SONS Šumperk - Ohlédnutí za rokem 2020

Publikováno 13.01.2021 14:24 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

OHLÉDNUTÍ ZA ROKEM 2020

 

 

 

Pevně věříme, že vás náš odbočkový časopis Zvoneček zastihl ve zdraví a v dobré náladě. Vaše pohoda je pro nás důležitá a jsme rádi, že jí minulý rok nějak zásadně neotřásl. Těší nás, že jsme vzájemně zůstali ve spojení a byli si nápomocni.

Rok 2020 je každopádně minulostí a určitě se shodneme na skutečnosti, že byl v mnoha ohledech zvláštní a nepředvídatelný. Když jsme na jeho začátku připravovali program činnosti, nikoho z nás nenapadlo, že nám naše plány něco překazí. Ve světě i na naší odbočce se událo spoustu věcí. Už vzdálenou vzpomínkou je naše první akce, kterou bylo Novoroční setkání. Následovalo únorové shromáždění v G-klubu KD Šumperk a Veletrh kompenzačních pomůcek spojený s výchovným koncertem nevidomého zpěváka Radka Žaluda v Městské knihovně.

A pak se to vše pokazilo. Přišel březen a s ním i jakási hrozba v podobě neznámého onemocnění. Služby i činnost byly omezeny a fungovali jsme v upraveném režimu. První vlna pandemie se přehoupla do léta, kdy se na chvíli uvolnila nařízená opatření a udělala nám prostor pro uskutečnění několika akcí. Za zmínku jistě stojí oblíbené setkání na Kolibě v Hosticích, kde jsme se i přes panující situaci sešli v hojném počtu a v krásném prostředí přivítali teplé období. V rámci 3 měsíců se nám také podařilo zrealizovat dva rekondiční pobyty.

Jeden cyklopobyt pro fyzicky zdatnější členy na Ostravsku a druhý v Poděbradech, kde se líbí každému, i když neholduje pohybu. Na obou pobytech si účastníci užívali radost z krásného místa nových zážitků. Součástí pobytů bylo nově dodržování nařízených podmínek, ale nakonec jsme si poradili a domů se vrátili ve zdraví.

I letní prázdniny nebyly bez aktivit. Využili jsme každé příležitosti, abychom vám zpestřili život a vytáhli vás mezi další lidi. Podnikli jsme turistickou vycházku z Ramzové na Šerák, navštívili jsme Letecké muzeum v Kunovicích, zajeli do pražského Národního muzea, do Pardubic na parník a setkávali se v rámci zajímavých besed. Byl to sice zlomek z toho, co jsme pro vás původně měli nachystané, ale buďme rádi i za to.

Než se v říjnu opět opatření proti šíření Corona viru zpřísnila, stihla proběhnout ještě sbírka Bílá pastelka, do které jste se zapojovali i vy a ohromně nám tím pomohli.

Sbírka se stala na dlouhou dobu poslední akcí, kterou jsme mohli uskutečnit. Stále jsme věřili, že se potkáme na oblastním shromáždění, v klubech a kroužcích, na oslavě Dne nevidomých nebo při koncertech u příležitosti festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. Naše přání však nebylo vyslyšeno a bylo nutné hledat způsoby, jak vám alespoň některé aktivity zprostředkovat. Po seznámení se s možností online přenosů jsme zvolili tuto cestu jako jednu z možných variant. Máme radost, že vás technika ani virtuální svět neodradil a do online aktivit jste se zapojili.

Zatím jich moc nebylo, ale pokud se situace nezlepší, určitě budeme pracovat na tom, abychom program o další aktivity rozšířili. Poslední a velmi vydařenou akcí se stal koncert nevidomého zpěváka a klavíristy Honzy Jareše, který byl vysílán živě z naší odbočky a zhlédnout jste ho mohli na facebookovém profilu naší stránky SONS Šumperk.

Fungování našeho pracoviště jsme mohli zajistit díky finančním a věcným darům a také díky aktivním členům a dobrovolníkům. Každá pomoc se počítá a vždy nás potěší, že existují firmy, společnosti a lidé, kteří nám podají ruku, když to potřebujeme. Vážíme si spolupráce a věříme, že si i nadále zachováme vzájemnou přízeň a podporu.

Děkujeme městu Šumperk, městu Mohelnice, Zábřeh a Hanušovice, obcím Libina, Rapotín, Bludov, Postřelmov. Dále naše díky patří nadaci Zlatá Andělka, firmě SHM, s.r.o., nadačnímu fondu Světluška a jednotlivcům, kteří se jakkoli podíleli na vytváření zázemí pro poskytování našich služeb.  

Nastalá situace byla pro nás všechny nová a museli jsme se s ní nějakým způsobem vypořádat. Kromě usilovného přemýšlení, jak současný stav uchopit, jsme se co možná nejvíce snažili poskytovat, i když mnohdy jen na dálku, psychickou podporu a pomoc při řešení vašich problémů. Zjišťovali jsme, co potřebujete a co vás trápí. Jak už bylo zmíněno, byla to pro nás nová zkušenost, a tak nám odpusťte případné chyby a nedorozumění. I přesto doufáme, že jsme jako organizace v této těžké době obstáli a že zůstaneme ve spojení a budeme společně budovat lepší místo pro život.    

Nechte všechno zlé z předchozího roku v čase minulosti. Do nového roku vám přejeme hodně síly, zdraví a odhodlání dělat věci tak, jak nejlépe umíte. Pomáhejme si i s těmi nejobyčejnějšími věcmi a každý den prožívejte, jak kdyby byl poslední. Žijte proto naplno a mějte se rádi.


Obrázky