Tyfloart 2018 poprvé ve Vsetíně

Publikováno 17.10.2018 13:21 Filgasová Dagmar


Obrázek

Amatérští zrakově postižení umělci v naší republice mají jedinečnou možnost předvést své umění na celostátním festivalu Tyfloart. V letošním roce hostil početnou skupinu účastníků 26. ročníku tohoto festivalu Zlínský kraj s hlavní přehlídkou ve Vsetíně. Ve dnech 20. - 23. září 2018 se zde setkali výtvarníci, keramici, rukodělci, grafici, řezbáři, výrobci drobné bižuterie, výrobci perníčků, košíkáři, tkalci, hudebníci, zpěváci, recitátoři, literáti, tanečníci, divadelní klub a pěvecký sbor a představili tak veřejnosti své nadání, které zúročili svou pílí až do uměleckých děl. Na podiu vsetínského kulturního domu bylo slyšet a vidět elán a nadšení, které spontánním potleskem návštěvníci festivalu odměnili.  Představitelé Zlínského kraje v čele s hejtmanem Jiřím Čunkem a města Vsetína pod vedením starosty Jiřího Růžičky s údivem sledovali, jak se kolem nich točí vodicí psi, jak se připravují hudebníci na svá vystoupení, jak nevidomá autorka povídky čte Braillovým písmem své dílo či jak muzikanti cimbálové muziky na slovo poslouchají svého nevidomého primáše. Návštěvníci festivalu si odnášeli vlastnoručně vyrobená či nazdobená dílka, která si vytvořili bez kontroly zraku a rovněž se živě zajímali, jak vlastně lidé se zrakovým handicapem žijí.

Éterem se linula příjemná vůně kávy, servírované v simulované Kavárně Potmě. Obrovský zájem zde předčil naše očekávání. U vchodu do kavárny si návštěvníci po jejím opuštění velmi živě sdělovali své zážitky. Dětská část veřejnosti pobíhala od jednoho workshopu k druhému, obratně se zapojila do pomoci méně zručným účastníkům festivalu.

Ubytovaní návštěvníci festivalu měli možnost poznat krásy Zlínského kraje a obdivovali ruční výrobu baněk v Irise Vsetín, haptikou poznávali starodávná řemesla a nábytek na vsetínském zámku, živě se zajímali o produkty s ochutnávkou firmy Rudolf Jelínek, aby se poté přenesli do světa chutě a vůně čokolády firmy Carletti ve spojení s prohlídkou zámecké kaple a zahrady vizovického zámku.

Závěrečný galakoncert se nesl v duchu souznění zdravé veřejnosti a početné skupiny nevidomých a slabozrakých a zaplnil taneční parket hlavního sálu kulturního domu. Vláček tanečníků v čele s vodicími psy byl symbolickou tečkou za letošním ročníkem Tyfloartu a všichni se již těšíme na další setkání ve Vsetíně v roce 2019.

Dagmar Filgasová