SONS Šumperk na cyklopobytu v Blansku

Publikováno 17.08.2017 19:09 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

  

 

 

CYKLOPOBYT V BLANSKU 2017

 

 

Stále platí, že sportovní vyžití osob se zrakovým postižením je v mnoha ohledech značně omezené, jelikož k němu potřebují pomoc druhého člověka. Proto i v letošním roce pořádala naše šumperská odbočka SONS týdenní rekondiční pobyt na tandemových kolech.

Ve dnech od 8. do 15. srpna 2017 jsme vyrazili se skupinkou 20 osob s těžkým zrakovým handicapem a jejich asistenty – průvodci zdolávat náročné terény do Blanska a jeho nejbližšího okolí. Zázemí našim 20 rekreačním sportovcům zajišťoval velmi útulný penzion Obůrka nacházející se v příměstské části tohoto malebného města.

Rekondiční pobyt se zaměřoval na sportovní aktivity, převážně na cykloturistiku, turistiku, plavání a na získávání nových znalostí a dovedností. I když jsme se během našeho pobytu potýkali s parnými i deštivými dny, nic nebránilo tomu, abychom společně na tandemech poznávali krásy Blanska a jeho okolí.

Blansko – brána Moravského krasu přináší návštěvníkům nejrůznější podoby přírodních krás a úkazů. Všichni účastníci pobytu budou určitě souhlasit, když napíši, že navštívit tyhle krásy Blanska na kolech znamenalo zdolat několik hlubokých údolí a nemalých kopců. Ale stálo to zato!!!! Navštívili jsme např. jeskyni Výpustek a Punkevní jeskyně s nezapomenutelným vtipně komentujícím průvodcem na lodičkách. Absolvovali jsme výjezd lanovkou nad propast Macocha a sjezd lanovkou nazpět. Navštívili jsme zámek Rájec s jedinečnými knihovnami.  Odvážnější z nás vystoupili i 165 schodů na rozhlednu Podvrší, kde byla k vidění nádherná panoramata tamějších scenérií. Zajímavé bylo i Muzeum Včelařství s ochutnávkou medoviny a prohlídka Pštrosí farmy s ochutnávkou zdejších specialit.  Příjemná změna programu nastala úterního dopoledne, kdy z důvodů velmi nepříznivého počasí byl navrhnut program náhradní.  Následoval společný odjezd MHD do Blanska a návštěva zdejšího bowlingu. Hrálo se ve třech týmech na třech drahách a tahle změna rozhodně přispěla ke zvýšení psychické i fyzické kondice všech zúčastněných.

Snad budu psát za všechny účastníky, že na rekondičním pobytu se nám moc líbilo, po celou dobu panovala přátelská atmosféra, jak mezi námi, tak i s velmi vstřícným personálem penzionu Obůrka. Ubytování předčilo naše očekávání a stravování ve formě polopenze bylo výborné. Za poměrně krátkou dobu jsme poznali tolik krás jižní Moravy, užili si spolu spoustu zábavy, legrace a načerpali novou energii do nadcházejících letních dní.

Pobyt probíhal díky profesionálnímu vedení Renaty Jandrtové a vždy připravenému ,,servismanovi“ Petru Knápkovi  hladce, zato ji velké díky.

Naše poděkování patří také městu Šumperk za finanční podporu, díky které jsme mohli tento povedený cyklopobyt uspořádat.

 

Alena Rosaková

Libuše Skálová


Obrázky

01 01
02 02
03 03
04 04
05 05
06 06