Výlet na zámek Žleby

Publikováno 20.06.2022 16:38 Odbočka Chrudim


Obrázek

Dne 16. června 2022 členové chrudimské a pardubické odbočky navštívili zámek Žleby. Prohlédli jsme si rozsáhlou sbírku zbraní, knih a obrazů, se zájmem jsme si prohlédli řadu krásných kachlových kamen a ve světle současné energetické krize přemítali, kolik uhlí a dřeva spolykaly, než vyhřály honosné komnaty.
Poté jsme prošli zámeckým parkem do přilehlé obory s bílými jeleny. Zde jsme nejprve zhlédli téměř hodinovou show s prašími dravci. Chovatelé nás seznámili s téměř dvěma desítkami dravců od menších poštolek přes sokoly až po dvanáctikilového supa bělohlavého. Pohovořili o jejich přirozeném prostředí, životě a způsobu lovu, což doprovázeli četnými praktickými ukázkami.  Pak jsme přešli k ohradě nakrmit bílé jeleny. A i zde jsme se dozvěděli spoustu zajímavého. Například o tom, jak naši chovatelé dokázali zachránit bílé jeleny před vyhynutím.


Obrázky

Chudák kůň - zbroj na koně vážila 20 kg, na rytíře 30 kg a k tomu svalnatý chlapík uvnitř zbrojenatý rytíř Chudák kůň - zbroj na koně vážila 20 kg, na rytíře 30 kg a k tomu svalnatý chlapík uvnitř zbrojenatý rytíř
Bylo na co se dívat Bylo na co se dívat
Jedny z kachlových kamen Jedny z kachlových kamen
Dravce jsme si mohli prohlížet hodně zblízka Dravce jsme si mohli prohlížet hodně zblízka