Šumperští členové a kroužek vaření
ŠUMPERŠTÍ ČLENOVÉ A KROUŽEK VAŘENÍ
Kdo procházel v úterý 21. března 2017 kolem šumperské odbočky SONS, jistě zaznamenal vůni linoucí se z jejich oken. Neprobíhal tu však sraz šéfkuchařů, nýbrž náš pravidelně se konající kroužek vaření zaměřený na zdravá, odtučňovací a odlehčená jídla.
Na programu byly tentokrát speciality studené kuchyně, které ve svém domácím jídelníčku často nenajdete. Použili jsme banány, rajčata, bylinky, toustový chléb, sýr, rýži a další čerstvé suroviny. Společné snažení všech přítomných přineslo výsledek v podobě pestrého, velmi chutného a na vitamíny bohatého oběda. Rýží plněná zelelnina, rajčata se sýrem a ořechy a toustová roláda zaujaly i ty náročnější strávníky.
Za vynaložené úsilí při přípravě pochutin si každý účastník zasoužil chvíli klidu a pohody. Zatímco odpočívali, předvedl své kuchařské umění host pan Jankovský ze Zábřehu, který se zaměřil na středomořské menu. Ochutnali jsme krevety na česneku, kanapky s olivovou a lososovou tapenádou a špikovaná kuřecí prsa se sušenými rajčaty a olivami.
Pro naše zrakově postižené členy, kteří se kroužku účastní, je toto setkání „u plotny“ někdy jedinou možností, jak zužitkovat a rozšířit své kuchařské dovednosti a získat návyky potřebné k samostatnému životu.
Za skvělou ochutnávku a tipy na vaření panu A. Jankovskému velice děkujeme
Libuše Skálová