V Šumperku proběhl Den otevřených dveří

Publikováno 22.11.2018 11:01 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

V ŠUMPERKU PROBĚHL DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

 

Když se řekne slovo nevidomost, většina lidí si představí člověka kráčejícího s bílou holí, vodícím psem, popř. s černými brýlemi.. Při pohledu na něj se ve většině kolemjdoucích probudí nejrůznější pocity. Někdo cítí lítost, soucit nebo pohrdání, jiní zase údiv a potřebu pomoci. Málo kdo však přemýšlí nad tím, jak velké úsilí vynakládají lidé s těžkým poškozením zraku na to, aby se mohli sami pohybovat po ulicích, bez pomoci druhého si uvařit, uklidit, pracovat a zabývat se činnostmi, které ho baví. 

Do zákulisí života ve tmě jste měli možnost nahlédnout ve středu 14. listopadu 2018, kdy na naší šumperské odbočce SONS ČR, z.s. probíhal ve spolupráci s firmou Sagitta a nutriční poradkyní paní Opravilovou Den otevřených dveří.

Rozšířit obzory si přišlo 60 lidí. Byli mezi nimi žáci ZŠ, zástupci úřadů, zdravá veřejnost i současní a potencionální uživatelé služeb.

Poté, co jsme řekli základní informace o naší organizaci, o službách a činnosti, jsme s návštěvníky nahlédli do skutečného světa nevidících. Ukázali jsme, jak žijí, jaké pomůcky jim k samostatnému a plnohodnotnému životu pomáhají, jak tráví volný čas a pak si sami s klapkami na očích vyzkoušeli, jaké to je

být alespoň na chvíli bez jednoho z nejdůležitějších smyslů 

Zážitkové aktivity po tmě ale zvládali statečně. Pomocí bílé hole procházeli jednoduchou trasu, vyhledávali správné kusy oblečení a luštili nápis v Braillově písmu. Velkou srandu zažili, když se pustili do hraní stolních her, které jsou tak známé, ve tmě přesto úplně jiné. Seznámili se se simulační střelbou, zahráli si aplikovaný stolní tenis pro nevidomé a prohlédli si tandemová kola.   

Zástupce firmy Sagitta Brno představil produkty z oblasti náročných kompenzačních pomůcek, výživová poradkyně paní Opravilová zájemcům změřila tělesné hodnoty a poradila, jak je mohou zlepšit.

Ti, kteří k nám zabítali a vstoupili do otevřených dveří, získali ucelenou představu o životě slabozrakých a nevidomých a odnesli si spoustu zajímavých informací o tom, co současná doba těmto lidem nabízí

 

Libuše Skálová .


Obrázky