Společné spolkové družení

Publikováno 18.03.2024 11:00 Odbočka Příbram


Obrázek

V jedno neopakovatelné úterní deštivé ráno, konkrétně to bylo 12. 3. 2024 jsme se s kolegyněmi a vodicí fenkou Pradou vypravily do útulné přízemní klubovny spolku Fit senior, Na Příkopech 103, ve staré části Příbrami.

Od půl desáté do půl dvanácté, ale trochu se to protáhlo, byla na programu doslova zážitková přednáška o životě se zrakovým handicapem. Senioři s sebou přinesli zájem a zvědavost a my věci, které jim pomohly orientovat se poslepu, jako třeba hmatové hry, pomůcky (hladinku, mincovku, párovač ponožek, hodinky, budík a různé věcičky). Celá akce byla doplněna čichací soutěží o poznání obsahů kořenek. Byly jsme zákeřné a neomezily se jen na klasické koření, ale i na pochutiny a bylinky. Také účel výše zmíněných předmětů bylo nutné uhodnout. A protože všichni měli od určité chvíle oči zakryté klapkami, u některých předmětů to šlo těžko.

V průběhu dopoledne si někteří řekli o kávu, či čaj, na stole se objevila roláda. Lidé si bez použití očí vyzkoušeli, jestli si zvládnou nalít do kávy mlíčko, nasypat cukřík a nasměrovat jídlo správným směrem. Všem to šlo skvěle. Bavila je práce s hladinkou, které ale do poslední chvíle nejspíš nevěřili, že se ozve. Malý pomocník se ovšem neomylně a hlučně ozýval pokaždé, když se hladina vody ve sklenici zvedla.

Akci jsme pojali dle už prověřeného scénáře „Kaváren potmě,“ kdy se zájemci s klapkami na očích snaží poznat pomůcky, hry a drobnosti, které život se zrakovou vadou provázejí.

Ještě předtím, než k tomu došlo, měla kolegyně Andrea Hlaváčková krátkou seznamovací přednášku o tom, jak žije s vodicím psem, jaká úskalí přináší běžný pohyb po městě, nebo po bytě, jak probíhá výcvik psa atd.

Mezi zúčastněnými byla dokonce paní, jejíž dcera pejsky pro budoucí povolání pomocníků zdravotně postižených vychovává, takže se debata točila všemi směry a lidé tak často nacházeli zajímavé náměty, či pokládali záludné otázky.

Dopoledne uteklo rychle, protože nás překvapil nejen počet účastníků, ale zejména jejich živý zájem o věc a u mnohých vůle nechat si zavázané oči co nejdéle.

Děkujeme ještě jednou spolku Fit Senior Příbram za zprostředkování zajímavého zážitku, za váš zájem a ochotu.

A Prada už se těší na nový pelíšek.

Odbočka SONS Příbram

Autorky fotek: pracovnice Fit Senior Příbram


Obrázky