Výlet na státní zámek Sychrov

Publikováno 01.08.2021 10:32 Odbočka Jičín


Obrázek

Výlet na státní zámek Sychrov

 

       Letošní první společný výlet našich členů se konal 21. července. Cíl výletu jsme zvolili novogotický zámek Sychrov.

     O výlet byl velký zájem. Nakonec jsme vyrazili v počtu 20 účastníků. Díky spolehlivosti jsme i tentokrát zvolili dopravu místního přepravce Speed Taxi Jičín.

      Než jsme zahájili výlet zkontrolovali jsme, zda mají všichni naši členové správný dokument o covidové negativitě, aby nás během dne nepřekvapili nějaké nepříjemnosti.

      V devět hodin jsme vyrazili směr zámek Sychrov. Cestou nás potkalo pár rekonstrukcí vozovky, a tak jsme byli rádi, že čas prohlídky byl zamluven na půl jedenáctou. Na místo jsme dorazili chvilku po desáté hodině. Čas před začátkem prohlídky jsme využili ke společné fotografii na nádvoří zámku.

     Při vstupu do vnitřních prostor zámku, prohlídkového okruhu o historii zámku, nás uvítala velice příjemná paní průvodkyně Monika Fandáková. Za malou chvíli jsme zjistili, že nás čeká příjemná hodinka vypravování.  Paní Fandáková má velmi ráda historii tohoto zámku. Je to její velký koníček a s nadšením nám odpovídala na všechny naše zvídavé otázky.  

       Historie místa sahá do 15 století, kdy zde stála tvrz, majetek české královské komory. V 16. století byl na jejím místě vystavěn panský kamenný dům. Barokní zámeček s kaplí a vysokou věží zde nechal vystavět v letech 1690-1693 Jan Jakub Lamotte z Frintroppu. Rod Lamottu z Frintroppu byl rytířskou rodinou z Francie. Roku 1740 zámek zakoupila od Lamottu z Frintroppu duchcovská větev Valdštejnů. Zámek přestal být stálým sídlem a byl využíván pro hospodářské účely a ubytování úřednictva.  

       Další a nejdůležitější éra zámku Sychrov se píše od 30. srpna 1820, kdy byl zámek zakoupen knížetem Karlem Alainem Rohanem. Zámek od té doby zažíval 120 let své největší slávy. Rod Rohanů pocházející  z francouzské Bretaně získal během staletí postavení mezi deseti nejvlivnějšími šlechtickými rody ve Francii, a jako přímí bratranci králů i titul princů z královské krve. Zámek byl přestavěn a získal svou dnešní novogotickou podobu.

       I vnitřním prostorám věnovali Rohané velkou péči. Na výzdobě se podíleli největší domácí umělci a řemeslníci. Mezi nejvýznamnější patřil řezbář Petr Bušek a jeho tvůrčí umělecký osobitý talent nás okouzlil nezapomenutelnou atmosférou. Ale i další umělci a řemeslníci (sochař Emanuel Max a Vincenc Smolík, čalouník Ludvík Grein, truhlář Petr König, kovář Jan Novák) doplnili náš neopakovatelný zážitek. Prohlídka byla úžasná a paní Fandáková nám předala mnoho zajímavostí o zámku a rodu Rohanů.

        Po prohlídce nás čekal výtečný oběd v místní restauraci Rohanka. Děkujeme paní Yvetě Šorejsové za rezervaci místa a dobrou kuchyni.

        Kdo měl ještě síly zašel se ještě projít po zámeckém parku. Ve dvě hodiny jsme odjížděli zpět k domovům, příjemně unaveni, ale velmi spokojeni. Dobře zvolená volba výletu.


Obrázky