Zpěv straky

Publikováno 20.06.2023 19:05 Odbočka Jičín


Obrázek
Začíná: 14.06.2023
Končí: 14.06.2023
Kde:

Zpěv straky

 

Ve středu odpoledne jsme moc rádi přivítali známou spisovatelku Danu Beranovou. Ve velké zasedací místnosti Městského úřadu v Jičíně se uskutečnilo autorské čtení.

Něco málo o spisovatelce: Od svých 16 let psala básničky, později povídky a pohádky, které tvořila hlavně pro svoje dcery.

Zkusila si i psaní písňových textů. A protože její manžel je hudebník, složil k nim melodie a společně se svými písničkami vystupují pod názvem Písničkáři Ze šuplíku.

Dana již řadu let pracuje jako radiologická asistentka ve zdravotnictví. Svoji práci má moc ráda, a tak nikoho nepřekvapilo, že se postavou její nové knihy stala čarodějka, která léčí. Kniha patří do žánru fantasy. Je určena dospělým čtenářům a pod názvem Zpěv straky vyšla v nakladatelství Host. Už úvodní věta anotace zní velmi nadějeplně. Posuďte sami: Přichází hrdinka, jejímž cílem není silou měnit svět, ale léčit a napravovat lidské osudy.

Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, bez umění a také bez naděje. Místo, kde není snadné nabízet útěchu. 
Pro mladou čarodějku Heniku se však právě to stalo smyslem života. Zavržená matkou, ale se svými přáteli — spolehlivou klisnou Potvorou a strakou, která skrývá nejedno tajemství — pomáhá všude tam, kde je jejích léčitelských dovedností zapotřebí. Ať už pobývá ve městě, jehož brány není možné opustit, u oddílu dětských vojáků s velice podivným úkolem, či na hradě, kde se objevilo nadmíru podezřelé novorozeně, vždy musí pečlivě zvažovat, co může ztratit a co získat.

 

Moc děkujeme paní Daně Beranové za to, že jsme si mohli hned na místě knihu zakoupit i s věnováním do své vlastní knihovny. Několik z nás tak učinilo a radujeme se z krásné kobaltově modré knihy s hmatovou strakou na obálce.

Už je vám líto, že jste se ve středu nedostavili? Máme pro Vás dárek. Na Vaše přání Vám knihu zařídíme. Kdo máte zájem, ozvěte se nám.

Na závěr tohoto článku se s Vámi rozloučím dvěma básničkami paní autorky.

Paní Dano Beranová, dovolte mi moc poděkovat za všechny naše členy, za Vaše perfektní povídání a milé odpoledne strávené ve Vaší společnosti. Budeme moc rádi, když nám přijdete s  manželem zahrát a zazpívat Vaše písničky.

 

 

 

 

 

 

 

Všechno jsem byla


A všechno jsem
Tak proč se hádat s osudem
Sama si tvořím každou z cest
A kde nejde jít
Mohu lézt

 

 

 

 

U rentgenu

U rentgenu si navlékám
s bílou i jednu roli,
že věda v rukách člověka
jen pomáhá, ne bolí.

Když muž se svlékne z obleku
a žena z kupy šperků
oběma bývá do breku,
že smrtka je má v merku.

Tak rychle všichni na scénu
rozbít budík, co tiká.
Čím tohle asi překlenu,
když vím, jak nemoc vzniká?

 https://danaberanova.cz/


Obrázky