Společně pomáháme a den otevřených dveří

Publikováno 02.07.2018 17:13 Odbočka Jeseník


Obrázek

SPOLEČNĚ POMÁHÁME

V úterý 12. 6. 2018 se na jesenickém náměstí konala akce „Společně pomáháme“ v rámci Týdne sociálních služeb na Jesenicku. Pořadatelem akce bylo město Jeseník (odbor sociálních věcí a zdravotnictví), přizvány byly organizace věnující se pomoci lidem. Ty měli možnost prezentovat svou nabídku služeb. Doprovodným programem bylo vystoupení uživatelů služeb, nabídka kompenzačních pomůcek a možnost poradenství ohledně vyřizování pomůcek.

Za naši organizaci SONS ČR, z. s., OO Jeseník jsme se také účastnili. Od 10 do 16 hodin byla možnost navštívit náš stánek, kde jsme zájemce informovali o našich službách a činnosti. Velký zájem byl o zkoušení simulačních brýlí či psaní na Pichtově psacím stroji. Zaujalo také hmatové pexeso a společenské hry upravené pro zrakově postižené. Simulační brýle i psaní na Pichtově psacím stroji si osobně vyzkoušela místostarostka města Jeseník, paní Zdeňka Blišťanová a vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, pan Jiří Kovalčík. Přišli nás podpořit nejen členové naší odbočky, ale také paní Dvorská z olomouckého Tyfloservisu a pan Kolčava z olomouckého Tyflocentra.

Na pódiu naši odbočku reprezentoval pan Zdeněk Janeček (kytara, zpěv), pan Pavel Jura (kytara, zpěv), paní Vlaďka Mrňková (autorské čtení poezie) a pan Radomil Zapletal se svou rockovou kapelou Sjetej křeček.

V přízemí radnice byla jedinečná možnost vyzkoušet si digitální optické pomůcky čtyř firem – Adaptech, Spektra, Sagitta a Ergones. Novinky ohledně elektronických pomůcek jsou téměř dechberoucí. Kdo přišel a vyzkoušel, určitě souhlasí. Kdo jste neměl možnost, nenechte si ujít prezentační akci firmy Sagitta v 19. září ve 14 hodin u nás na odbočce.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

Ve středu 13. června proběhl Den otevřených dveří v naší odbočce. Mimo jiné se od 14ti hodin v rámci středečního klubu konala předváděcí akce firmy Adaptech spojená se speciální letní akcí Koktejl-braní. Měli jsme možnost vidět a vyzkoušet si tlačítkový mobil pro nevidomé seniory, lupu, přes kterou vidí lidé i se zbytky zraku a funguje zároveň jako dotykový mobil. Nakonec jsme míchali originální alko i nealko nápoje. Z deseti vzorků jsme vybrali vítězný, který patřil Vlaďce Mrňkové. Za odměnu si odnesla láhev vína. Bylo to příjemné setkání, při kterém jsme si užili legraci a vyzkoušeli své barmanské schopnosti.


Obrázky