Zahrada smyslů a Rozárium v Olomouci

Publikováno 22.05.2017 14:48 Odbočka Olomouc


Obrázek

Zahrada smyslů a Rozárium v Olomouci

 

V rámci Klubu setkávání jsme se všichni dne 18. 5. 2017 ve 13:30 hod. sešli na zastávce autobusu Tržnice a následně jsme navštívili Zahradu smyslů a Rozárium v Olomouci.

Současný areál botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc s rozáriem, alpinem, zahradami národů, krátkodobými expozicemi jarních a letních cibulnatých a hlíznatých rostlin a Zahradou smyslů pro nevidomé (od roku 2011), se rozkládá na ploše tzv. Korunní pevnůstky
v Bezručových sadech.

Cílem Zahrady smyslů určené pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, je poskytnout zajímavé smyslové – hmatové, čichové či sluchové zážitky zrakově postiženým návštěvníkům, dominuje záhon zhruba osmi desítek druhů bylin s bezbariérovým přístupem a značením v Braillově písmu. Zelený a voňavý projekt architekta Ivana Otruby je zatím pouze třetím svého druhu v ČR. Zrakově postiženým přiblíží botanickou zahradu, ale také vzorkovník kmenů u dětského hřiště, dřevěné sochy u Mlýnského potoka, dřevěný xylofon, gruzínskou dřevěnou plastiku, reliéfy a mozaiky handicapovaných dětí z DC Topolany.

Udělali jsme si v krásném prostředí, přizpůsobeném pro nevidomé a slabozraké, plném květin a jarní nálady, příjemnou procházku. Navíc nám přálo počasí a bylo velmi hezky a slunečno. Naše hezké odpoledne jsme ukončili v 16:00 hodin.

 

Ing. Hana Pavlišová


Obrázky