Slatinice - ozdravný lázeňský pobyt

Publikováno 22.05.2018 22:56 Odbočka Semily


Obrázek

Ve dnech 8. – 18. května jsme absolvovali ozdravný lázeňský pobyt v lázních Slatinice.

Lázně Slatinice jsou léčebné lázně v obci Slatinice v okrese Olomouc. Leží na úpatí Velkého Kosíře, 12 km od Olomouce a nabízejí krásné zázemí pro lázeňskou léčbu i dovolenou. Jako přírodní léčivý zdroj využívají sirné prameny v kombinaci s odbornou lékařskou péčí a rehabilitací.

Slatinický přírodní léčivý zdroj je vhodný zejména pro nemoci onkologické, nervové, pohybového ústrojí, kožní a dermatologické.

Léčivé sirné prameny ve Slatinicích jsou:

Pramen svatý Václav

Vyvěrá u křižovatky silnic Slatinice – Lutín – Prostějov. Nachází se přímo pod sokolovnou. Dnešní podobu získal až v roce 2004 a jeho pramen vyvěrá z hloubky 165 metrů. Tento pramen čerpaly Lázně Slatinice po dobu několika let.

Pramen svatý Jan Adam z Lichtenštejna

Pramen Jana Adama z Lichtenštejna je nejmladším v Lázních Slatinice, nahradil v lázních pramen svatý Václav. Do provozu byl uveden v roce 2011, objeven byl o dva roky dříve. Jeho vývěr je pro veřejnost vyveden do lázeňského parčíku před hlavní budovou. Vrt má hloubku 372 m a ve 180 m se nachází hlubinný zlom. Tím je možné využívat minerální vodu z obou ložisek. 

 Pramen svatý Vít

Pramen vyvěrá z hloubky 150 metrů. Přístřešek nad tímto pramenem byl vybudován v roce 2004. Zároveň došlo i k úpravě jeho okolí.

Pramen Zdeněk

Vyvěrá z hloubky 13 metrů. Je situován ve mlýně.

Pramen svatý Jiří

Byl otevřen v roce 2001. Pramen vyvěrá vedle lázeňské budovy Morava z hloubky 92 metrů a teplota se pohybuje kolem 17 °C.

Lázeňská fontána

V roce 2010 je před léčebným domem "Morava"  otevřena nová fontána s názvem "Lázeňská květina" a pítko, kterým protéká léčivý pramen sv. Jiří. Vše navrhl a realizoval výtvarník Pavel Surma z hořického pískovce.

Ubytováni jsme byli v nádherném penzionu Majorka

Penzion Majorka byl nově vybudován ze secesního statku, který byl vystavěn Janem Husičkou na konci 19. století. Jedná se o jednu z lázeňských budov Lázní Slatinice, je vzdálena cca 200 metrů od LD Morava a 400 m od Lázeňského domu Balnea. V okolí penzionu se nachází přírodní park Velký Kosíř. Ubytování je poskytováno v 16 pokojích o celkové kapacitě 30 lůžek s předsíní, ložnicí a vlastním sociálním zařízením s možností přistýlky. 
K vybavení každého pokoje patří LCD TV, možnost připojení k internetu, telefon a lednička. Pro náročnější klienty je k dispozici Prvorepublikový pokoj a VIP apartmá Pekárna, vybavené stylovým nábytkem a americkými kamny. Nechybí 2 bezbariérové pokoje pro vozíčkáře či invalidní osoby. Všem ubytovaným je k dispozici společenská místnost s jídelnou, která nabízí pohodlné posezení. Parkování je zajištěné v objektu penzionu. 

Kromě lázeňských procedur jsme během pobytu pořádali řadu volnočasových aktivit.

Například jsme jedno odpoledne po obědě uspořádali vycházku do nedalekých, cca 2 km vzdálených Luběnic, kde jsme si zahráli minigolf, v neděli po obědě jsme zajeli do nedalekých Čech pod Kosířem prohlédnout si Muzeum kočárů s nádhernými exponáty a místní zámek. Dvakrát jsme si zajeli autobusem do nedaleké Olomouce, kde jsme při prvé návštěvě této moravské metropole navštívili sociální firmu Ergones. Zde nám předvedli kompenzační pomůcky pro slabozraké a nevidomé. Původně jsme ten den plánovali navštívit i naše kolegy v oblastní odbočce SONS ČR, z. s., Olomouc, ale bohužel nám k naší veliké lítosti již nezbyl čas tuto domluvenou návštěvu uskutečnit.

Při druhé návštěvě moravské metropole Olomouc, kdy nás provázel vč. podání odborného a zasvěceného výkladu historik p. Opletal, jsme navštívili Arcidiecézní muzeum, katedrálu sv. Václava, prohlédli si Horní náměstí, olomouckou radnici i Orloj. Při cestě od katedrály na náměstí jsme navštívili a prohlédli si i kostely, kolem kterých jsme procházeli. Ve Slatinicích jsme mimo jiné aktivity navštívili též Muzeum veteránů.

Naše výlety, akce a volnočasové aktivity byly průběžně zveřejňovány na našem fb profilu: www.facebook.com/sonssemily

Pobyt zde ve Slatinicích byl nádherný, lázeňský personál, zejm. pak i ten v Majorce byl milý, ochotný a vstřícný. Moc se nám tu líbilo, rádi bychom se sem vrátili a VŠEM DOPORUČUJEME.

 


Obrázky

lázeňská fontína lázeňská fontína
pramen sv. Vít pramen sv. Vít
pramen sv. Václav pramen sv. Václav
park před LD Morava park před LD Morava
Majorka - průčelí Majorka - průčelí
Majorka Majorka
Majorka - jídelna Majorka - jídelna
Majorka - jídelna Majorka - jídelna
muzeum veteránů ve Slatinicích muzeum veteránů ve Slatinicích
muzeum veteránů - provozuschopný, svatební Mercedes muzeum veteránů - provozuschopný, svatební Mercedes
muzeum veteránů - svatební Mercedes pro ženicha muzeum veteránů - svatební Mercedes pro ženicha
motocykl BMW - motocykl BMW -