Zajímavá brněnská zákoutí I.

Publikováno 27.04.2021 21:52 Odbocka Brno


Obrázek

 

Šilingrovo náměstí a Biskupská ulice

Není to snad přímo zákoutí, ale malé náměstí v centru Brna. Pro mě má však svou přitažlivost. I když jedna jeho strana zasahuje do rušné křižovatky, působí jako celek docela klidně. Z horní části náměstí se rozbíhají uličky směrem na Zelný Trh, vlevo k Dominikánskému náměstí a vpravo směrem k Petrovu. Pro nevidomé může být zajímavé umístění plastik, které se obměňují a stojí na podstavci před bývalým hotelem Modrá hvězda. 

Biskupskou ulicí se dostaneme k Petrovu. Je to úzká nenápadná ulička vpravo z náměstí. Když popojdete kousek dál, vyloupnou se před vámi zajímavé honosně vyhlížející domy – jeden z nich je rodný dům herce Huga Haase, je na něm i pamětní deska. Vlevo už vede cesta ke katedrále sv. Petra a Pavla, jejíž průčelí se před vámi objeví skoro nečekaně. Místo je zajímavé právě tím, že ze Šilingrova náměstí není tato brněnská dominanta přímo vidět, musíte k ní dojít. O to překvapivější je potom pohled, který se návštěvníkům i stálým obyvatelům města naskytne. 

 

Klavír a cirkulárka

 

Tímto názvem by se mohla stručně popsat zajímavá plastika, kterou lze spatřit v Brně. Jedná se o plastiku znázorňující klavírní křídlo, do jehož horní desky je zasazen ozubený kotouč z cirkulárky.

Podle toho, že se jedná o klavír, pravděpodobně byste ji chtěli hledat v okolí některého z divadel nebo poblíž konzervatoře či budovy JAMU.

Najdete ji však v tiché ulici Jana Uhra v blízkosti Kraví hory. Je umístěna v předzahrádce činžovního domu č. 26.

Možná vás napadne, proč zrovna zde? V tomto domě totiž desítky let bydlela rodina Kozderkových.

Nejen o významných členech této rodiny, ale i o plastice samotné a o tom, proč vypadá právě takto, se můžete dočíst na tabulce umístěné na plotě.