SONS na Dnech Národního parku Šumava

Publikováno 21.07.2022 08:34 Šváb Radek


Obrázek

V sobotu 16. 7. 2022 měla SONS možnost prezentovat své aktivity na Dni Národního parku Šumava. Tato tradiční akce se konala letos na Rokytě u Antýglu a důvodem k pozvání zástupců SONS bylo vydání publikace o Šumavě v Braillově písmu vybavené navíc reliéfními mapami.

 Z Prahy vyrazili na Šumavu František Brašna a Luboš Zajíc s manželkou v doprovodu zkušeného řidiče pana Havránka. Ač bylo v Praze krásné letní počasí, na Šumavě studeně foukalo a náš tým musel s větrem bojovat při chystání prezentačního stánku ze všech sil. Po zatížení místními kameny a případném připevnění izolepou přestaly informační materiály poletovat po okolí a mohlo se čekat na návštěvníky.

A věřte, že na návštěvníky čekala řada „atrakcí“, kterým nebylo snadné konkurovat: šumavští dravci a sovy, prezentace dalších národních parků, prezentace ekologických projektů, stánky místních řemeslníků, loutkové divadlo, focení v historických kostýmech a také pivo z vimperského pivovaru a celé pečené prase.

My jsme kromě informačních materiálů nabízeli také možnost vyzkoušet si leccos na vlastní kůži. Velký zájem byl o sadu brýlí simulujících vidění s různými poruchami zraku a o slepecké šachové figurky. Návštěvníci mohli také vyzkoušet, jak umějí používat smysly, na které se musí zrakově postižený spoléhat lépe než ostatní. Disciplína, kterou jsme nazvali „Poznej barvy podle chuti“ byla určena pouze pro dospělé a úkolem bylo rozlišit s klapkami na očích červené a bílé víno. Další disciplína byla určená hlavně dětem. Rozlišování obsahu pěti lékárenských kelímků podle čichu zvládaly většinou s přehledem. Pro zájemce prozradím, že v kelímcích byla levandule, skořice, káva, zubní pasta a syreček. Ti kurážnější vyzkoušeli v klapkách a v doprovodu pana Brašny chůzi s bílou holí. Disciplínou využívající sluch bylo ovládání iPhone poslepu – to zajímalo hlavně muže. Ovšem hvězdou celé prezentace se staly záložky ve tvaru pastelky se znaky Braillské abecedy a hlavně Pichtův psací stroj. Po celou dobu se těšil zájmu dětí i dospělých, a jedna dorůstající slečna byla už odpoledne schopna psát celé texty a naučila se používat i Pražskou tabulku.

Rozhodně se jednalo o příjemnou akci, která snad zlepšila povědomí veřejnosti o životě zrakově postižených a o SONS. Za pozvání a téměř mateřskou péči moc děkujeme paní Ing. Lence Dvořákové z Národního parku Šumava. Po celou dobu nám věnovala srdečnou a milou pozornost, jako by měla na starosti jen nás - a přitom se se stejným zájmem zvládala věnovat i ostatním.

 

Pavla Zajícová


Obrázky

Stánek se simulačními brýlemi Stánek se simulačními brýlemi
Návštěvnice akce píše na Pichtově stroji Návštěvnice akce píše na Pichtově stroji