časopis Informátor 2/2019

Publikováno 04.02.2019 10:47 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

         lednové rozběhnutí do letošních aktivit se neslo ve znamení zdraví a péče o něj. Vždyť první naše setkání v první pracovní den roku 2019 bylo měření tlaku, cukru a cholesterolu s pomocí kompenzačních pomůcek pro osoby se zrakovým postižením. Nabízí se tak označit tento rok rokem zdraví. Vždyť co máme více na starost. Už slyším škarohlídy: „Jojo, zdraví, pořád ho mám na talíři a hustí ho do mně horem, dolem! A nejsem žádný hypochondr, abych chodil po doktorech a zjišťoval, zda mi něco není!“. Ale o tom nepíši.

 

Podívejme se společně na zdraví jinak. Zdravý je člověk, který má radost ze života, zájem o druhého, zájem o sebe, zájem o kontakty a setkávání se s druhými, chce řešit svoje přání a potřeby. Opakem je člověk, který ukazuje většinou druhou tvář – tvář smutnou, rozmrzelou, nespokojenou, často ukřivděnou až nesmiřitelnou v averzi k jednání těch druhých. Někde pod povrchem toho je skryta přicházející chřipka, nastuzení nebo zárodek hlubší nemoci. Mluvit o tom, co člověka bolí nebo trápí je normální tak, jako je normální se smát. Když jsme byli mladí, smáli jsme se všemu nepřetržitě dlouhé hodiny a také jsme nebyli nemocní! S přibývajícím věkem máme za sebou mnoho starostí, životních strastí, úspěchů a životního štěstí. Je možné zjednodušeně říci, že nám životní zkušenost vzala smích. Možná jsme víc unavení, a proto zapomínáme na tzv. lepší časy, už nechceme použít starou oblíbenou hlášku, které se všichni vždycky zasmáli. V důsledku všeho potom téma nemoci častěji v našich rozhovorech vítězí. A sami dobře tušíme, že správné vnímání světa je někde mezi tím.

 

Na počátku ledna mne potěšilo, že skupina těch, kteří se chtějí naučit zpívat písničky včetně textů, se sešla hned 8. ledna. A zpívalo se. Ti, kteří dorazili, totiž udělali také něco pro svoje zdraví – roztáhly plíce k nadechnutí, na obličeji se jim vykouzlil šťastný úsměv a zapamatované texty prověřily výbavnost slov, melodií a protrénovaly paměť. Také jsme protrénovali šikovnost našich prstů při pletení košíků z pedigu a nejednou nám Jarda vzal svým výrokem vítr z plachet a my se smáli, smáli, až slzy tekly. Dobrá nálada všech určitě posílila v nevyzpytatelném lednovém počasí zdraví zpívajících a pletoucích jako také konec konců jejich cesta do kanceláře a domů.

 

SONS pořádá průběžně svoje programy dle kalendáře na konci časopisu a připravujeme je i s ohledem na počasí v kanceláři. Udělejte něco pro svoje zdraví a přijďte navzdory počasí za námi a poslechněte cestou, jestli skřivánek už nestihl kolem svátku Hromnice 2. února vrznout. Přejme mu společně zdraví, protože nám přinese pozdrav jara.

 

        Ivana Töröková

               pracovnice v sociálních službách

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. – 24. května Doputujme s písničkami do vinného sklípku

 

Pravidelné setkávání nad písničkami a vyprávění si o zvycích ve vinařském kraji bude korunováno zájezdem spojeným s návštěvou sklípku, oblasti Břeclavska, kde jsou Valtice, Lednice. Zájezd autobusem připravíme podle počtu zájemců. Zajistíme příspěvek na dopravu autobusem. Cenu ubytování se snídaní a vstupné předpokládáme cca 800,- Kč. Cenu upřesníme podle počtu přihlášených.

 

Přihlaste se v kanceláři do 20. února, a pokud pojedete s námi, budeme vybírat NEVRATNOU zálohu ve výši 500,- Kč.

 

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

  1. ledna Beseda o Dominikánské republice 13:00 hod.

 

Ochutnávka dominikánské kávy, lízátek a za poslechu místní hudby navodila atmosféru. Povídání o zážitcích doplněné informacemi z historie a současnosti života v této zemi bylo zajímavé a prožili jsme krásné odpoledne.

  1. ledna Dobročinný koncert Lions Clubu Tábor

Jako vždy koncert organizovaný Lions Clubem přinesl vysokou profesionální kvalitu hudebního tělesa Hudba hradní stráže a Policie ČR. Koncert byl jedním slovem nádherný. SONS Tábor získal na koncertě finanční dar ve výši 20.000,-Kč na činnost organizace. Děkujeme!!!

 

 

 

 

Nepravidelné - tentokrát  okénko O Rallye Dakar:

Zajímavost o startujících účastnicích závodu

 

Jeden z nejtěžších závodů na světě se odstartoval v neděli 6. ledna a pro posádky z celého světa si připravil deset náročných etap. Letošní ročník přivítal 534 závodníků, mezi kterými se našlo i deset žen, z toho dvě Češky. Probojovat se na Rallye Dakar rozhodně není jednoduché, kromě kontejneru peněz potřebujete i absolvovat jeden ze závodů Dakar Series. S náročným úkolem se dokázaly poprat i dvě půvabné Češky, které loni odjely svou dakarskou premiéru, Gabriela Novotná a Olga Roučková. Pojďme si naše bojovnice krátce představit.

 

Gabriela Novotná

Ve stokilometrových rychlostech se, místy s nadzvednutým předním kolem, řítila pouštními dunami tato rodačka z Chomutova. Loni se tak stala první Češkou, která tento závod absolvovala po jedné stopě. Jejím společníkem je při náročném závodu speciální motorka Husqvarna FE 450. Gabriela pochází z motorkářské rodiny, a jakmile dovršila jednadvaceti let, kdy české zákony umožňují získat řidičské oprávnění na motocykl bez omezení, byly její následující kroky jasné. Její první motorka byla Ducati a svůj první amatérský závod odjela na bazarové motorce KTM. Svůj loňský závod na Dakaru bohužel nedokončila, cestu jí zkřížil kámen zahrabaný v písku a po následném pádu si zlomila klíční kost. Gabriela je ale povahou dobrodruh a tak to i přes nezdar nevzdala a na startovní rošt se postavila letos znovu. Pokud zrovna nesedí na motorce, překládá a učí angličtinu a francouzštinu. Závoděním se tedy neživí, na účast v Rallye Dakar si musela vzít hypotéku. Tomu říkáme odvážná paní učitelka! Na Rallye dojela se zlomeným kotníkem v desáté etapě v celkovém pořadí na 70. místě.

 

Olga Roučková

Písek z vlasů si nyní vyčesává i Olga Roučková. Je to ostřílená závodnice, jejíž život je již přes deset let úzce spjatý se čtyřkolkami. Na té se také zúčastnila loňského ročníku, kdy se stala první Češkou, která závod dojela, a dokonce se umístila třetí v ženské kategorii.

 

Rodačka z Děčína jezdí pravidelně závody po celé Evropě. Účastnila se nejtěžší série závodu FIM Europe (mezinárodní federace motocyklistů) v kategorii čtyřkolek, kde se mezi ženami umístila na prvním místě. Se svým navigátorem Danem Zelenkou skončila na 20. místě.

 

Jen pro zajímavost - první ženou, která vyhrála Rallye dakar, byla v roce 2001 Jutta Kleinschmidtová s vozem Mitsubishi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Termíny plánovaných akcí

ÚNOR 2019

pá.

1.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 4.

února

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 6.

února

Měření

9:00

hod.

pá.

8.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

12.

února

Putovaly písničky

13:30

hod.

pá.

15.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

února

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

20.

února

Pletení z pedigu

13:00

hod.

pá.

22.

února

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

27.

února

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:00

hod.

 

BŘEZEN  2019

pá.

1.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

 4.

března

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 6.

března

Měření

9:00

hod.

čt.

 7.

března

Country A+M²

15:00

hod.

pá.

8.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

st.

13.

března

Kdo vzpomíná, nezapomíná

13:00

hod.

pá.

15.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

března

Pletení z pedigu

13:00

hod.

st.

20.

března

Pletení z pedigu

13:00

hod.

pá.

22.

března

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

26.

února

Putovaly písničky

13:30

hod.