Semtamník 9-10

Publikováno 27.08.2018 20:28 Odbočka Prostějov


Dne: 01.09.2018
Kde:

„SEMTAMNÍK“

pro členy OO SONS Prostějov

 

Konzultační hodiny:

Kancelář na  Svatoplukové ul. je vám k dispozici každé pondělí od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:30 a ve čtvrtek jsme přehodili konzultační hodiny na dopoledne od 9:00 do 12:00 hod. Vzhledem k tomu, že nebyl o odborné poradenství velký zájem, tak poskytujeme od ledna pouze základní poradenství. Samozřejmě se na nás můžete i nadále obracet se svými dotazy a my Vás případně odkážeme na Olomouckou odbočku nebo TyfloCentrum. V registru zůstávají sociálně aktivizační služby a dopomoc jako neregistrovaná služba.

 

Přejeme Vám krásné podzimní dny a příjemné čtení našeho informátoru, ve kterém najdete kromě opakujících se příspěvků a aktualizovaných informací článek ohledně propagace sbírky Bílá pastelka a příspěvek týkající se vyřizování záležitostí na FTL a KIDSOK. V rámci právní poradny v červencovémpříspěvku se Mgr. Luboš Zajíc zaměřil na zodpovězení dotazu týkající se institutu dovolené podle právní úpravy v zákoníku práce a v druhé části se bude jeho kolegyně JUDr. Václava Baudišová zabývat vysvětlováním pojmů „exekuce“ „insolvence“ a „úpadek“.

 

Informace na období od 1.9. do 31.10.2018 

 

Přehled akcí

 

3.9. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičenís paní Světlanou v klubovně SONS

za jednorázový poplatek pro členy 30 Kč a nečleny 50 Kč. Na cvičení se používají expanzní gumy,pěnové kostky a míče.

 

6.9. čtvrtek – 09:00 až 12:00 Pletení z pedigu v klubovně SONS

v rámci „Tvořivé dílny pro nevidomé“. Materiál podobný proutí – pleteme misky, ošatky, zvonečky a další různé dekorační předměty. Každý první čtvrtek v měsíci tvoříme výrobky pro odbočku na prezentace a další čtvrtky si mohou členové uplést něco pěkného pro sebe nebo pro své blízké. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice paní Věry Šenkové za finanční podpory města Prostějov.

 

7.9. pátek - Nákup mléčných výrobků v mlékárně Otinoves.

Odjezd autobusem od Alberta v 9:20 ze stanoviště č. 10 a zpět v 10:57.

 

10.9. pondělí od 14:00 do 16:00 Předčítání úryvků od různých interpretův podání členky rady paní Alenky Spurné.

 

13.9. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

17.9. pondělí 14:30 až 15:30 Relaxační cvičenís paní Světlanou

za jednorázový příspěvek ve výši 30 Kč. a 50 Kč. pro klienty.

 

20.9. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

21.9. pátek - Návštěva košíkářské dílny v Domově u Rybníka ve Víceměřicích.

Odjezd autobusem od Alberta ze stanoviště č. 2 v 9:10 a zpět v 11:43 nebo 12:43.

 

24.9. pondělí od 14:00 do 16:00 Hudební vystoupení s kytarouv interpretaci naší členky Lidušky Veselé v klubovně SONS.

 

27.9. čtvrtek 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

1.10. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičenís paní Světlanou

za jednorázový příspěvek ve výši 30 Kč. a 50 Kč. pro klienty.

 

4.10. čtvrtek od 9- 12:00 Pletení z pediguv klubovně SONS.

 

Zájezd do Boskovics prohlídkou zámku a komentovanou prohlídkou židovského městečka. Po obědě bude následovat návštěva jeskyní Blanických rytířů a zahrady smyslů v Rudce u Kunštátu.

Ve stejný den se připojí 6 našich členů s Janou Ryšánkovou a paní Bartoškovou k účastníkům zájezdu z Olomoucké odbočky, která je pořadatelem. Jelikož počet míst je omezen, tak naše odbočka má k dispozici 8 míst, takže nemůžeme bohužel vyhovět případně dalším zájemcům. Naši členové se přihlásili prostřednictvím našich akcí a tohoto zájezdu se zúčastní také členové z odbočky Přerov.

 

8.10. pondělí od 14:00 do 16:00 Setkání nad knihous Janou Ryšánkovou. Můžeme se těšit i na poslech audioknih.

 

11.10. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

15.10. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičenís paní Světlanou

za jednorázový příspěvek ve výši 30 Kč. a 50 Kč. pro klienty.

 

18.10. čtvrtek – 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

22.10. pondělí od 15:00 do 16:00 Hudební vystoupení s kytarouv interpretaci Pavla Žvátory v klubovně SONS.

 

24.10. středa od 14:00 Beseda o diabetuv podání Alenky Spurné, která se touto problematikou zabývá.

 

25.10. čtvrtek– 9:00 až 12:00 Pletení z pedigu

v klubovně SONS. Vyrábění probíhá pod vedením naší dobrovolnice Věrky Šenkové.

 

29.10. pondělí – 14:30 až 15:30 Relaxační cvičenís paní Světlanou

za jednorázový příspěvek ve výši 30 Kč. a 50 Kč. pro klienty.

 

30.10. úterý od 10:00 Prezentace kompenzačních pomůcek(mobilní telefony, tablety, kamerové lupy a čtecí zařízení) firmy Ergones v prostorách TyfloCentra na Kostelecké 17. Kancelář je ve zvýšeném přízemí, takže se mohou dostavit i klienti s multihandicapem. Tato akce bude probíhat ve spolupráci s naší odbočkou.

 

V září a říjnu proběhnebowlinga termín bude zájemcům upřesněn. Pokud by měl někdo zájem o výrobu z keramické hlíny, tak nás kontaktujte.Tvoření z hlíny proběhne na základě domluvy se členkami a paní Šenkovou, které absolvují pletení z pedigu.

 

Telefonní kontakty:

pracovní smlouva s úvazkem 0,6 (24 hodin týdně)

Předsedkyně a koordinátorka dobrovolníků: Pavlína Bartošková 775 438 110.

Krátké pracovní úvazky na dohodu o provedení práce

Osobní asistentka: Božena Bartošková

Pracovnice v sociálních službách: Jana Ryšánková

Pokladní: Terezka Pavelková DiS.

 

 

 

Společenská rubrika

Naši jubilanti :

Blahopřejeme našim milým členům.

V září slaví Naděžda Dlabalová a v říjnu Dagmar Lulišová.

 

Blahopřejeme i naší pracovnici a také člence

Janě Ryšánkové.

 

Děkujeme Janě Jílkové, která v rámci dobrovolnické služby pro naše jubilanty vyrábí krásná hmatová přáníčka zcela zdarma.

 

Zhodnocení výletu a prezentací

Výlet do Konice se v červenci vydařil a chladnější počasí bylo výhodou. Bylo nás 8a dvě děti a dobrou náladu nám nepokazil ani déšť, který neměl dlouhého trvání. Děkujeme naší člence Lidušce Veselé a její mamince, které pro nás připravily turistickoutrasu z Konice na Březský vrch a zpět přes les a Liduška se nám věnovala i v restauraci a v cukrárně.

Koktejlobranífirmy Adaptechse zúčastnilo 21 členů včetně průvodců a pětidětí a i když jsme byli zvyklí jezdit na tuto akci do Hamer, tak i Na splávku v Domamyslicích jsme si to užili. Součástí této akce byla prezentace pomůcek a soutěž ve výrobě alkoholických koktejlů, do které se zapojily dvě členky, dvě dobrovolnice a mimo soutěž míchaly nealkoholické nápoje dvě děti. Veškeré suroviny na výrobu koktejlů přivezl pan Kavan. Ajeden klient vyhodnotil v rámci degustace jako nejlepší koktejl od naší dobrovolnice Zdenky Hyblové. Zdenka se stala vítězkou základního kola a obdržela cenu. Automaticky postoupila do kola celorepublikového.

Pan Kavan prezentoval tlačítkový telefon vhodný pro seniory a speciální brýle pro osoby prakticky nevidomé nebo klienty, kteří mají těžce slabý zrak. Tyto brýle nemůžete využít v terénu, ale pouze na konkrétním místě na zaměření určitého bodu, protože orientace v prostoru není možná.

Také další prezentace tentokrát s firmouSagittaNa splávku byla úspěšná a bylo nás 14. Pan Kachel prezentoval mobilní čtecí zařízení pro slabozraké a nevidomé ORCAM MYEYE 2 0. I když je tato pomůcka finančně náročná, tak pan Kachel jednal o přiznání příspěvku na úřadech práce. Iv Prostějově na Úřadě práce byla prezentována tato pomůcka a můžete podat žádost i v případě, že jste čerpali příspěvek na digitální čtecí zařízení (stolní P.C.) nebo na elektronický zápisník (notebook).

Na další prezentaci tentokrát s pracovníky firmy Ergonesse můžete těšit na podzim.

Pavlína

 

 

 

Vyřizování záležitostí na FTL a KIDSOK

Jelikož se na nás obrátilo několik z Vás ohledně omezení spojů meziměstské autobusové dopravy, tak jsme poslali vyjádření k této situaci a problémům s tím souvisejících tarifnímu specialistovi Luďkovi Procházkovi na KIDSOK (Koordinátor informačního dopravního systému Olomouckého kraje).

Možná jste se také setkali při cestování z Olomouce do Prostějova s tím, že Vám nebyl umožněn výstup, pokud jste si nezakoupili jízdenku do Brna, kde byla cílová stanice. Na imformacích FTL jsem zjistila, že takových spojů moc není, ale i tak to může způsobit někomu problém.

Dále jsme připomínkovali na základě impulsu dvou našich členů špatnou dopravní dosažitelnost z Brodku do Prostějova. Jedna členka je z Ondratic a dojíždí denně a pokud nestihne autobus z Brodku, který jí navazuje na spoj z Ondratic, tak má problém.. Autobus z Vyškova do Prostějova bývá plně obsazen a další cestující nemůže vzít.

Další člen bydlí v Brodku u Prostějova a on také naráží na překážky při cestování do Prostějova a zpátky.

Co se týká cestování městskou hromadnou dopravou, tak dost často řešíme nejrůznější nedostatky ohledně technického zabezpečení (nefunkčnost hlasových digitálních majáčků s hlášením čísla spoje s cílovou stanicí a problémy s  hlášením stanic) s vedoucím panem Kvasničkou. Pokud používáte dálkový ovladač (VPN vysílačku) a zaznamenáte častou poruchovost a nedostatečnou hlasitost, tak nás prosím kontaktujte.

Pavlína

 

 

 Veřejná sbírka pro nevidomé Bílá pastelka: Celonárodní veřejná sbírka na podporu speciálních výukových programů a sociálních služeb pro těžce zrakově postižené a nevidomé občany. Bude to už 19. ročník a letošní termín konání této sbírky se uskuteční ve středu 17. října. Do ulic s kasičkami a v tričkách s emblémem Bílé pastelky vyrazí kolem 2 900 dobrovolníků – středoškolských studentů, našich nevidomých členů, příslušníků jejich rodin, přátel a příznivců. Za minimální příspěvek 30,- Kč nabídnou zájemcům bílou pastelku a záložku ve formě pastelky s kalendářem na rok 2018. Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s. (SONS ČR, z.s.) ve spolupráci s obecně prospěšnými společnostmi Tyfloservis a TyfloCentrum. Zakoupením bílé pastelky pomůžete zrakově postiženým lidem, aby mohli žít plnohodnotný život.

 

 

DŮLEŽITÉ:

 

Na všech klubových akcích vybíráme deset korun, jako malou kompenzaci nákladů spojených s touto činností (materiál, občerstvení, odměny lektorům,apod.). Na výletech počítejte vždy s náklady na dopravu, vstupné a stravu (strava dle domluvy).

Svou účast na všechny akce hlaste předem z důvodu organizačních změn a objednávání obědů, či vstupenek, včetně potřeby průvodce, kterého vám rádi zajistíme! Většina naplánovaných akcí vzešlaz Vašich námětů a jsou pořádány pro Vás, naše klienty. Uskutečníme je tedy pouze na základě Vaší účasti. Pokud máte nějaký nápad, který bychom mohli společně zrealizovat, tak nás kontaktujte. Za případné náměty děkujeme předem a těšíme se na další spolupráci.

.…………………………………………………………………………

 

Upozornění

Obracíme se na Vás s prosbou o úhradu členských příspěvkůza tento rok a pokud nedošlo k platbě za minulý rok, tak o doplacení. Pokud se někdo rozhodl ukončit členství, tak nás prosím kontaktujte. Jelikož máme i několik imobilních členů, tak je jednou za rok navštívíme a při té příležitosti od nich vybíráme i členský příspěvek. Pokud se k nám nemáte možnost nějak dostat, tak se můžeme také domluvit na návštěvě. Někteří členové provádí platbu příspěvku převodem na náš účet. Kdyby někdo z Vás projevil zájem o úhradu příspěvku touto formou, tak mu sdělíme číslo účtu. Děkujeme za dosavadní spolupráci.

Pokud by někdo chtěl uzavřít členství ve dvou nebo více odbočkách, tak je to možné. V takovém případě bude v jedné odbočce kmenovým členem a v další odbočce dostane průkazku hostujícího člena za předpokladu, že i tam zaplatí členský příspěvek.

 

Připravujeme

na měsícelistopad a prosinec pravidelné aktivity včetně poslechu audioknih pod vedením Jany Ryšánkové a předčítání knih v režii Alenky Spurné,nákup mléčných výrobků v Otinovsi, promítání dalšího dílu ze seriálu Četníci z Luhačovic s audiopopisem, Oblastní shromáždění spojené s předvánočním posezením a Adventní koncert.

Na setkání s Vámi se těší pracovnice odbočky.

.…………………………………………………………………………

 

 

Informujeme

Složení Oblastní rady a Revizní komise Oblastní odbočky Prostějov

Členové rady

předsedkyně Pavlína Bartošková, místopředsedkyně Věra Škvařilová, Alena Spurná, Vladislav Zahradník a Andrea Demelová.

 

Členové revizní komise

Božena Bartošková, Marie Fojtů, Zuzka Znojilová a Jaroslava Krystková.

Členové rady a revizní komise se schází každý měsíc k projednání různých záležitostí na jednáních rady a členky revizní komise provádějí jednou za tři měsíce revizi pokladny.

 

Dobrovolná dopomoc osobám se zrakovým postižením.  

V průběhu července a srpna zajišťovali naši dobrovolníci doprovod na klubové akce (výlety), na procházku, sportovní aktivity (dopomoc v posilovně), k lékaři apod., zprostředkování menšího nákupu včetně obstarání osobních záležitostí (vyzvednutí léků na recept a zakázka na ušití obleku klientovi ze Šumperka). V tomto období se nejvíce angažovala Zdenka Hyblová, která zajistila dopomoc na několika akcích a doprovázela klienty na výletech nejen s naší odbočkou, ale i s TyfloCentrem.

Hledáme zájemce, kteří by mohli poskytovat dobrovolnickou službu v dopoledních hodinách. Vpřípadě zájmu o poskytnutí nebo využití dopomoci kontaktujte koordinátorku dobrovolníků Pavlínu Bartoškovou prostřednictvím e-mailu bartoskova.pavlina@seznam.cz nebo na telefonu 775438110.

V současné době máme 13 organizovaných dobrovolníků.

 

Městská knihovna informuje

Pomalu nám končí prázdniny, my však pro vás i nadále máme audiotipy na závěr léta.

S humorem a laskavostí o životě v podhůří Dolomit povypráví Lucie Juřičková v Italských jednohubkách autorky Marty Kučíkové.

Odpověď na otázku co je údajně Nejlepší pro všechny hledá Petra Soukupová v audioknize o rozdílných představách o životě, kterou namluvili Jan Cina, Milena Steinmasslová a Martina Krátká.

Osvědčené oddychové čtení zajistí FredrikBackmanv titulu A každé ráno je cesta domů delší a delší. Vyprávění o všem a o ničem zprostředkují Pavel Nový a Michal Zelenka.

Vtipné povídky Tata a jeho syn inspirované vlastním životem přečte sám autor Arnošt Goldflam.

Na závěr vám doporučím příběh KhaledaHosseinihoLovec draků, který svou opravdovostí zasáhl čtenáře po celém světě. Pro nás jej namluvil Martin Sláma.

Jelikož se nyní budu věnovat mateřským povinnostem, loučím se prozatím s vámi na nějaký čas a přeji vše dobré, především pevné zdraví a plno dobré nálady.

Hana Hejbalová

Zveme Vás na zajímavé akce do knihovny:

 

17.9.                       Po           17 h         Izraelsko-palestinský konflikt od                                                        roku 1905 do současnosti

Izraelsko-palestinský konflikt je jedním z nejkomplikovanějších problémů novodobých dějin. Jeho příčiny, vývoj a další souvislosti se ve své přednášce pokusí vysvětlit Ing. Jaromír Vykoukal.

 

20.9.                       Čt            17 h                 Setkání s Milošem Urbanem

Autorské čtení známého spisovatele Miloše Urbana zahájí druhý ročník jedinečného projektu Spisovatelé do knihoven, jehož cílem je představit čtenářům zajímavé současné české autory.

 

21.9.                       Pá           16.30 h           Masaryk fascinující a iritující

Přednáška teologa prof. Ctirada V. Pospíšila, autora připravované knihy Masaryk fascinující a iritující, se zaměří na duchovní rozměr Masarykova boje při vzniku Československé republiky v roce 1918. Koná se ve spolupráci s Církví československou husitskou.

 

26.9.                       St            17.30 h            Na kole do horských vesnic Ázerbájdžánu

Vyprávění a promítání fotografií cyklocestovatele Radomíra Čížka, který vystoupal do odlehlých vesniček na úpatí hor Ázerbájdžánu, aby si potvrdil, že nejsilnější zážitky a fascinující život se odehrává v zapadlých koutech země.

 

 

Regionální pracoviště TyfloCentra Olomouc, o.p.s., v Prostějově

nabízí zájemcům se zrakovým postižením podporu při hledání zaměstnání, další vzdělávání formou přednášek a jazykových kurzů, zprostředkování kurzů na počítači. Podporuje zájemce v aktivním trávení volného času pořádáním sportovních, společenských a kulturních aktivit. Pro více informací nebo jejich upřesnění pište na mail: znojilova@tyflocentrum-ol.cz, volejte na tel: 730 870 761 nebo nás přijďte navštívit v pondělí od 8:00 - 14:00 hod na adrese: Kostelecká 17, Prostějov.

Bc. Zuzana Znojilová

 

Tyfloservis: Je jediné pracoviště v Olomouckém kraji, které zde působí již čtvrt století, a kde si osoby se zrakovým postižením mohou vyzkoušet nejširší sortiment optických pomůcek a kamerových lup – přenosné i stolní. Pracovnice odborně a nezávisle poradí podle individuálních potřeb a požadavků klienta. Je třeba využít kontaktní telefon k objednání na konzultaci, která trvá jednu hodinu. Tyfloservis o.p.s., I.P.Pavlova 69, 77900 Olomouc, Tel: 585 428 111, e-mail: olomouc@tyfloservis.cz, www.tyfloservis.cz .

Vedoucí střediska Veronika Haiclová

 

Tyflopomůcky Olomouc informují: Zveme Vás na osobní návštěvu do prodejny, kde Vám nabídneme celý sortiment kompenzačních pomůcek. Všechny pomůcky včetně fotografie s popisem je možno nalézt i na stránkách www.tyflopomucky.cz/olomouc

 

Tyflopomůcky OlomoucI. P.  Pavlova   69, 77900 Olomouc tel./fax.   585415130.  Máme   otevřeno po.,  út.,  st.  7:00  -  15:30 h,  čt. 7:00 - 17:00  a pá. 7:00 - 12:00.

Rozšířený sortiment lup a zvětšovací techniky najdete v Tyfloservisu Olomouc, kontaktní údaje viz. výše.

 

Tyflopomůcky upozorňují na změnu ceny pomůcky.

Ovladač dálkový VPN02 od letošního roku stojí 3200Kč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblastní odbočka Sjednocené organizace

nevidomých a slabozrakých

Svatoplukova 15, 796 01 Prostějov

 

 

 

Sdružujeme a hájíme zájmy nevidomých a jinak těžce zrakově postižených občanů, kterým poskytujeme služby, vedoucí k integraci takto postižených osob do společnosti.

 

e-mail prostejov-odbocka@sons.cz

www.sons.cz

tel.: 775 438 110

 

Příjemné prožití podzimních dnů

Vám ze srdce přejí

Pracovnice odbočkya členové Oblastní rady.

 


 

 

Konzultační hodiny

a půjčovna kompenzačních pomůcek:

Kancelář otevřena

pondělí 9 – 12, 14 – 16:30

a

ve čtvrtek od 9:00 do 12:00.

 


 

 

 

Činnost SONS Prostějov je realizována

za finanční spoluúčasti Magistrátu města Prostějov.

Tisk Semtamníku podporuje firmaRejnet.

 

 

  • Právní poradna

Informace a odpovědi na dotazy ze Sociálně právní poradny SONS v Praze 07/2018

V červencovém článku jsme se nechali inspirovat dobou dovolených, ale v trochu posunutém slova smyslu; rozhodně zde nenajdete tip na to, kde svou dovolenou strávit, odpovíme jen na jeden dotaz týkající se institutu dovolené, jak jej upravuje zákoník práce.

V druhé části si moje kolegyně působící v pražské Sociálně právní poradně SONS od ledna tohoto roku, JUDr. Václava Baudišová, vytváří prostor pro probrání institutu osobního bankrotu. K tomu dojde v článcích následujících měsíců, dnes začínáme s vysvětlováním pojmů „exekuce“ „insolvence“ a „úpadek“.

Kdo určuje, kdy budeme čerpat dovolenou?

Dotaz: „Prvního června tohoto roku jsem získal nové zaměstnání. Byl jsem po léta zvyklý jezdit na přelomu července a srpna na dovolenou k moři, ale budu moct jet i letos?“

Před zodpovězením dotazu se podívejme na některá ustanovení týkající se dovolené (někdy též nazývané „dovolené na zotavenou“), jak je upravuje zákoník práce (z. č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

Za klíčovou a vzhledem k praxi trochu překvapivou pasáž lze považovat ustanovení § 217 odst. 1, které říká toto:

“Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.”

Ze znění zákona tedy jasně plyne, že dobu čerpání dovolené si nemůže diktovat zaměstnanec, že ji určuje zaměstnavatel, který má přihlížet k zájmům zaměstnance. Velký prostor je ponechán tomu, aby se obě strany dohodly tak, aby byly naplněny zájmy obou, nicméně v případě konfliktu zde za delší konec tahá zaměstnavatel.

  • Existuje jediný případ, kdy si čerpání dovolené může zaměstnanec nadiktovat sám, a to tehdy, pokud by mu zaměstnavatel neurčil vyčerpání dovolené v kalendářním roce, za který mu právo na dovolenou vzniklo, dokonce by mu její čerpání nebylo zaměstnavatelem určeno ani do 30. června roku následujícího, pak si může sám zaměstnanec určit, kdy si zbylou dovolenou vyčerpá. Je logické, že těmto situacím se zaměstnavatelé snaží předcházet; ostatně zákoník práce říká, že nevyčerpání dovolené by mělo nastávat pouze tehdy, kdy v nařízení dovolené brání buď překážky
  • na straně zaměstnance (typicky tedy např. dočasná pracovní neschopnost) nebo zaměstnavatelovy vážné provozní důvody.
  • Pravidlo, které se zabývá čerpáním dovolené u zaměstnance, který pracuje u zaměstnavatele teprve krátce, najdeme v ustanovení § 217 odst. 2:
  • „(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.“
  • Z výše uvedených ustanovení je tedy již možné sestavit odpověď na položený dotaz:
  • Bude-li si moct tázající se nováček v práci užít dovolenou u moře tak, jak je zvyklý, bude záviset na vůli zaměstnavatele. Ten mu čerpání dovolené v zaměstnancem preferované době určit může, ale nemusí. Zejména ne tehdy, pokud by mu v tom bránily provozní důvody, tedy např. v tuto dobu budou čerpat dovolenou jiní kolegové a zaměstnavatel potřebuje, aby někdo zastal jejich povinnosti, pochopitelně jde-li o obdobnou náplň práce, ale to už se dostáváme k možnosti dočasného či dlouhodobějšího převedení na jinou práci, což je kapitola jiná.

·       Co je to Exekuce

  • Při výkladu pojmu exekuce, resp. kdo je „exekutor“, začněme obecnou encyklopedickou definicí:
  • Výraz „exekuce“ pochází z latinského slova „exsecutio“, znamená vykonání, provedení, ale také samotné vykonávací řízení, jehož výsledkem je nejčastěji nucený výkon tzv. exekučního titulu, tedy soudního rozhodnutí nebo rozhodnutí jiné autority, jak níže uvidíme.
  • Základním předpokladem exekuce je tedy pravomocné soudní rozhodnutí, případně notářský zápis s doložkou o přímé vykonatelnosti. Není možné, aby dlužníka při nesplácení dluhu rovnou navštívil exekutor. Exekuci vždy předchází soudní řízení (menšinově rozhodčí řízení, jestliže je smlouvou sjednána tzv. rozhodčí doložka) zahájené na návrh věřitele. Soud nebo rozhodce žalovaného obešle, někdy i vícekrát. Fáze soudního nebo rozhodčího řízení chybí jen v případě, že jde o dluh na zdravotním a sociálním pojištění, na daních a celních poplatcích, na pokutách a podobných pohledávkách státu (jistě ne na pokutách za jízdu tzv. načerno, kterou vymáhají dopravní podniky. Další výjimkou jsou dluhy u telefonních operátorů, tam ale místo soudu rozhoduje Český telekomunikační úřad. Lze tedy říci, že hlídáte-li si důkladně svou poštovní (nebo datovou) schránku, nemělo by se Vám stát, že u vás zazvoní kvůli nějakému nesplacenému dluhu rovnou exekutor.
  • Náplní činností exekutora je vlastně úkol vykonat konečné rozhodnutí někoho jiného. Dříve to dělaly jen soudy a jak už to u soudů bývá, vše trvalo dlouho a soudy toho ani moc nevymohly. Jak by také mohly, když se napřed notorického dlužníka musely zdvořile zeptat, zda a kde má nějaký majetek a jestli by dluh přece jen nechtěl uhradit dobrovolně. Exekutoři jsou tedy (zejména z pohledu věřitelů, kteří se nemohou domoci své pohledávky) užiteční, problém nastal později s jejich vysokými odměnami a vysokými odměnami advokátů. V roce 2014 ale byly tyto odměny sníženy na rozumnou výši. Pro pořádek je potřeba dodat, že z dlužníků „profituje“ i stát, který si z těchto odměn bere 21 % DPH.
  • Exekutoři v naší společnosti nepožívají právě nejlepší pověsti, nicméně úhel pohledu na ně a jejich práci bude patrně zásadně záviset na tom, zda jste věřitelem nebo dlužníkem. Věřitelem není vždy jen predátorská lichvářská společnost, jak je to občas médii prezentováno. Často jde o nezaplacené faktury živnostníků a firem, mzdy zaměstnanců, nesplacené půjčky mezi lidmi, nájemné, výživné, náhradu škody z trestné činnosti.
  • Základním předpisem pro exekuce je zákon č.120/2001 Sb. - exekuční řád.
  • O samotném exekučním řízení si povíme příště.

·       Insolvence

  • Insolvence neboli platební neschopnost neboli úpadek, lidově bankrot
  • „Zbankrotovat“ dnes mohou jak firmy, tak fyzické osoby – pak mluvíme o „osobním bankrotu“.
  • Klíčový je insolvenční rejstřík – veřejně přístupný informační systém, kde jsou on-line zveřejňovány veškeré podstatné informace. Insolvenční rejstřík je pro uživatele snadno ovladatelný a k informacím v něm uvedeným je možné se lehce dostat; webový odkaz na něj jsme uvedli již v minulém článku, ale opakování je prý matkou moudrosti, takže:
  • https://isir.justice.cz/

Platí, že soudní rozhodnutí či jiné písemnosti se doručují vyvěšením písemnosti na úřední desce insolvenčního soudu a současným zveřejněním v insolvenčním rejstříku - tzv. doručení vyhláškou. Insolvenční rejstřík plní funkci média, jehož prostřednictvím se doručuje. Je tedy na samotných účastnících insolvenčního řízení, aby si na internetových stránkách sami vyhledávali důležité informace, a aby pravidelně sledovali probíhající insolvenční řízení. Insolvenční rejstřík ale neslouží k podávání insolvenčních návrhů.

Úpadek

Dlužník je v úpadku, jestliže:

  • má více věřitelů (tj. nejméně dva), peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit, nebo
  • je-li předlužen, tj. má-li dlužník více věřitelů a souhrn jeho závazků převyšuje hodnotu jeho majetku.

Insolvenční řízení, které je zahájeno podáním dlužnického nebo věřitelského návrhu, ale ještě nemusí skončit rozhodnutím soudu o zjištění úpadku. Protože insolvenční návrh musí mít různé náležitosti, může být z formálních důvodů obratem soudem odmítnut nebo ho může i sám navrhovatel vzít zpět. Jestliže soud úpadek nezjistí, návrh zamítne. Jestliže soud úpadek dlužníka zjistí, rozhodne o způsobu jeho řešení. U právnických osob (firem) konkursem nebo reorganizací, u fyzických osob oddlužením, a to buď splátkovým kalendářem nebo zpeněžením majetkové podstaty.

Jestliže jste věřitelem, doporučujeme být obezřetní a pravidelně, tj. alespoň jednou měsíčně, nahlížet do insolvenčního rejstříku, zda na vašeho dlužníka nebylo zahájeno insolvenční řízení. Pokud totiž soud zjistí úpadek dlužníka a prohlásí konkurs, vyzve současně věřitele, aby ve lhůtě jednoho měsíce přihlásili své pohledávky. Tato lhůta je propadná a když ji věřitel propásne, o svoje peníze nenávratně přijde! Máte-li však pohledávku uplatněnou již ve fázi exekuce, informuje vás o zahájení insolvenčního řízení exekutor. Můžete si i zaplatit automatický monitoring insolvenčního rejstříku.

Základním předpisem pro insolvence je zákon č.182/2006 Sb. – insolvenční zákon.

A ještě jazyková poznámka: některé textové editory urputně opravují slovo „insolvenční“ na „insolventní“. Každý může být někdy insolventní, ale správný termín podle zákona je jen „insolvenční“.

Po této pojmové průpravě pro vás bude čtení dalšího článku naší rubriky zabývající se osobním bankrotem (neboli oddlužením) hračkou.

 

Za Sociálně právní poradnu v Praze

Luboš Zajíc a

Václava Baudišová