V Šumperku jsme zahájili výstavu slabozraké grafičky

Publikováno 07.08.2019 14:48 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

 

V ŠUMPERKU JSME ZAHÁJILI VÝSTAVU SLABOZRAKÉ GRAFIČKY

 

 

Infocentrum města Šumperk nám v úterní podvečer 23. 7. 2019 poskytlo zázemí pro slavnostní zahájení výstavy obrazů Markéty Evjákové – slabozraké grafičky z Brna 

Markéta Evjáková se i navzdory špatnému zraku kreslení nevzdala a našla si způsob, jak v něm i nadále pokračovat. Nevyužívá k tomu žádnou nestandartní pomůcku, ale své obrazy kreslí standartní počítačovou myší v grafických programech při různém zvětšení. Její tvorba je plná zářivých barev a geometrických tvarů a odráží radost ze života a pozitivní myšlení.

V Šumperku představila svou tvorbu poprvé a je hezké, že její nadání přišlo ocenit spousta lidí, mezi kterými byl mimo jiné i starosta města pan Mgr. Tomáš Spurný.

Po uvedení umělkyně a několika slov pana starosty byly návštěvníci vyzváni k prohlídce vystavovaných děl. Samozřejmostí bylo i drobné občerstvení. Není nad to, když se může nad obrazy diskutovat se sklenkou dobrého pití. 

Úžasný náboj dodala vernisáži živá hudba v podání nevidomé členky ze šumperské odbočky L. Spáčilové a jejího kytarového a houslového doprovodu. Hudební podkres všichni ocenili. 

 

Vernisáž byla v tomto roce druhou a zároveň poslední akcí, kterou jsme u příležitosti jubilejního 25. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě v Šumperku zrealizovali. A proto jsme moc rádi, že se vše perfektně vydařilo. Obrazy budou v prostorách Infocentra k vidění do 25. 8. 2019. Přijďte je zhlédnout a udělejte si vlastní názor na toto neobvyklé abstraktní umění.

 


Obrázky