Soutěž kreativních start-upů vyhrála aplikace Readmio

Publikováno 26.04.2021 14:26 Odbočka Příbram


Aplikace Readmio, která automaticky doprovází čtení pohádek různými zvuky, se stala vítězem národního finále mezinárodní soutěže začínajících kreativních firem Creative Business Cup, jež organizuje agentura CzechInvest. Národní kolo se uskutečnilo on-line, porota vybírala vítěze ve zlínském Památníku Tomáše Bati, soutěžila desítka kreativních start-upů. Vítěz bude reprezentovat Česko na on-line globálním finále soutěže v Kodani.

Mobilní aplikace Readmio poskytuje rodičům při čtení pohádek hudební a zvukový doprovod. Využívá technologii na rozpoznání řeči, rodič čte připravený text a aplikace v telefonu sama rozpozná, kdy má přidat různé zvuky, například šplouchání vody, když hrdina v příběhu něco hodí do vody, nebo zpěv ptáků. Aplikace je nyní v češtině, slovenštině a angličtině, dokončují se příběhy v němčině.

Aplikace jsou ke stažení zde:

https://www.readmio.com/cz/stazeni/

Druhé místo získala firma Kave Footwear, která ve Zlíně vyrábí tenisky z recyklovaných materiálů.Třetí místo porotci udělili brněnské společnosti Leitners Watch vyrábějící chytré hodinky. Další finalisté přihlásili do soutěže projekt audioher v telefonu, deskovou hru i pro nevidomé, jedlý kelímek, který nahrazuje plastové kelímky sušenkou, cirkulární textilii, platformu propojující vlastníky filmových práv s pořadateli projekcí a diváky, virtuální realitu pro seniory či nový typ budíku, který chce zlepšit kvalitu spánku.

"Globální konkurenceschopnost České republiky závisí na naší schopnosti inovovat a tvořit tak přidanou hodnotu. Proto CzechInvest podporuje start-upy, které mají schopnost se rychle adaptovat na změnu podmínek a jsou jedním z hlavních motorů technologických inovací. Ze stejného důvodu je ale důležitý rozvoj kreativních průmyslů. Kulturní a kreativní průmysly vytváří těžko automatizovatelná pracovní místa, přinášejí inovace napříč odvětvími a podílí se tak na vzniku oblastí s vysokou přidanou hodnotou. Creative Business Cup v sobě tyto dvě, pro nás klíčové, agendy propojuje, proto jsme již čtvrtým rokem organizátorem národního kola," uvedl generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Readmio bude coby výherce národního kola reprezentovat Českou republiku na globálním finále z Kodaně. Zároveň s ním bude soutěžit vítěz loňského ročníku, firma FaceUp, která vyvinula aplikaci pomáhající obětem šikany. Loni bylo finále kvůli pandemii koronaviru zrušeno.

Záznam streamu, protože akce se konala už koncem března, můžete shlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=ekK5oM0R9Mk