Zmrzlinárium tentokráte u nás

Publikováno 14.02.2020 11:09 Odbočka Olomouc


Obrázek

Možná si říkáte, že je poněkud zvláštní, že Klub setkávání zaměřený na zmrzlinářství jsme zařadili v zimním období. Jistě si však pamatujete, že v rámci letních Klubů setkávání jsme mimo jiné již navštívili olomoucké Zmrzlinárium Café Centro a to se ve čtvrtek 6. února „vydalo k nám“. Právě to, že zmrzliny v zimě běžně tolik nelákají a probíhá tedy rekonstrukce provozovny, byla možnost do naší klubovny pozvat majitele Zmrzlinária, pana Lukáše Rába. Trochu jsme se obávali, že kvůli nepřízni počasí nebude účast našich členů na besedě vysoká, ale to se naštěstí nestalo, protože by přišli o velice zajímavé povídání!

Pan Ráb nejprve popsal, jaká cesta ho vedla k tomu, že do tajů studené pochoutky pronikl tak hluboce. A kdybyste se této besedy zúčastnili, budete vědět, co je slovem „hluboce“ myšleno. Dozvěděli jsme se totiž, že každý opravdu nepatrný detail má na výslednou chuť velký vliv. Už víme, jaká má nebo nemá být pistáciová zmrzlina, proč jsou v kvalitní vanilkové zmrzlině vidět drobné tmavé tečky… Ale kromě podrobností o běžně známých příchutích toho teď víme víc i o příchutích exotičtějších. A často to, co nám pan Ráb ukazoval v souvislosti se zmrzlinami, jsou informace, které je užitečné sledovat i u jiných potravin. Zapojili jsme i chuť a čich, protože pan Ráb nám z vlastní iniciativy přinesl ochutnávku čtyř druhů zmrzliny a možná hádáte správně, že nejprve nás nechal hádat, o jakou příchuť se jedná a až poté nám o ní pověděl víc. Všem se beseda moc líbila, což bylo poznat nejen podle pochvalných reakcí na ochutnávané zmrzliny, ale také podle zvídavých otázek, které jsme panu Rábovi pokládali.

Na závěr se všichni shodli, že se na další návštěvu olomouckého Zmrzlinária v rámci našich letních Klubů setkávání těší.

 Klára Kočí


Obrázky