Z červnového jednání Republikové rady SONS

Publikováno 02.07.2023 16:31 Šnyrych Jan


Obrázek

2. června proběhlo sedmé zasedání Republikové rady SONS v tomto funkčním období. Jednání se poprvé účastnil jako přímo volený člen Milan Arner, který nahradil odstoupivšího člena Viktora Dudra. I ten ale o polední přestávce Republikovou radu navštívil, takže jsme měli příležitost poděkovat mu za vše, co zde za svého působení učinil. Zastavme se ale u věcných bodů jednání, které mohou být zajímavé pro širší veřejnost.

V rámci pravidelné zprávy o činnosti vedení SONS byla rada mimo jiné informována o aktuálním stavu realizovaných či připravovaných projektů. Jsme rádi, že se redakci Zory podařilo získat finanční podporu od O2 na další rozvoj hmatové grafiky. Po pilotním zařazování hmatových příloh do časopisu pro žáky Kontakty nás díky této podpoře čeká rozšíření hmatové grafiky přímo do braillské podoby hlavního časopisu Zora. Čtenáři Zory se tak mohou těšit na úplně nový rozměr svého braillského časopisu. Dalším připravovaným projektem je zlepšení propagace a marketingu sbírky Bílá pastelka, s čímž nám díky financím od společnosti ČEZ pomohou profesionálové z oboru. Pro běžné uživatele služeb je ale asi zajímavější, že ČEZ přispěl také na fitness vybavení zřizovaných sportovních prostor v pražském sídle SONS, můžeme tedy konečně začít připravovat jejich zprovoznění a otevření pro nevidomé a slabozraké zájemce o cvičení.

Každoročně je v červnu povinným bodem programu Republikové rady schválení hospodaření SONS za uplynulý rok. Místo sáhodlouhého výčtu nejrůznějších údajů se zde omezíme na konstatování, že se finance na straně příjmů i výdajů po propadu v pandemickém období, kdy se poskytovalo méně služeb, vrátily na původní úroveň, což svědčí o tom, že SONS v minulém roce už opět realizovala aktivity obdobně jako před Covidem. Ze spíše interní administrativní agendy Republikové rady stojí možná za zmínku ještě schválení transformace pobočného spolku SONS, Tyflopomůcky na společnost s ručením omezeným, což bude lépe odpovídat činnosti našich prodejen pomůcek.

Z oblasti kultury je třeba zmínit informace o nadcházejícím festivalu Tyfloart, který je každoroční přehlídkou zájmové umělecké činnosti zrakově postižených. 30. ročník akce proběhne 21. až 24. září. Tyfloart bude letos opět ve Vsetíně, jak ale uvedla Dagmar Filgasová, Vsetín se tentokrát s Tyfloartem rozloučí. V SONS tedy již teď začínáme hledat nové místo v České republice, které převezme štafetu, a bude Tyfloart příště hostit.

Republiková rada také podpořila změny v oceňování nejlepších dvojic, které se v říjnu vydávají do ulic v rámci sbírky Bílá pastelka. Letos budeme dvojice oceňovat ve dvou oddělených kategoriích – zjednodušeně řečeno studentské či žákovské dvojice a dvojice se členy či zaměstnanci SONS, Tyfloservisu a TyfloCenter. Ceny pro oceněné se pokusíme nastavit tak, aby hlavně pro zapojené studenty byly zajímavé a motivační.

Pravidelný bod jednání Republikové rady jsou také aktuální informace od krajských koordinátorů, které se tentokrát zaměřovaly zejména na pořádané rekondice a další pobyty. Pro zajímavost, členové oblastních odboček SONS se letos v jarních a letních měsících vypravili nebo ještě vypraví na společné pobyty např. do lázní Luhačovice, Leopoldov u Uherského Hradiště či Poděbrady, dále do Sezimova Ústí, Slatinic, Hostětína, Velkých Losin, Kašperských Hor nebo třeba Čejče. S Aktiv klubem se dá v létě vyrazit na čundr nebo na chatu v Orlických horách a příbramská odbočka přes celé léto organizuje kratší jednodenní výlety. Některé odbočky organizují akce společně, např. Chrudim s Pardubicemi nebo Frýdek-Místek s Novým Jičínem, a třeba odbočky Zlín a Chrudim pořádají vzájemné návštěvy.

To je tedy z Republikové rady vše. Další zasedání proběhne 8. září a mělo by to být za účasti nového krajského koordinátora z Jihočeského kraje, který nahradí končící Šarlotu Hambergerovou. O jednání rady vás opět budeme informovat.

Zprávu připravil: Jan Šnyrych