Tyfloart 2019 ve Vsetíně potěšil diváky i účinkující

Publikováno 08.10.2019 08:30 Filgasová Dagmar


Obrázek

 

Celostátní festival zájmové umělecké činnosti osob s těžkým zrakovým postižením Tyfloart se ve dnech 19.-22.9.2019 představil podruhé ve Vsetíně, v samotném srdci malebného Valašska a potěšil svojí atmosférou a výkony účinkujících laickou i odbornou veřejnost. Nadaní umělci z celé naší republiky předvedli své umění v oboru hudebním, pěveckém, literárně-dramatickém, ale i výtvarném, kde především dominovaly výrobky tvořené bez kontroly zraku. Návštěvníci festivalu obdivovali nadšení amatérských umělců, kterým sice nebyl dán dar vidět svět zdravýma očima,  avšak přesto dokáží rozdávat radost svému okolí.

Na vsetínském zámku a v Domě kultury Vsetín odměnili posluchači potleskem divadlo nevidomých Verva, pěvecké a hudební duo pánů Nohel a Skoček, trio zpěvaček s kytaristou Vojtou Železníkem, akordeonistu Jiřího Pavelku, studentku Věru Strbačkovou s úvodní povídkou Čertoviny z Valašska a další umělce. Velký zájem provázel 16 rukodělných workshopů, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet, jaké je to tvořit výtvarná díla bez kontroly zraku. Večerní programy se nesly v duchu tradiční valašské cimbálové muziky v podání tělesa Jasenka a společně jsme si zatančili se skupinou nevidomých Kyklopband z Olomouce. Program festivalu rovněž obohatil známý folkový zpěvák a kytarista Martin Rous.

Účasníci festivalu měli rovněž možnost poznat expozice vsetínského zámku a projít se Dřevěným městečkem v Muzeu Rožnov pod Radhoštěm. Všichni jsme se dobře bavili a věřím, že další ročníky festivalu Tyfloart  se ponesou ve stejném duchu pospolitosti a sounáležitosti naší komunity.

Dagmar Filgasová


Obrázky