časopis Informátor 1/2017

Publikováno 05.01.2017 09:41 Odbočka Tábor


PÁR SLOV OD PŘEDSEDKYNĚ…

 

Vážení členové táborské odbočky SONS,

nadešel rok 2017 a já věřím, že uplynulý rok 2016 byl pro Vás všechny velice úspěšný a to hlavně v osobním životě. Věřím, že i letošní rok pro Vás bude stejně tak dobrý jako ten loňský.  

Chtěla bych tímto popřát mnoho úspěchů i naší odbočce a věřím, že se budeme setkávat na našich akcích ještě ve větším počtu než doposud.

Přeji Vám proto hodně zdraví, štěstí a hodně krásných chvil v kruhu svých nejbližších.

Iveta Najman

předsedkyně Oblastní rady SONS Tábor

 

Milí přátelé,

   

čas setkávání rodin a blízkých minul a zůstal zavřený už pouze v našich vzpomínkách na loňský rok a jeho konec. Chci připomenout přísloví: Jak na Nový rok, tak po celý rok! Toto přísloví ve mně vždy vzbuzovalo pocit, že musím prvního ledna stihnout všechno, co budu dělat v roce nadcházejícím. Všichni víme, že to tak není. Začátek nového roku je pouze změna v počítání letopočtu, pro řadu lidí pak symbolický předěl v počítání časů minulých. Vůbec není důležité, že se ta naše číslovka o jedničku zvýšila.

 

Období ledna, ve kterém začínáme pokukovat po tom, jak se vyvléci z nesprávného novoročního předsevzetí, je vhodnou dobou pro přiznání, že sliby před Silvestrem a na Nový rok často vyjadřují naše nenaplněné touhy a přání. Ty skutečně kvalitní plány se rodí až za zimních večerů, kdy v klidu můžeme prozkoumat informace, které máme z uplynulých setkání, začneme připravovat nový zahrádkářský rok, plánovat dovolené nebo úpravy svých domovů, vzdělávání nebo sportování a mnoho dalšího. Využijte toto období pro svoje vnitřní obohacení a nastavení cílů pro tento rok. Jak budete skutečně ve svém životě bohatí, si plánujete a programujete pouze Vy. Začátek u sebe přinese obyčejně to bohatství, po kterém každý touží.

 

Aktivity a akce, které realizuje naše odbočka, jsou pro každého.

A mohou být jednou z cest i pro Vás. I Vy můžete prostřednictvím naší odbočky realizovat aktivity, které potěší ty druhé. Televize je možná zábavná a je určitě dobrým společníkem, ale nepopovídáte si s ní, nenavážete hovor s druhou osobou. Když vypnete přístroj, jste v bytě opět jen Vy. Jak z toho bludného kruhu ven? Recept známe u nás v SONSu. Neseďte nečinně doma, přijďte za námi a pomozte nám být prospěšní pro ty druhé. Darujte nám i ostatním radost ze setkávání právě s Vámi. Uvidíte, že ostatní budou také rádi, když mezi nás zavítáte.

 

Přejeme Vám všem krásný a radostný rok 2017.

 

Ivana Töröková

pracovnice v sociálních službách

Z cyklu BRAŇTE SE !!!

Často se cítí senior doma velmi sám a má pocit, že vděk a zájem svých blízkých si musí koupit svými penězi, zabezpečováním vnoučat, pravnoučat, domácnosti syna nebo dcery.

 

V momentě, kdy tato činnost opravdu zmáhá a podmiňování života seniora doma je řízen slovy „buď!“, „anebo!“ může jít o opravdu nestandardní psychický nátlak, ve kterém budete bezradní. Posoudí to nejlépe odborník. Každý má právo na pomoc a na důstojný život.

 

Pro případný dotaz nebo pomoc volejte bezplatný

non-stop Senior telefon 800 157 157

 

 

 

JEDNODUCHÝ RECEPT :

podle kuchyně IVETY NAJMAN si uvaříme

 

ZAPEČENÉ KRŮTÍ NUDLIČKY

 

krůtí prsa

tatarskou omáčku

sýr  Eidam - cihlu

sádlo, sůl, pepř.

 

 

Postup:

Nádobu „vymažeme“ sádlem, přidáme maso nakrájené na nudličky, zalijeme tatarkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Osolíme a opepříme.  Dáme do předehřáté trouby nejdříve s pokličkou a po nějaké době pokličku sundáme a dopečeme tak, aby bylo maso měkké a sýr křupavý.

Tento recept je vyzkoušený, a proto hodně zdaru při vaření a také přeji dobrou chuť. Jako přílohu doporučuji brambory na jakýkoliv způsob.

 

 

 

NOVOROČNÍ FEJETON - Mé předsevzetí a plán do roku 2017

 

Svíčka na stole a v číši víno. Je Silvestr a blíží se Nový rok 1. 1. A s tím jsou spojená předsevzetí a plány. Já se zamýšlím. Na počátku je sen a za ním následuje tajné předsevzetí. Já ho mám, ale neprozradím je.

 

Následuje plán. Ano, ten můj plán dostává obrysy. Hodní lidé jsou mému plánu naklonění a pomáhají mi s jeho uvedením do života. Tím získává jasnější kontury. Ještě nejsem zdaleka u cíle, bude mě to stát značné úsilí. Ale určitě to nevzdávám!

 

Až budu u cíle se svým plánem, otočím se dozadu a uvidím, že to není sen, ani předsevzetí, ale opravdový skutek. Celou cestu jsem si věřila a to mě provázelo a dodávalo nezlomnou sílu. Má pevná vůle mi našeptává, abych vydržela.

 

Ptáte se, co to bylo za sen? Co to je za plán? A co to bude za cíl? To neprozradím. Chci mít svá tajemství. Vy si můžete doplnit ten Váš.

I Vy všichni máte možnost mít své sny a předsevzetí. Plány Vás dovedou k uskutečnění. V každém věku i životní situaci je nutné věřit, že to dokážete. Příklady druhých by Vás měly motivovat.

 

A proč zrovna v tuto dobu plánovat? Protože je nový rok a to se úplně nabízí. Ať Vaši cestu provází štěstí a pevné zdraví, vzájemná úcta a tolerance.

 

Přivítejme nový rok 2017 s láskou a nadějí v krásný život. Šťastná sedmička v letopočtu nám k tomu napomůže. Ať nezůstane jen u snů a nesplněných přání, Vám odvahu a úsměv posílá

Emilka Kumherová

     členka odbočky Tábor

 

 

INFORMUJEME A PŘIPRAVUJEME

 

  1. února ANGLICKÁ KONVERZACE

 

         Promrskáme se od února na společných kurzech praktické věty, situace a reagování.  Kurz ušitý na míru pomůže nejenom v konverzaci, ale i pro trénink paměti a soustředění. Na základě požadavku přihlášených se začínáme učit od 9 hod.

Další zájemci se můžou hlásit v kanceláři.

  1. ledna - Vědomostní zápolení

 

Vědomostní zápolení dostává nový kabát a bude rozděleno do dvou částí. První polovina určitě začne rozstřelem ve vyhledávání správných odpovědí z několika variant, prostě klasický kvíz.

 

Krátkou rozcvičku krátkodobé paměti nebo postřehu na slovní spojení vystřídá poznávací test – otázky jsou již připraveny a vy si můžete připravit vše, co se skrývá ve vaší paměti o Karibiku. Je to velmi zajímavá oblast s úžasnou přírodou. Budeme se nejenom ptát, ale hlavně si povídat na toto téma. Poznávat budeme pravidelně každý měsíc. Témata měsíce budou uvedena v aktuálních Informátorech v kalendáři. Kdo se testů účastnil, ví, že nejde o měření sil a závodění, ale o připomnění si toho, co jsme zapomněli, slyšíme v televizi a měli bychom si zařadit. Mezery ve vědomostech a jejich promíchání jsou.

Po přestávce mohou naši náruživí hráči zůstat u nejedné partie Qarda. Nejenom, že v tom získáme praxi, ale postupně se budeme moci zapojit třeba do turnajů v Praze nebo ve Zlíně nebo třeba na Slovensku. Je potřeba se učit a hrát.

 

Plán akcí Odbočky Tábor - leden, únor

        

Leden

  1. ledna Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  2. ledna Měření                                                                 9:00 hod.
  3. ledna Vědomostní zápolení 13:00 hod.
  4. ledna Pedig 13:00 hod.
  5. ledna Pedig 13:00 hod.

 

Únor

 

  1. února Měření                                                                 9:00 hod.
  2. února Konverzace v angličtině                                    9:00 hod.
  3. února Jednání oblastní rady odbočky                      14:00 hod.
  4. února Literární setkávání                                            13:00 hod.
  5. února Konverzace v angličtině   9:00 hod.
  6. února Vědomostní zápolení          13:00 hod.
  7. února Konverzace v angličtině   9:00 hod.
  8. února Pedig 13:00 hod.
  9. února Pedig 13:00 hod.
  10. února Konverzace v angličtině   9:00 hod.