časopis Informátor 3/2017

Publikováno 19.04.2017 09:16 Odbočka Tábor


SLOVO PŘEDSEDKYNĚ ODBOČKY TÁBOR

 

Vážení členové naší odbočky  SONS ,

 

připravila jsem pro Vás soutěž! Týká se návštěvnosti našich akcí, které pro Vás připravujeme. Účast na akcích poctivě eviduji a na konci roku budou ti nejvzornější a nejčastější účastníci akcí odměněni malými dárky.

 

Takže s chutí do toho a vítězství je v kapse.

 

Děkuji a jsem s pozdravem  

 

Vaše předsedkyně odbočky Iveta Najman.

 

 

Milí přátelé,

 

únor nám posílil odolnost proti mrazu, aby přinesl také tolik žádané a očekávané sluníčko. Přestože vláda zimy byla letos spojená s vytažením těch nejteplejších vrstev oblečení, které jsme prakticky v minulých několika letech ani nepotřebovali, nenarušil se postupný návrat tepla, jara a zpěvného ptactva. Věřím, že jste překonali letošní oteplování a s ním spojené virózy a chřipky bez zásadních problémů a komplikací a společně s námi přivítáte 21. března první jarní den. Vláda dlouhých nocí ten den skončí a jarní rovnodennost promění dny na delší a delší.

 

My se musíme připravit na změnu času v noci z 25. na 26. března. Budeme tak zvaně vstávat o hodinu dříve. Mnozí si dopředu stěžujete na zdravotní problémy s přechodem na jiný čas. Chci se podělit o zkušenost. Já už řadu let první týden v březnu vstávám o čtvrt hodiny dříve, druhý už o půl hodiny, třetí se snažím o srovnání organismu i případným ojedinělým přispáním, čtvrtý pak docela dobře snesu tu skutečnou změnu času. Nastavím si v myšlení, že je radost mít odpoledne o hodinu delší a úspěšné a skoro bezproblémové přejití na nový čas je na světě.

 

Přeji Vám jaro plné lásky, radosti, protažení ztuhlých a prochladlých kloubů na sluníčku, na procházce s blízkými nebo přáteli.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

Z cyklu BRAŇTE SE !!!

 

         Nekalé praktiky obchodníků využívají neinformovanosti a neznalosti občanů k špatnému jednání na hranici zákona o spotřebiteli, který je zakazuje. Jmenujme druhy nekalých praktik:

  1. klamavé – například sleva zboží v regálu není poskytnuta na pokladně, často se jedná o úmyslné jednání a sleva je poskytnuta jen zákazníkům, kteří při platbě u pokladny rozdíl reklamují. Často klamou různé doplňky stravy, které neobsahují inzerované složky,
  2. agresivní – fyzické násilí, pohrůžky k uzavření smlouvy užívané podomními prodejci

 

  1. šmejdi – specializují se na seniory, lidi pečující o postižené děti, znevýhodněné osoby a nátlakem (například zesměšněním konkrétní osoby při předváděcí akci), případně citovým odkazováním na rodinu docilují uzavření nevýhodné smlouvy
  2. distanční smlouva – smlouva uzavírané po telefonu na dálku, která bývá často nevypověditelná, obzvlášť když jde o výrobky nebo pojištění nebo další služby objednávané na dálku. Nedávejte souhlas ke smlouvě neprověřeným nabídkám z neznámého telefonního čísla.

Pro případný dotaz nebo pomoc volejte bezplatný

non-stop Senior telefon 800 157 157

    

 

JEDNODUCHÝ RECEPT

 

podle kuchyně MÁRIE HEŘMÁNKOVÉ pečeme

 

DOBRÝ PERNÍK z NADBYTEČNÝCH kompotů:

 

  • 1 kompot dle chuti včetně šťávy,
  • 6 lžic oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 2vejce
  • 1/2 - 3/4  hrnku cukru (dle  chuti)              
  • 1 peč.prášek do perníku,
  • ořechy, kakao, kandované ovoce… t.j. co doma máte

 

Vše promícháme, vylijeme do vymazaného, vysypaného (kokosem) pekáče. Pečeme jako perník cca 175°C/40 min.

Můžeme polít polevou, není nutné.

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. března Vědomostní zápolení

 

         Tentokrát Vás zveme na setkání s paní Ivankou Kubecovou, která pro nás připraví téma Havaj a Havajské ostrovy Nejenom, že paní Kubecová celý život učila na základní škole matematiku a zeměpis, ale měla možnost strávit na Havaji dovolenou. Přijďte si nejen poslechnout osobní zkušenost s touto exotickou zemí, ale při krátkém testu provětrat Vaší paměť!

 

 

AKCE, KTERÉ PROBĚHLY

 

 

  1. února Anglická konverzace a každý další pátek v měsíci

 

         Odvážně jsme se pustili do základů konverzace v angličtině. Tempo a způsob výuky láme naše předsudky a umíme se pozdravit a říci první společenské fráze, názvy ovoce, nápojů a podobně. Je skvělé se učit a zdokonalovat své schopnosti pod vedením zkušeného pedagoga. První ostych je překonán a učení nás baví.

        

  1. února - Literární setkávání

 

         Tak tentokrát téma bylo skutečně napínavé. Jednalo se o příběh a knihy člověka, který zdolal všechny osmitisícovky – osudy a příběhy Reinholda Meissnera nás zavedly do světa odvahy, překonávání překážek, pevné vůle, nekonečné pokory před dosažením vytčeného cíle. Na pozadí velkého úspěchu, který vynesl pana Meissnera do nepředstavitelných výšek naší planety, jsme se setkali se schopnosti se vyrovnávat se ztrátou zdraví, členů rodiny i svého pohodlí.

Kdo přišel, neprohloupil.

 

  1. února - Vědomostní zápolení - tentokrát Qardo s panem Fantou

         Opětovné setkání s autorem hry a informace o turnajích a známosti hry v jiných zemích, strategie užívané např. na Slovensku nám daly jiný pohled na hru. Určitě nám prospělo upřesnění si znalostí pravidel hry. Hezké odpoledne nám dalo mnoho radosti a zábavy a věřím, že hra přinese náplň pro některá setkávání nebo společný čas například na rekondici.

 

  1. února - Restaurování a zábava

         Václav Veřtát je zkušený restaurátor, který se této činnosti věnuje od roku 1992. Minulý rok získal jeho tým cenu Patrimonium pro futuro v kategorii obnova památky, restaurování, kterou uděluje Národní památkový ústav, za restaurování renesančních vrat a nástěnných maleb v průčelí hlavní brány kláštera ve Vyšším Brodě.  Jak výstava vypadala, si můžete přečíst v příspěvku Emilky Kumherové, která se s Vámi podělí o své pocity.

Dotýkati se dovoleno

Podle plánu akcí naší odbočky jsem byla 16. února v Galerii 140 na výstavě restaurovaných věcí. Na výstavách běžně najdeme cedulku „Nedotýkejte se!“ Zde jsme měli dovoleno si vše osahat. A mé ruce si užily.

Lakované dřevo je velmi příjemné na dotek. Mísy různých velikostí a tvarů, ozdobné sloupy, lavice a vyřezávaná čela, rámy obrazů, plastické reliéfy, busty, madonky, nádoby, Panna Marie s Ježíškem, kmen stromu s rukama, soudek s broukem, gramofon s velkou troubou, vyřezávaná truhla, vykládaná slonovinou a perletí a další starobylé krásy.

Jeden pán mě pozoroval, co všechno dokážu hmatem poznat. Mojí obavu vystřídal údiv. Nebyl to nikdo jiný, než sám autor vystavovaných předmětů. Ano, pan restaurátor. Za svou práci obdržel i státní cenu.

Po celou dobu mě provázela Kristýnka a okem bedlivým dávala pozor, abych nic neshodila. Navíc poslouchala má slova o pocitech z předmětů. Do knihy návštěv napsala poděkování. I bez zraku jsem měla silný zážitek. Hřejivé sluníčko umocnilo pěkný den.

Děkuji mé šikovné průvodkyni za hezké odpoledne.

Děkuji za skvělý nápad této výstavy. Ať není poslední!

 

  1. února - novinka ODPOLEDNE S COUNTRY

         Trio Aleš, Magda a Miluška doplněné o Radka nás potěšilo. Řada písniček byla pro nás nových a k řadě jsme se přidávali. Pro příště máme písničky na přání. A tak v kanceláři bude možnost si pro pořad v květnu objednat tu Vaši oblíbenou písničku. Společné zpívání je lékem na duši a radostí pro všechny.

Máme z ohlasu akce skutečně hezký pocit.

 

 

Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes představujeme www.toulava.cz

 

Jedná se o turistický portál pro oblast od Sedlčansko přes Táborsko po Soběslavsko. Znáte kraj, kde žijete? Znáte nová místa a zajímavosti pro výlet s rodinou nebo přáteli? Na tomto portále jsme se dozvěděli o:

 

František Křižík (*8. 7. 1847 Plánice u Klatov,† 22. 1. 1941 Stádlec u Tábora) byl osobností, která jako by vystoupila z románů Jula Verna. Pocházel z chudých poměrů, na studiích se mu zpočátku příliš nedařilo, musel si na ně vydělávat a žil často poustevnickým životem. Dospěl ale v talentovaného muže vědy a průmyslu, podnikatele a vynálezce.

Jeho první úspěchy sloužily železnici, tíhl ale i k elektrotechnice, a tak si na své konto připsal celou řadu konstrukcí. Je vynálezcem obloukové lampy, sestrojil elektrickou lokomotivu, mlátičku i automobil o pěti koňských silách. Zkonstruoval známou Křižíkovu světelnou fontánu a proslavila ho první elektrická tramvaj, která tehdy vozila Pražany z Letné na výstaviště. Na železnici nicméně Křižík nezanevřel a opět se k ní vrátil, když počátkem 20. století zbudoval první elektrickou dráhu v Rakousku, která vedla mezi Táborem a Bechyní.

Po trase tehdejší Elinky se ostatně můžete projet i dnes.

 

 

 

 

Plán akcí na měsíc březen a duben

 

Březen

  1. března Měření                                                                 9:00 hod.
  2. března Konverzace v angličtině                                    9:00 hod.
  3. března Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  4. března Literární setkávání                                            13:00 hod.

10.března  Konverzace v angličtině                                    9:00 hod.

  1. března Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  2. března Konverzace v angličtině 9:00 hod.
  3. března Pedig           13:00 hod.
  4. března Pedig 13:00 hod.
  5. března Konverzace v angličtině    9:00 hod.
  6. března Jarní posezení členů                                       13:00 hod.
  7. března Konverzace v angličtině    9:00 hod.

 

Duben

  1. dubna Jednání oblastní rady odbočky 14:00 hod.
  2. dubna Měření   9:00 hod.

 7.dubna    Konverzace v angličtině                                    9:00 hod.

11.dubna  VELIKONOČNÍ VÝROBA                               13:00 hod.

  1. dubna Literární setkávání 13:00 hod.

13.dubna  OBLASTNÍ SHROMÁŽDĚNÍ SONS TÁBOR        14:00 hod.

18.dubna  Vědomostní zápolení                                         13:00 hod.

  1. dubna Konverzace v angličtině 9:00 hod.

25.dubna  Pedig                                                                 13:00 hod.

26.dubna  Pedig                                                                 13:00 hod.

  1. dubna Konverzace v angličtině  9:00 hod.