Výlet do Ratibořic a Babiččina údolí

Publikováno 26.06.2018 13:30 Odbočka Pelhřimov


Obrázek

Letos jsme měli opět možnost podívat se do míst, kam se pro nás není tak jednoduché dostat. Díky panu JUDr. Pětníkovi, který nám sponzoroval autobusovou dopravu, jsme navštívili zahrady zámku Kuks, zámek Ratibořice a Babiččino údolí.

Abychom všechno stihli, vyjeli jsme hned brzy ráno. Naší první zastávkou byl Kuks, kde jsme si prohlédli světoznámé sochy. Uchvátila nás bylinková zahrada, kde jsme obdivovali nejen bylinky, ale i zeleninu a květiny. Prohlídku jsme zakončili v obchůdku s bylinkami a regionálními produkty. Zde jsme si třeba mohli koupit sušené bylinné směsi, sušené ovoce, čaje a hlavně pro děti ovocná lízátka. Abychom načerpali síly na další cestu, chvíli jsme poseděli v tomto krásném prostředí a kochali jsme se. Poté jsme se vrátili k autobusu a pokračovali v cestě do Ratibořic, což nebylo daleko. Měli jsme štěstí, že právě v námi zvoleném termínu výletu zde probíhala akce „Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic.“ Zámkem nás tedy neprovázel tradiční průvodce, ale přivítala nás komorná v dobovém kostýmu, která nám stručně popovídala o zámku, seznámila nás s hlavními postavami, se kterými se potkáme a poučila nás, jak se máme v zámku chovat, především v přítomnosti paní kněžny, pokud nás ovšem přijme. Dovedla nás do hudebního salonku, kde nás svým vystoupením potěšila mladá klavíristka. Pak jsme pokračovali dalšími komnatami a narazili na spícího komorníka Leopolda, který se nechal dlouho přemlouvat, než nás uvedl u paní kněžny. Ta nás přijala velice vlídně, vyprávěla o svých setkáních s babičkou a pak mezi nás pozvala komtesu Hortenzii. Ta nás provedla zbývajícími komnatami a ukázala nám své obrázky, které namalovala, když vzpomínala na rodnou Florencii.

Prohlídka se nám velice líbila. Ze zámku jsme se vydali do mlýna, kde nás v dobových krojích přivítala paní mlynářka s mlynářem a dětmi. Zazpíval a zahrál krajánek, děti tancovaly. Na zahradě u mlýna měli napečené výborné buchty a koláče, klobásky i mok byl. Poté jsme se ještě zašli podívat ke splavu a do babiččiny světničky. Na Starém Bělidle jsme se setkali s laskavou babičkou a jejími vnoučaty i kouskem chleba nás uctili. Příjemně unaveni jsme nastoupili do autobusu a vydali se k domovu.

Výlet se nám líbil a jsme vděčni panu JUDr. Pětníkovi, že nám umožnil prožít hezký a pohodový den. Moc Vám děkujeme!


Obrázky