Výlet za kaméliemi aneb i v únoru mohou kytky kvést

Publikováno 11.03.2017 21:43 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 22.02.2017 09:00
Končí: 22.02.2017 16:00
Kde: Kroměříž

Po příjezdu do Kroměříže jsme se přesunuli k muzeu Karla Kryla, kde jsme měli domluvenou komentovanou prohlídku. Ujal se nás velice milý a vstřícný průvodce, který svým povídáním zaujal nejednoho z nás. Během výkladu jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací nejen o životě zpěváka, ale především o jeho tvorbě. Celá expozice byla interaktivní, poutavá a nesmírně zajímavá. Byly zde přímo na zrcadlech k přečtení jeho básně, které stejným způsobem kdysi psával své milé. Ale co nás překvapilo a potěšilo asi nejvíce, byly perfektně vybavené místnosti, kde se po stisknutí tlačítka začaly rozléhat tóny Krylových známých písní. Kromě toho byly tyto místnosti také interiérově vybaveny v souladu s obsahem dané písničky včetně pachů a doplňujících zvuků či jevů. Mohli jsme tak expozici vnímat všemi smysly. Není proto divu, že to v každém z nás zanechalo silné emoce a potěšení.
Po obědě v nedaleké jídelně jsme pomalou procházkou došli ke Květné zahradě, kde na nás již čekal Mgr. Petr Hudec se svou kolegyní. Během exkurze jsme se pomocí herecké scénky průvodců či dobových doplňků dokázali přenést do doby, kdy se kamélie objevily poprvé, vyslechli jsme povídání o jejich původu, jak se dostaly do Evropy, jak se správně pěstují atd., prohlédli jsme si několik druhů, a dokonce jsme si některé kvítky mohli i osahat a přivonět k nim. Po výkladu byla možnost se také občerstvit v místní kavárně, která se nacházela přímo ve skleníku a působila tak velice příjemným dojmem. Poté jsme se plynule přesunuli zpět na vlakové nádraží a vydali se na zpáteční cestu.
Počasí nám přálo, všem se exkurze líbila, považujeme ji tedy za zdařilou a určitě se do Kroměříže zase někdy rádi vrátíme.
Klára Nádvorníková


Obrázky