V červnu proběhl mezinárodní výlet na tandemech podél Dunaje

Publikováno 23.07.2022 13:59 Šnyrych Jan


Všechny z nás, kteří jsou příznivci zdravého sportování a nebojí se vyjet si na výlet mimo Českou republiku, určitě mile překvapila pozvánka na jednorázovou mezinárodní akci SIFE (Sport Is for Everyone, Sport je pro každého), kterou zorganizoval maďarský Paradicsom klub ve spolupráci se SONS a s kolegy ze Slovenska, Rakouska a Rumunska. Projekt byl podpořen Evropskou unií z prostředků programu Erasmus+ Sport.

Desetidenní cyklovýlet podél Dunaje na trase Vídeň, Győr, Bratislava, , Budapešť, proběhl od 19. do 29. června. Součástí projektu byl také podpůrný program ve formě demonstračních prezentací účastníků, které se konaly v každém ze čtyř cílových měst a různým způsobem se dotýkaly tématu sportování se zdravotním hendikepem.

Českou republiku na tandemech reprezentovali tři zrakově postižení sportovci Mirka, Aleš a Radim. Ve svém závěrečném zhodnocení celé akce ocenili ochotu a obětavost vidících dobrovolníků, někteří z nichž do té doby neměli žádnou zkušenost s nevidomými, zajímavé prezentace účastníků jako například povídání bezrukého plavce nebo slepého džudisty a především pak příležitost navázat nové kontakty a načerpat zkušenosti ze světa inkluzivního sportování v různých koutech Evropy. Podle slov účastníků byla jen trochu škoda, že občas lehounce pokulhávala organizace, hlavně co se týče technického vybavení a časového naplánování, takže kvůli pozdnímu odjezdu například nezbylo tolik času na odpočinkové či koupací přestávky. I přes tyto mezery však byla akce velmi vydařená a přínosná.