V Šumperku vystoupila nevidomá klavíristka

Publikováno 03.07.2019 13:31 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

V ŠUMPERKu VYSTOUPILA NEVIDOMÁ KLAVÍRISTKA

 

 

 

Dveře klášterního kostela Zvěstování Panny Marie v Šumperku se ve středu 12. 6. 2019 v odpoledních hodinách otevřeli fanouškům nevidomé klavíristky a zpěvačky Ráchel Skleníčkové. Tato mladá talentovaná umělkyně přijala naše pozvání a přijela vystoupit u příležitosti jubilejního 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě.

 

Nádhernými prostory klášterního kostela disponujícím úžasnou akustikou zazněly klavírní skladby světových mistrů vážné hudby. První část koncertu ovládli např. Smetana, Bach, Beethowen, Debussy a další. Druhou část Ráchel zpestřila vlastní tvorbou, která odrážela její mládí, vitalitu a optimismus. Klavírní melodie v kombinaci s krásným čistým hlasem a nenuceným projevem udělali z vystoupení opravdu nevšední zážitek .

 

Ráchel Skleníčková od narození nevidí a v současné době, kdy je jí 26 let, studuje obor klavír na pražské HAMU. Kromě hraní a zpívání se věnuje i výuce jazyků a v nedávné době se vrátila z několikaměsíčního pobytu ve Finsku.

 

Tento koncert byl ukázkou toho, že když se chce, všechno jde. Chce to ale spoustu trpělivosti, odhodlání a mít kolem sebe dobré přátelé. I navzdory zrakovému omezení si Ráchel Skleníčková jde za svými sny a může být dobrým vzorem pro každého z nás.

 

Velmi nás potěšilo, že vystoupení vzbudilo v řadách veřejnosti i našich členů tak velký zájem. Klavírní koncert odhadem navštívilo více jak 130 posluchačů a pevně věříme, že každému přinesl hluboký umělecký prožitek.

 

Akce se mohla uskutečnit díky finančnímu přispění Města Šumperk, Olomouckého kraje a Ministerstva kultury. Městu Šumperk patří ;;;poděkování za bezplatné pronajmutí prostor kostela.

 

 


Obrázky