoru tohoto roku. Loretánskou ulicí se kolem druhé hodiny odpolední rozezněl klapot několika dámských i pánských střevíců doprovázených charakteristickým poťukáváním bílých holí. To vše trvalo jen krátce, dokud majitelé oněch střevíců nezavřeli za sebou dveře zmiňované školy. Za dveřmi pak vystoupali vzhůru do prvního patra, kde se octli v krásných historických prostorách s úžasnými freskami na zdech. To nejdůležitější bylo umístěno ovšem, až v hlavním sále – židle v několika řadách, před nimi podium s klavírem a v prostoru navigující sbormistr Pavel Menhart. Ano, správně jste uhodli, byl to opět Vokál Klub (pěvecký sbor SONS), který opět rozdával radost svým zpěvem – tentokráte pro dětské publikum. Představení odstartovala Eva Budzáková přednesem svých procítěných básní.  Hudebně do toho šláplo duo Ivana Töröková (zpěv) a Jiří Synák (klavír + harmonika), jejichž píseň „Tou Putimskou branou“ potěšila nejen děti, ale i ředitele, který v Písku studoval. Své umění předvedl i bývalý žák a současný člen sboru Tomáš Pavlán, který publikum potěšil, jak jinak, než skladbami J. Ježka a sem tam i nějakou svou. A že i tato škola již má co říci uměleckému světu, nám dokázal místní smíšený pěvecký sbor, který sklidil aplaus vč. požadavku na přídavek nejen od domácích. Závěrem pak nastoupil Vokál Klub, jehož repertoár jde napříč staletími, až po současnost. Nechyběly samozřejmě ani lidovky, na které děti velmi dobře reagovaly, a proto nezbylo, než dát přídavek a to jak ze strany sboru, tak se také ke klavíru vrátil Tomáš. Nutno též vyzdvihnout výkon sbormistra, kterého mají tamní děti rády. Jeho zásluhou se celé představení odehrálo ve velmi vřelé atmosféře, z níž si každý odnesl pěkný zážitek. Jen poznámka na okraj – těch pachatelů bylo více, ale o tom zas někdy jindy. 

 

 

Plán akcí odbočky březen+ duben

 

BŘEZEN

pá.

 2.

března

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

po.

 5.

března

Jednání Oblastní rady

13:30

hod.

st.

 7.

března

Měření

 9:00

hod.

pá.

 9.

března

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

13.

března

Večer poezie s básněmi členky Ladislavy Svobodové v Soběslavi

 

 

st.

14.

března

Literární setkávání

13:00

hod.

čt.

15.

března

Velikonoční výstava Galerie 140

10:00

hod.

pá.

16.

března

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

20.

března

Pedig

13:00

hod.

st.

21.

března

Pedig

13:00

hod.

pá.

23.

března

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út..

27.

března

Vědomostní zápolení

13:00

hod.

st.

28.

března

Výroba vel. ozdob

13:00

hod.

 

DUBEN

 st.

 4.

dubna

Měření

 9:00

hod.

 pá.

 6.

dubna

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

po.

 9.

dubna

Oblastní rada

13:30

hod.

 út.

10.

dubna

Vědomostní zápolení

13:00

hod.

čt.

12.

dubna

Oblastní shromáždění Tabačka

14:00

hod.

pá.

13.

dubna

Konverzace v AJ

  9:00

hod.

st.

18.

dubna

Literární setkávání

13:00

hod.

pá.

20..

dubna

Konverzace v AJ

 9:00

hod.

út.

24.

dubna

Pedig

13:00

hod.

st.

25.

dubna

Pedig

13:00

hod.