Zhodnocení festivalu DUN 2017 v regionu Valašska

Publikováno 08.09.2017 16:48 Odbočka Vsetín


Obrázek

Série koncertů byla zahájena 25. května v Rožnově pod Radhoštěm Jarním koncertem nejen pro maminky. S pěknými melodiemi a písničkami se představili zrakově postižený učitel hudby Petr Bazala a nevidomá studentka Věra Strbačková, která koncertem provázela.  Tuto malou „jarní pohádku“ plnou písniček a básniček předvedly děti z oční třídy MŠ Krhová.

6. června vystoupil Petr Bazala ve Vsetíně na dalším jarním koncertu, tentokrát s novým akordeonem, a zahrál známé i méně známé melodie z různých žánrů. Koncert byl doplněn povídkou lidového vypravěče Václava Valáška.

6. července proběhl Letní koncert v zahradě  Citadely ve Valašském Meziříčí, posluchači včetně zástupců města mohli ocenit talent něžného pohlaví – s pěknými melodiemi se představila nevidomá zpěvačka Alena Terezie Vítek a též vystoupila akordeonistka Eliška Hasalíková, studentka učitele hudby Petra Bazaly. Na koncertu zazněly písně z tvorby klasické i muzikálové.

DUN 2017 na Valašsku se uzavřel 18. srpna ve Lhotce nad Bečvou Letním koncertem zpěvaček Kateřiny Schejbalové a Kristýny Jelínkové, které zároveň hrály na své kytary a Radka Žaluda za kytarového doprovodu Filipa Moravce. Koncert s kytarami je méně rozšířen, letos proběhl na festivalu DUN a měl vřelý ohlas.

Všechny koncerty se podobně jako v předchozích letech těšily velkému posluchačskému zájmu. Je pro nás povzbuzením, že energie a prostředky vložené do organizace přináší radost jak zrakově postiženým tak široké veřejnosti.

Aktivity festivalu Dny umění nevidomých na Moravě v regionu Valašska se konaly za spolufinancování Zlínského kraje, měst Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí, Vsetína a dalších sponzorů.

Festival Dny umění nevidomých pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých každoročně již 22 let a klade si za cíl prezentovat umění zrakově postižených široké veřejnosti.

 

Ludmila Pavelková


Obrázky

Věrka Strbačková komentuje koncert pro maminky Věrka Strbačková komentuje koncert pro maminky
Jarní koncert Petra Bazaly Jarní koncert Petra Bazaly
Koncert Alenky Terezie Vítek a Elišky Hasalíkové Koncert Alenky Terezie Vítek a Elišky Hasalíkové
Kristýna Jelínková a Katka Schejbalová na Valašské olympiádě Kristýna Jelínková a Katka Schejbalová na Valašské olympiádě
Radek Žalud, koncert na Valašské olympiádě Radek Žalud, koncert na Valašské olympiádě