SONS Šumperk navštívil Pevnost poznání v Olomouci

Publikováno 27.07.2016 12:40 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

VÝLET DO PEVNOSTI POZNÁNÍ V OLOMOUCI

 

V rámci letního programu šumperské odbočky SONS jsme ve čtvrtek 14. července 2016 zavítali do olomoucké metropole. Cílem bylo navštívit unikátní interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého známé pod názvem Pevnost poznání.

Budova, ve které se muzeum nachází, sloužila v minulosti jako dělostřelecký sklad a svým architektonickým půvabem okouzlí i méně znalé historiky.

Po vstupu do prostor muzea naši skupinku obklopila atmosféra neformálního prostředí a držela se nás až do samého konce prohlídky.

Jedna ze zajímavostí, které jsme věnovali pozornost, byl komiksový příběh vyprávějící o vzniku olomoucké pevnosti, a který poutavě shrnuje události, v nichž figuruje Marie Terezie a František Josef I. K další expozici, která naši skupinku oslovila, byl vodní tok tvořený několika částmi od pramene po ústí do moře. Na své si přišli také milovníci logických úloh, her a hlavolamů. Právě tady jsme otestovali, jakými intelektuálními schopnostmi a vědomostmi disponujeme. A uznáváme, že občas to ale byla pořádná fuška.

Na závěr prohlídky jsme zakotvili v digitálním planetáriu představujícím bránu do vesmíru.  Prozkoumávali jsme, co se dalo a všechny přírodní a společenské jevy, co tohle interaktivní muzeum návštěvníkům nabízí, jsou každopádně nezapomenutelné.

Po fantastických zážitcích nám trošku vyhládlo, a i když jsme muzeiní prostory opouštěli velmi neradi, prázdná bříška zvítězila a oběd v Šantovce završil příjemně strávený den v Olomouci.

 

 

Libuše Skálová

Rostislav Miller

 

 

 


Obrázky

01 01
02 02
03 03
04 04
05 05
06 06