Září 2023 - informace o činnosti prezidenta a viceprezidenta

Publikováno 16.10.2023 08:58 Šnyrych Jan


Obrázek

Návštěva z Chorvatského svazu nevidomých, festival Tyfloart, petice za zvýšení příspěvku na péči, setkání s vedením obecně prospěšných společností, jednání Republikové rady , to vše a mnoho dalšího patří k zářijovým aktivitám prezidenta a viceprezidenta SONS. Více se dozvíte v následujících řádcích, které pro vás tentokrát připravil Jan Šnyrych. Vezměme to ale od začátku - od 1. září.

Vy jste rozhodli, Tesco pomohlo

Luboš Zajíc se společně s Veronikou Pokornou 1. září ujal příjemné povinnosti. V rámci programu firmy Tesco Stores “Vy rozhodujete, my pomáháme” totiž zákazníci prodejen Tesco svými žetony získanými za nákupy rozhodli o finanční podpoře vydávání časopisu Zora v Braillově písmu. Luboš tak mohl v OC Nový Smíchov slavnostně převzít šek na 45 000 Kč. Za podporu děkujeme společnosti Tesco i jejím zákazníkům.

Zoru letos poprvé objednáte i elektronicky

Když už jsme u časopisu Zora, poohlédněme se ještě chvíli za srpnem. Luboš Zajíc se účastnil jednání Komise pro vydavatelskou činnost, která schválila návrhy šéfredaktorky Daniely Thampy na úpravy v nabídce časopisů na příští rok. Můžete se tak těšit na pravidelné přílohy s hmatovou grafikou v braillské Zoře a braillský měsíčník Kaleidoskop, který nahradí dřívější dvouměsíčníky Svět příroda a společnost a Koření.

Já osobně jsem rád, že se nám s kolegy podařilo letos poprvé připravit i možnost online objednávání časopisů, což může být pro mnohé rychlejší a pohodlnější. Neváhejte tedy a otevřete si stránku www.sons.cz/zora-objednavkya vyberte si čtivo z redakce Zory na příští rok. Věřím, že nejen díky novinkám u braillských časopisů to stojí zato.

Cesty do Plzně a Karlových Varů

Vraťme se ale k začátku září. Luboš Zajíc měl příležitost navštívit hned o prvním zářijovém víkendu setkání zrakově postižených v Plzni. Jde o tradiční společenskou akci, na které se každoročně scházejí členové, příznivci a klienti SONS, Tyfloservisu i TyfloCentra Plzeň.

Oproti tomu druhá zmíněná cesta Luboše Zajíce byla čistě pracovní. V Karlových Varech zatím nemáme krajského koordinátora, proto jsme po čase zorganizovali jednání Krajské koordinační rady z ústředí. Luboš zde s kolegy z místních odboček SONS, Tyfloservisu a TyfloCentra řešil přípravu na sbírku Bílá pastelka a též koordinaci a komunikaci při organizování akcí a poskytování služeb.

Republiková rada

8. září se konalo 8. řádné zasedání Republikové rady SONS. Přivítali jsme na něm nové krajské koordinátory z Libereckého a Jihočeského kraje, konkrétně Jiřího Pikeše a Marka Müllera. Z pracovní agendy jednání stojí za zmínku nominování zástupců SONS do orgánů Evropské unie nevidomých. Na nadcházejícím valném shromáždění EBU bude SONS jako delegátka zastupovat Daniela Thampy, v Komisi EBU pro styk s EK bude naším zástupcem Rudolf Volejník a navrženou kandidátkou do řídicího výboru EBU je Dagmar Filgasová.

Návštěva z Chorvatska

U mezinárodních kontaktů ještě zůstaneme. V polovině září nás na dva dny v Praze navštívili kolegyně a kolegové z Chorvatského svazu nevidomých a byli to velmi intenzivní dny pro ně i pro nás. V SONS i v Tyfloservisu jsme jim představili všechny naše služby a aktivity, Chorvaté si též prohlédli Školu Jaroslava Ježka na Hradčanech, v Troji si užili speciální program pro zrakově postižené “ZOO všemi smysly” a na Novoměstské radnici návštěvu Neviditelné výstavy. Pro naše hosty bylo zajímavé vidět v praxi orientační systém založený na našich vysílačkách VPN, velký zážitek pro ně byla i neviditelná výstava, kterou hodnotili jako opravdu dobrý způsob, jak prezentovat problematiku zrakového postižení veřejnosti. Více se o návštěvě můžete dočíst z chorvatského pohledu v článku Ines Hlevnjak v posledním zpravodaji EBU.

Skupina pro přístupnost

V září též proběhlo jednání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy. Kromě mnoha legislativních témat, jako jsou prováděcí předpisy k novému stavebnímu zákonu nebo novelizace nařízení vlády specifikující minimální požadavky na přístupnost veřejné dopravy, stojí za zmínku jedna čistě praktická informace. Od 1. října se při objednávání asistence pro cesty po železnici zkracuje lhůta, v jakém předstihu je třeba asistenci objednávat, z 48 hodin na 36 hodin. To je jistě posun správným směrem, nicméně stále je to pro zrakově postižené cestující příliš dlouhý interval a budeme usilovat o další zpružnění této služby.

Setkání vedení SONS a obecně prospěšných společností založených SONS

Po roce a půl se opět uskutečnilo setkání s ředitelkami a řediteli TyfloCenter, Tyfloservisu a Střediska Dědina. Sešli jsme se v příjemném a pohostinném prostředí TyfloCentra Ostrava, jehož prostory jsme též měli možnost si prohlédnout. Jinak ale byla na programu výměna zkušeností z činnosti a vzájemné spolupráce v jednotlivých krajích, z poskytování sociálních služeb, a speciálně potom Předčitatelské a průvodcovské služby. Dohodli jsme se na intenzivnější spolupráci SONS a TyfloCenter v oblasti odstraňování bariér. Chystáme také redesign rozcestníku TyfloCentrum.cz.

Novinky z NRZP

Luboš Zajíc byl v září aktivní také v rámci NRZP, a sice na jejím předsednictvu a též Republikovém výboru. Jedním z velkých témat je valorizace příspěvku na péči, jehož reálná výše kvůli současné úrovni inflace setrvale klesá. Zvýšení příspěvku na péči můžete díky iniciativě SONS podpořit i online podpisem petice zde. Připomínáme, že petici je možné podepsat jen jednou, buď vlastnoručně, nebo elektronicky, nejpozději však do 31. října 2023.

Tyfloart na Vsetíně

Na závěr jsem si nechal něco veselejšího. Od 21. do 24. září se konal již 30. ročník Tyfloartu - festivalu zájmové umělecké činnosti zrakově postižených. I tentokrát akci organizovali vsetínští v čele s Dagmar Filgasovou a jako obvykle se nás zde sešlo více než 150, abychom si užili vystoupení nejrůznějších žánrů - autorské čtení povídek, prezentace zvukových nahrávek či recitace, prim ale samozřejmě hrála hudba. K mým osobním vrcholům festivalu patřilo vystoupení Vokál klubu SONS, nicméně v programu si každý našel to svoje.

Tyfloart se letos na Vsetíně konal naposled a pořadatelská štafeta bude předána dál. Stejně tak i já končím s informacemi o činnosti za září a štafeta přechází pro říjen na prezidenta SONS Luboše Zajíce.