časopis Informátor 2/2017

Publikováno 07.02.2017 08:40 Odbočka Tábor


Milí přátelé,

 

         mám pro Vás všechny dobrou zprávu. Jaro letos opět bude. Musíme si na něj sice do března počkat, ale o to krásnější přijde. Nevěříte? Pak zákonitost koloběhu času, střídání ročních období moc nevnímáte a těšíte se příliš z negativních zpráv a „blbé“ nálady, kterou kolem úporně šíří média.

 

Jsem dnes skutečně napnutá, jestli někdo uslyšel na Hromnice vrznout skřivánka. Nejde jen o krásný ptačí zpěv, ale o to, že nad vším světem a děním vládne síla, která každoročně včas probudí skřivánky a pošle je zpívat a nechá je přinést to nádherné poselství: Jaro je za dveřmi! Vláda zimy brzy skončí a s ní odejde většinou zlo, které nás chtělo zavřít doma u kamen a oddělit od sebe. Skvělé, že se mu to nepovedlo a pořád se chceme scházet a mít jeden druhého vedle sebe. V únoru se nově sejdeme při anglické konverzaci a společně posedíme a zazpíváme s triem Miluška, Magda a Aleš country a další písničky.

 

Přeji nám všem, ať Vaše hlasy rozezní nejenom prostory kanceláře SONS Tábor při našich setkáních, ale také doplní skřivánčí cvrlikání k tomu krásnému předjarnímu koncertu všech duší.

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

 

Z cyklu BRAŇTE SE !!!

 

         V tomto období se obchodníci předhánějí ve slevách na různé výrobky. Mnohdy se s výprodejní akcí sezónního zboží sveze vyprodávání skladových zásob a mnohdy levných ležáků. Koupení takového zboží nemusí být taková výhra a pak budete muset oželet spousta času s vyřizováním mnohdy neúspěšné reklamace. Lakonicky mne napadá věta: NECHCI SLEVU ZADARMO!  Buďte proto opatrní a nakupujte s rozmyslem. Levné nemusí být zároveň výhodné.

 

Pro případný dotaz nebo pomoc volejte bezplatný

non-stop Senior telefon 800 157 157

 

 

 

JEDNODUCHÝ RECEPT

 

podle kuchyně MÁRIE HEŘMÁNKOVÉ. Tento recept získala Mária od svých přátel z Ameriky, doporučuje ho pro toto období, kdy tělo bojuje s nedostatkem vitamínů.

 

JARNÍ  VITAMÍNOVÝ SALÁT

 

  • 700 g zelí - očištěné, jemně nakrájené na nudličky (lze napůl bílé a červené)
  • mrkev
  • celer

vše syrové                                                                                

Zálivka:  

  • 125 ml cukru krupice
  • 175 ml majonézy Hellmann´s
  • 40 ml 8% octa
  • 2 lžíce zakysané smetany   
  • pepř, sůl

nepovinně:

  • 1/4 malé lžičky celerových semínek                                                                

Důkladně promícháme a necháme uležet.

Můžeme konzumovat několik dnů.  PŔEJI DOBROU CHUŤ!

Jak uspořádat potraviny v mrazáku?

Hezké dny u krabicového mrazáku přeje Emilka Kumherová.

Vadilo mi věčné hledání potravin v mrazáku a nesourodé balíčky. Vyndám tři a dva chci vrátit a oni se zpět nevejdou. A poznat, co je co, taky zapeklitá věc. Jistě to zná každá žena i nejeden muž. Zkusila jsem fígl.  

 

Krabici od mléka nebo džusu jsem rozřízla na širší straně tak, aby vzniklo víko. Jako když otevřete víko kufru. Krabici jsem vymyla, vložila do ní mikrotenový sáček spolu s potravinou a víko zavřela. Vložím do mrazáku do horního šuplíku. Po pár dnech jsem potravinu z krabice vyloupla. Na papírek tlustou fixou napsala popisek. Ten jsem vložila do okraje mikrotenového sáčku a dvěma gumičkami uzavřela zmraženou kostku s popisem.  Na malé množství suroviny použiju menší krabičku.

 

Kostky jsou lépe skladné. A krabici můžu použít vícekrát. Popisky můžu rozlišit i barvou fixů. Popisky na tvrdém papíru se dají použít vícekrát. Datum se také vyplatí. A možností jsou barevné sáčky, další pomocník v třídění. Vyčlenit si jeden šuplík pro maso, druhý pro zeleninu, další pro hotová jídla a podobně. Na velký papír napsat čísla šuplíku a pod ně vypsat vložené suroviny a připnout jej na dvířka mrazáku. Spotřebované přeškrtnout.

 

Houby ukládám jedině tepelně zpracované, jinak by ostatní načichlo. Petrželovou nať nakrájenou dávám do malé plastové krabičky zelené barvy. Kopr je silně aromatický, ten do skleničky. A kostičku kvasnic můžete dát bez obav zmrazit, i potom vzejdou. Plátky houskových knedlíků proložím potravinářskou fólií a odloupnu jen čtyři kolečka. Plátky nakrájeného chleba naskládám na sebe se šikmým sklonem jako schody a můžu odloupnout jen jeden.

Vím, že některé suroviny jsou neskladné, jako třeba vepřové koleno, ale…  Zkuste věnovat víc času při zamrazování a hledání nebude tak náročné a urputné. Mrazák je dobrý pomocník pro velkou rodinu i pro jednotlivce.

 

Až se Vám osvědčí některý fígl, dejte vědět. A Jestli máte jakýkoliv nápad, jak si ulehčit život bez zraku, nenechávejte si jej pro sebe. Podělte se s námi!            

Vaše Emilka

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. února Anglická konverzace

 

         Na základě požadavku přihlášených začínáme konverzovat od 9 hodin. Budeme se scházet pravidelně 1x týdně. Pokud ještě někdo získává odvahu, bude vítán. I na dovolené v Česku můžete mít příjemný zážitek z krátké konverzace s cizincem. O zahraničním pobytu ani nemluvíme.

 

  1. února - Literární setkávání

 

S očekáváním dalšího překvapení od Emilky Kumherové v podobě povídání o autorovi knih, který nemá být mimo naše povšimnutí a přečtení, se těšíme na první letošní setkání nad literaturou.

 

Určitě jste v minulém období slyšeli o mnoha zajímavých titulech, pojďme si tedy vyměnit tipy a zkušenosti na závěr našeho společného času. Je jasné, že nikdo nestihne přečíst všechno. Znalost doporučení knihy nebo autora určitě pomůže si vybrat v knihovně nebo obchodě.

 

  1. února - Vědomostní zápolení – Pozor! Tentokrát qardo s panem Fantou

 

Pan Fanta přijede, aby nám pomohl utřídit zkušenosti ze hry, a vysvětlí nám případné nejasnosti. Hra se nám líbí a bude určitě dobré se potkat s jejím autorem. Hra je určena a koncipována tak, že může hrát vidící s nevidomým. Přijďte se ji naučit a hrát ji správně.

 

  1. února - novinka ODPOLEDNE S COUNTRY

Zpívánky s Miluškou, Magdou a Alešem

„Budeme moc rádi, když u toho

budete s námi!“ ( A+M2 )

                                   

Kde?                  tady u Vás v SONS Tábor

Kdy?                   ve čtvrtek 23. 2. 2017 v 15hod.

Kdo bude hrát?         A+M2                        

Nová rubrika Nepravidelné kulturní okénko, aneb doporučujeme si navzájem – dnes knihu pro zasmání doporučil náš člen pan Jiří Sálus.

 

Knihy od spisovatele Jonas Jonasson

 

Veselá mysl = půl zdraví! Tak praví jedno známé pořekadlo, a proto bych rád upozornil na tohoto novináře a spisovatele. Pochází ze Švédska, kde se také roku 1961 narodil.

 

Jeho román „Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel“ čtenáře zavede do současného života i vzpomínek Allana Karlssona, který se dožívá rovných sto let. A protože dle jeho vlastních slov, žil na světě již dlouho, a proto nemá co ztratit, začne jednat. V den svých narozenin opravdu vyleze z okna domova pro seniory s cílem zakoupit si alkoholický nápoj. Náhoda tomu chtěla, že se potká na nádraží s mafiánem, který mu svěří kufr neznámého obsahu, neboť se s ním nevejde na toaletu. A co staříka napadne? O tom si nechte vyprávět v podání čtenářského umění Martina Stránského. Spisovatel byl prý inspirován vojákem Švejkem, a tak není divu, že stařík ovlivňuje světové dění 20. století zdánlivě naivním způsobem.

 

I další jeho knihu „Analfabetka, která uměla počítat“ lze zařadit mezi humorně laděné romány. Tentokráte si tropí legraci z Jihoafrického jaderného programu a Švédského království. Dívka Nombeko Mayeki  začíná, jako uklízečka latrín a díky zdánlivě špatným událostem v životě se propracuje, až k ovlivňování švédského premiéra a krále. Jak? O tom si nechte vyprávět zvučným hlasem M. Stránského, jehož přednes byl oceněn, jako nejlepší v roce 2014. Nudit se ale nebudete.

 

A poslední dílo autora nese název „Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)“. Ale o tom až zase příště, neboť kniha vyšla v českém jazyce teprve vloni. V audio formě ji načetl opět M. Stránský.

 

 

Plán akcí na měsíc únor - zvýrazněny nové akce!!!

 

Únor

 

 

1. února      Měření                                        9:00hod.

3. února      Konverzace v angličtině             9:00 hod.

6. února      Jednání oblastní rady odbočky     14:00 hod.

8. února      Literární setkávání                      13:00 hod.

10. února     Konverzace v angličtině                9:00 hod.

15. února    Qardo s panem Fantou            13:00 hod.

16.února    Výstava restaurování a zábava (hmatová výstava s přednáškou autora v Galerii 140) Sraz na náměstí v 15:00 hod.

17. února     Konverzace v angličtině                9:00 hod.

21. února     Pedig                                         13:00 hod.

22. února     Pedig                                         13:00 hod.

23.února     Zpívánky s Miluškou, Magdou a Alešem   15:00 hod.

24. února     Konverzace v angličtině                  9:00 hod.