Výlet do Dřevěnky v Úpici

Publikováno 24.06.2019 11:36 Odbočka Náchod


Obrázek

Výlet členů SONS Náchod do Dřevěnky v Úpici 11. června 2019

Za slunečního dne se vydala naše skupina do turisticky opomíjeného města Úpice.

Výletníci zde znají spíše hvězdárnu. My jsme ale zamířili vzhůru k náměstí, kde v úzké uličce je ukrytá kouzelná dřevěnka, roubená patrová budova se středověkým jádrem. Podle letokruhů na původních trámech byla postavena v letech 1607 – 1610. Kdysi sloužila jako hospoda a každý zde mohl poznat, jak se žilo v dávných dobách.

Budova byla v roce 2007 vykoupena městem a postupně upravována. V roce 2010 je prohlášena národní kulturní památkou. Komentovaná prohlídka byla velmi obsáhlá. Vystaveny jsou zde dobové šaty s doplňky, fotografie, obrázky místních malířů. Na půdě jsou umístěny desítky kočárků z 19. – 20. století. Ve velké místnosti je promítán film, námětem je rozhovor s posledním majitelem dřevěnky, panem Kopeckým. Průvodkyně se o nás vzorně staraly. Nakonec nás před vchodem do budovy vyfotografovaly.

Na výletě nechybělo ani posezení u kávy a zákusku v místní kavárně. Máme trvalou památku na pěkný výlet do města v našem kraji. Poznáváme, jak bohaté je okolí domova a co míst můžeme ještě navštívit.

Dík za pěkné výlety patří panu Aleši Podlešákovi a manželům Máslovým, kteří akce pečlivě připravují.

Mgr. Běla Hejzlarová

členka OO SONS Náchod