Výpal raku

Publikováno 26.06.2017 03:38 Odbočka Kyjov


Obrázek

Výpal raku je označení pro keramickou techniku, která má bohatou histori, sahající až do 16. století v Japonsku.
Ačkoliv se výrobní proces raku keramiky liší, základní princip zůstává neměnný. Vypaluje se na přímém ohni při teplotě 1000 až 1300 °C v závislosti na konkrétní metodě. Materiál se z rozžhavené pece vytahuje při vysoké teplotě speciálními železnými kleštěmi. Následuje proces chlazení, který se liší v závislosti na použité metodě. My jsme použili rychlé chlazení v redukčním prostředí. Chlazením v nejrůznějších materiálech povrch různě reagule a vytváří zajímavé, často divoké přechody mezi prostředími. Na redukci byl použit organický materiál - piliny. Lze použít mnoho druhů organického materiálu, jde hlavně o to, aby alespoň trochu hořel a mohla vzniknout redukční atmosféra. Díky redukci nenaglazovaný střep zpravidla zčerná (zakouří se). V redukčním materiálu se výrobky nechají „přiměřeně“ dlouho. Záleží na velikosti samotného výrobku a na tom, až výrobek není příliš horký na ponoření do vody, která by ho mohla velice snadno roztrhnout a zničit. Voda zastavuje redukční proces, dobarvuje redukční efekty. I když výrobky projdou vodou, stejně jsou velice špinavé, proto nastává čas mytí. Při mytí často dochází k překvapení. Stává se, že „olejové“ barevné přechody se ztrácí, nebo barva dostává jiný odstín, nebo se objeví zcela nový barevný efekt. 
Při výrobě raku keramiky se zapojují všechny 4 živly, se kterými však musí umět keramik dobře nakládat. V opačném případě bude výsledkem hromada střepů, v horším případě i popáleniny. Pokud jsou jednotlivé živly v dokonalé harmonii, keramika nepraskne, ale získá neopakovatelnou atmosféru okamžiku. Tento postup se nedá nikdy zopakovat se stejným výsledkem.

A tak si mohli naši keramici ošahat přípravenou improvizovanou pec ze šamotových cihel a ostatní přípravené atributy. Byli přítomny všemu dění, v bezpečné vzdálenosti od sálajího tepla. Ale i tak byla zajimavá zvuková kulisa procesu. Prostě opět neopakovatelná atmosféra prožitků všemy smysly něčeho nového, na kterém se částečně sami podíleli.



 


Obrázky

Tak vypadá improvizovaná pec Tak vypadá improvizovaná pec
Připravená je i redukce a voda Připravená je i redukce a voda
Rozžhavená keramika přímým ohněm Rozžhavená keramika přímým ohněm
Pomocí dlouhých kleštů se vytáhne z pece Pomocí dlouhých kleštů se vytáhne z pece
Předá se do redukce, v našem případě pilin Předá se do redukce, v našem případě pilin
Udusá Udusá
Zchladí ve vodě Zchladí ve vodě
Černá keramika Černá keramika