Valašská olympiáda 2021 tentokrát i za přítomnosti nadšených dětí

Publikováno 16.09.2021 14:26 Odbočka Vsetín


Obrázek

Ukončení léta ve sportovním areálu FC Lhotka nad Bečvou

V pátek 20. srpna 2021 se uskutečnil již 7. ročník Valašské olympiády, která byla součástí celodenní akce Ukončení léta organizované Oblastní odbočkou SONS Vsetín, ve spolupráci s FC Lhotka n. B. Naše pozvání opět jako již tradičně přijala paní místostarostka Města Valašského Meziříčí Mgr. Zdislava Odstrčilová a psycholožka záchranného hasičského sboru Ing. Anna Hubová. Dále nás poctili svou milou návštěvou starosta obce Lešná Ing. Jaromír Zavadil a preventista Městské policie VM str. Pavel Kachtík.

Příjemnými a milými soutěžícími byly děti z příměstského tábora ze Sportovního klubu mládeže pod vedením Gabriely Mockové.

Celodenní akce v pěkném sportovním areálu začíná vždy Valašskou olympiádou, stejně tomu bylo i v letošním roce. Po slavnostním nástupu, kde zahrála naše vsetínská hymna (složená V. Valáškem) se přes 50 účastníků rozešlo po stanovištích plnit různé disciplíny, jako jsou: dovednosti s bílou holí, přímá chůze s naměřenou odchylkou, jízda na tandemu, různé hody a střelby atd.

Děti z příměstského tábora se velmi rychle zadaptovaly a s nasazenými klapkami na očích se vrhly mezi dospělé soutěžící a s velkým nadšením soutěžily. Přestože se soutěžilo o hodnotné a drobné ceny od donátorů a drobných dárců, nešlo o výhry, ale utkání a zapojení všech do pohybových aktivit.

Součástí programu byly doprovodné akce, seznámení se a ukázka Městské policie VM a Hasičského záchranného sboru obce Lešná pod vedením pana Zdeňka Grygaříka. Dále si účastníci mohli zastřílet laserovým paprskem na simulované střelbě, zahrát showdown (aplikovaný stolní tenis s ozvučeným míčkem), vyzkoušet různé kompenzační pomůcky a přítomných dodavatelských firem, vyzkoušet simulační brýle a také se jen tak pobavit a zazpívat si při hře na kytaru se známým písničkářem Milanem Hradilem.

Třešničkami na dortu byla nová soutěžní skupinová disciplína posouvání na lyžích ve trojicích na jedněch lyžích a simulovaný požár se zásahem hasičské jednotky.

Celou akci moderoval a bavil přítomné nám známý redaktor časopisu Naše šance pan Petr Mašek.

Ke spokojenosti všech účastníků přispělo výborné počasí, dobré občerstvení (valašské frgály, kotlíkový guláš a další dobroty).

Na ukončení celodenní akce vystoupila v rámci festivalu DUN skupina nevidomých hudebníků a zpěváků z Olomouce pod názvem KYKLOPband, se kterou jsme si zazpívali známé písně různého žánru. V přestávce jejich vystoupení se účastníci bavili a radovali z výher soutěže o ceny.

Potěšující na celé akci je, s jakou iniciativou a velkým nadšením se zapojilo téměř 30 dětí, které si odnášely mnoho pozitivního ze setkání s osobami se zrakovým postižením, což je pro nás výbornou osvětou, neboť se s těmito nadšenými dojmy dělily se svými rodiči a příbuznými.

Tuto celodenní aktivitu natáčela Regionální televize CZ a její záznam můžete shlédnout na odkaze:

 

Valašská olympiáda nevidomých a slabozrakých 2021

https://www.youtube.com/watch?v=NYiYcLWIBMQ

 

Závěrem je nutno poděkovat všem přítomným, hostům, průvodcům a nejvíce velkému množství dobrovolníků, kteří se opakovaně dle svých možností zapojují do této celodenní organizačně náročné akce.

Akci finančně podpořili Zlínský kraj, Město Valašské Meziříčí, obec Lešná a Nadace Tesco. Věcné dárky poskytli Supermarket Tesco VM, Město Valašské Meziříčí a další místní sponzoři. Všem shora jmenovaným a zároveň všem dobrovolníkům a průvodcům patří obrovské poděkování za empatii a celkovou pomoc.

Aktivita se dle vyjádření všech účastníků velmi vydařila a již dnes se všichni včetně moderátora, těší na další 8. ročník, který je plánován na pátek 19.8.2022.

 

Ludmila Pavelková


Obrázky