Výlet do Kyjova

Publikováno 28.06.2018 15:00 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Pracovníci a členové Oblastní odbočky v Kyjově nás společně s dalšími účastníky setkání mile přivítali a pohostili v nově zrekonstruovaných prostorách odbočky.

Hlavním bodem programu letošního setkání byl výlet na zámek ve Valticích s prohlídkou barokního zámeckého divadla a unikátní bylinkové zahrady. Při prohlídce zámeckého divadla nás naše slečna průvodkyně nejprve seznámila s jeho historií a současným stavem, ve kterém se nachází po nedávné celkové rekonstrukci. Poté jsme zhlédli a vyposlechli si dokumentární film o historii výstavby, činnosti i zániku a znovu zbudování repliky původního barokního divadla. Prošli jsme celým divadlem včetně jeviště a jeho zákulisí, kde jsme si pomocí strojů vyzkoušeli, jak se „vyrábí“ divadelní vítr, bouře, déšť či krupobití, i dobovou divadelní mašinérii pod jevištěm, kde jsme se proplétali mezi množstvím lan a dřevěných rumpálů sloužících k výměně divadelních kulis.

Procházka jedinečnou zámeckou bylinkovou zahradou byla také výjimečným zážitkem. V zahradě, rozdělené do tematických záhonů roste více než 300 druhů bylin. S naší paní průvodkyní, která neomylně rozpozná každou bylinu a ví, k čemu se užívá, jsme postupně navštívili záhony s bylinkami do kuchyně, léčivkami, bylinkami pro ženy, sladkými bylinami, bylinami afrodiziakálními, bylinami z mýtů a legend, barvířskými bylinami i těmi jedovatými. Se všemi bylinami, mimo těch opravdu nebezpečných, jsme se mohli lépe seznámit i pomocí hmatu, poznávat jejich vůni a také chuť. Od záhonů s bylinkami a poutavého vyprávění nás nedokázal odtrhnout ani čas oběda, který byl pro nás připraven v nedaleké restauraci.

Po dobrém obědě bylo ještě třeba pořídit skupinovou fotografii všech účastníků tohoto setkání s kulisou Valtického zámku v pozadí a mohli jsme se vydat na zpáteční cestu.  

Strávili jsme krásný den plný nových zážitků a setkání se známými a přáteli, za které děkujeme našim milým hostitelům, kolegům z Oblastní odbočky v Kyjově.


Obrázky