Žáci ZŠ Libina nahlédli do života nevidomých

Publikováno 02.04.2019 09:07 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

ŽÁCI ZŠ LIBINA NAHLÉDLI DO ŽIVOTA NEVIDOMÝCh

 

Se Základní školou v Libině spolupracujeme již několik let. Libinští žáci navštěvují naše akce, které pořádáme pro školy a veřejnost a pravidelně se zapojují do sbírky Bílá pastelka.

Tentokrát jsme se rozhodli přímo v blízkosti jejich školy v Multifunkčním centru uspořádat zážitkovou akci, která měla přiblížit život slabozrakého nebo nevidomého člověka. Vžít se do kůže lidí s těžkou vadou zraku přišlo více jak 350 dětí z 1. a 2. stupně. Teď už žáci vědí, k čemu nevidomému slouží bílá hůl, jak špatně vidící lidé mohou obsluhovat chytré telefony a počítače, jak mohou bez zraku číst a psát, kde a při čem mohou trávit volný čas, a že všechno, co nevidomí potřebují, se dá naučit a díky silné vůli a odhodlání velice dobře zvládnout. 

Důležité je, že si sami vyzkoušeli, jaké to je dělat věci bez toho, aniž by na ně viděli. To, co obvykle každý den zvládnou levou zadní, se najednou ukázalo být podstatně náročnější. S klapkami na očích si připravili snídani, přešli pomocí bílé hole pomyslnou trasu do školy, pod stolní lupou se zkusili podepsat a prohlédli si kompenzační pomůcky. Na jiném stanovišti si vyzkoušeli showdown – aplikovaný stolní tenis pro nevidomé, zastříleli si zvukem naváděnou pistolí, zahráli si stolní hry a dokonce i kuželky. Poté se přesunuli na místo, kde si měli ustlat postel, roztřídit odpad, pověsit prádlo a vyzkoušet další činnosti spojené s každodenním životem.

Všichni si odnesli spoustu nových zážitků a poznatků, které se jim třeba budou někdy hodit.

 

 


Obrázky