Spolupráce na akci Týden vodících psů z pohledu Městské knihovny T. G. Masaryka Šumperk

Publikováno 17.05.2023 14:56 Odbočka Šumperk


Obrázek

SPOLUPRÁCE NA AKCI TÝDEN VODÍCÍCH PSŮ Z POHLEDU MĚSTSKÉ KNIHOVNY T. G. MASARYKA ŠUMPERK

 

V týdnu od 24. 4. do 28. 4. 2023 jsme ve spolupráci s místní organizací SONS připravili sérii besed, na kterých byli přítomni vodicí pejsci i se svými nevidomými majiteli. Knihovnice nejprve prostřednictvím příběhu z knížky Nabu, Nelsí a školy pro superpsy děti uvedly do problematiky a následně mezi děti přišli vodicí pejsci se svými majitelkami. Od pondělí do pátku během celého dopoledne u nás v knihovně byly v centru té největší pozornosti nevidomá Libuška Skálová se psem Simbou a nevidomá Petra Voglová se psem Frisby. Děti si oba psy doslova zamilovaly.

Jak paní Libuška, tak i paní Petra dětem ukázaly, co jejich pejsci všechno umí a jak jim pomáhají. Během tohoto týdne proběhlo v knihovně celkem 16 besed, kterých se zúčastnilo 263 dětí.

 

Pro dospělé návštěvníky knihovnice připravily besedu s názvem Den s vodicím psem aneb přítel na cesty. Paní Libuška Skálová se psí holčičkou Simbou návštěvníkům přiblížila časté problémy, se kterými se nevidomí v běžném životě setkávají, a vysvětlila, jak nevidomým vodicí pejsci pomáhají. Přítomní návštěvníci mohli vidět i praktické ukázky různých dovedností vodicího pejska. Během besedy padlo mnoho dotazů a účastnili se jí i nevidomí, kteří o pořízení vodicího psa teprve uvažují. Celkově jsme byli překvapeni velkým zájmem široké veřejnosti o tuto problematiku.

 

Nelze rovněž nezmínit Středisko výcviku vodicích psů v Jinonicích, které je součástí Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Středisko se zabývá výchovou a výcvikem vodicích psů, kteří fungují jako průvodci osob s těžkým zrakovým postižením, dále teoretickou i praktickou přípravou žadatele na převzetí a užívání vodicího psa (odborným předáváním vodicího psa do užívání) a praktickým zácvikem dvojice nevidomý člověk a vodicí pes. Vodicí pes je pro svého pána nejen každodenním průvodcem, ale především partnerem a kamarádem, připraveným pomáhat 24 hodin denně. Pomáhá mu při zvládání bezpečného pohybu v exteriérech i interiérech, provází svého majitele stejně dobře nejen v rušných ulicích velkoměsta, ale i v parku nebo na túrách do přírody, v prostředcích hromadné dopravy či na cestě za kulturními zážitky.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS ČR, z.s.), součástí které je i výše zmíněné středisko, je spolek, který vznikl již v roce 1996 a sdružuje tisíce osob s těžkým zrakovým handicapem. Zároveň je organizací poskytující širokou škálu nezbytných služeb pro tuto cílovou skupinu. SONS působí po celé České republice a má více než 70 odboček. Výstižné je motto organizace: Nejsme organizace, která za nevidomé rozhoduje a jedná; jsme nevidomí občané, kteří rozhodují a jednají sami za sebe.

Městská knihovna TGM Šumperk s místní organizací SONS dlouhodobě spolupracuje. Během roku se vždy uskuteční několik společných akcí (čtení pro nevidomé, Kávový dýchánek, koncert na dvorku knihovny a jiné). Letošní nápad uspořádat Týden vodicích psů u nás v knihovně se opravdu osvědčil. Ohlas mezi dětmi a pedagogy je opravdu veliký. Zároveň mám moc dobrý pocit z toho, že jsme takto dokázali širokou veřejnost informovat o organizaci SONS a jejích službách. Dle naší zkušenosti můžeme tento tip akce doporučit i dalším knihovnám.

Kamila Šeligová, ředitelka Městské knihovny T. G. Masaryka Šumperk

 


Obrázky